Επικαιρότητα

Εξαγωγές: Το ελληνικό ούζο πουλάει!

Τραπέζι με ούζο και τσίπουρο στην παραλία

Αύξηση εξαγωγών αλκοολούχων ποτών το 1ο εξάμηνο του 2024 παρά τις διεθνείς πτωτικές τάσεις με το ελληνικό ούζο να παραμένει η ναυαρχίδα μας!

Στα φώτα της δημοσιότητας ήρθαν πριν λίγες ημέρες οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών του 1ου εξαμήνου του 2024 σημειώνοντας θετικό πρόσημο τόσο σε αξία € όσο και σε ποσότητα kg, εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές που την ίδια χρονική περίοδο υπέστησαν μείωση κατά -7,75 % (σε αξία €). 

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, ναυαρχίδα των εξαγωγών παραμένει το Ούζο, το οποίο παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ., έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Την τελευταία 5ετία εμφανίζει αύξηση +45% της αξίας € και +8% της ποσότητας kg. Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας το 1o εξάμηνο του 2024, το 59% της αξίας €  και το 71% της ποσότητας kg του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Ειδικότερα, το 1ο εξάμηνο του 2024 εμφανίζεται ποσοστιαία αύξηση σε αξία κατά +7,3 % (+2,2 εκ.€) και σε ποσότητα +3,6 % (0,4 εκ. kg ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά σε αξία € και σε ποσότητα kg, στο σύνολο των χωρών προορισμού ούζου. 

Την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με 43 % του συνόλου σε αξία € και 46,6% σε ποσότητα kg, ακολουθεί η Βουλγαρία με 20,3 % σε αξία € και 16,5 % σε ποσότητα kg και στη τρίτη θέση βρίσκεται το Ιράκ με 19,3 % σε αξία € και 19,8 % σε ποσότητα kg

Οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς αν και κατέχουν μικρό μερίδιο (≈2% της αξίας και ≈1% της ποσότητας) των συνολικών εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών ελληνικής παραγωγής, αποτελούν μια συνεχώς ανερχόμενη κατηγορία. Μάλιστα την τελευταία 5ετία (2020-2024) καταγράφουν αύξηση +99% της αξίας €  και +62% της ποσότητας kg. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 εμφανίζεται μία μικρή αύξηση της τάξεως +7% (+88 χιλ. €) σε αξία, ενώ  η ποσότητα μειώθηκε κατά -10,3% (-20 χιλ. kg).

Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση προορισμού του τσίπουρο με μερίδιο 46,4 % , του συνόλου σε αξία €, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αλβανία με 12,6 % και στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με 10,6 %. 

Δες αναλυτικά τα στατιστικά των εξαγωγών του 1ου εξαμήνου που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ εδώ

Διάβασε ακόμη: Ούζο Βαρβαγιάννη: Επένδυση σε νέα γραμμή παραγωγής στο Πλωμάρι

Ακολούθησε το makeyourway.gr στο Google News