Απόψεις

Τσικουδιά: Το παράδοξο με το κρητικό κέρασμα

Όταν το ούζο παίρνει τη θέση της παραδοσιακής τσικουδιάς

Όταν το ούζο παίρνει τη θέση της παραδοσιακής τσικουδιάς

Για τα Χανιά, την Κρήτη, την γαστρονομία και την φιλοξενία της έχουν γραφτεί πάρα πολλά.

Αν έχεις κρητικούς φίλους ή έχεις βρεθεί στην Κρήτη για διακοπές, ξέρεις ότι η τσικουδιά είναι το ποτό που προσφέρεται στους επισκέπτες ως κέρασμα συνήθως με τη συνοδεία κάποιας παραδοσιακής λιχουδιάς. Είναι αυτό που παραδοσιακά σου προσφέρουν σε χαρές και λύπες για να ζεστάνουν την ψυχή σου κι άμα λάχει, λέγοντας σου και μια μαντινάδα.

«Και καλά βρε Ελευθερία, για καινούργιο μας το λες; Ποιο είναι το παράδοξο του κρητικού κεράσματος που αναφέρεις στο τίτλο σου;»

Ωραία, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, βρέθηκα στο νησί και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά για τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Προς έκπληξή μου, στο πρώτο μαγαζί εστίασης που κάθισα και μετά το πέρας του μεσημεριανού μου γεύματος, ήθελαν να με τρατάρουν λίγα φρούτα με ένα απόσταγμα που ομολογώ ότι δεν περίμενα να ακούσω. Ούζο. Ναι, καλά διάβασες. Κι όχι σκέτο, αλλά με την προσθήκη χυμού καρπουζιού. Αρνήθηκα, διότι δεν είμαι φίλη του συγκεκριμένου αποστάγματος. Επιπλέον, ως γνώστρια της κρητικής γαστρονομίας και φιλοξενίας μου χτύπησε κάπως άσχημα η επιλογή του ούζου. Εντάξει, θεώρησα ότι μπορεί να είναι επιλογή του μαγαζιού, και είναι σεβαστό. Κι εδώ φίλε αναγνώστη ακολουθεί το παράδοξο. Τις επόμενες ημέρες επισκέφθηκα διαφορετικά μαγαζιά εστίασης της περιοχής, και μάντεψε; Η τσικουδιά ανύπαρκτη. Το ούζο είχε πάρει τη θέση της και η πρώτη πρόταση που έβγαινε από τα χείλη τους ήταν: «Να σας προσφέρουμε λίγο ούζο με…;». Πόσο λάθος μου ακουγόταν αυτή η πρόταση στο μέρος το οποίο βρισκόμουν.

Μου κακοφάνηκε φίλε αναγνώστη. Μπορείς να με πεις υπερβολική αλλά την Κρήτη την έχω συνδεδεμένη με την τσικουδιά και το ρακόμελο, και το αντίστροφο. Θα μου πεις μπορούσες να την αγοράσεις μόνη σου. Άλλο αυτό. Μιλάω καθαρά για το κρητικό κέρασμα. Αυτό το κέρασμα που δεν λες εύκολα «Όχι!», γιατί ξέρεις ότι ίσως και παρεξηγηθούν.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα λοιπόν, κάποια ερωτήματα περιτριγυρίζουν το μυαλό μου σχετικά με αυτό το παράδοξο που συνέβη φέτος: Τι έπαθαν οι Χανιώτες και κερνούν ούζο; Τι άλλαξε το 2023 στην παραγωγή της τσικουδιάς; (αν άλλαξε) Υπάρχει κάποια συνεργασία με την πατρίδα του ούζου, την Λέσβο, για την ανάδειξη του συγκεκριμένου αποστάγματος στους επισκέπτες της Κρήτης; Μήπως είμαι παράξενη; Μήπως υπήρχε από πάντα, κι εγώ απλά το παρατήρησα 3 χρονιά μετά;

Αν μπορεί κάποιος Κρητικός ας μου απαντήσει υπεύθυνα.

Διάβασε ακόμη:

Sohoro Χανιά: Η εναλλακτική πρόταση που έχει κερδίσει ντόπιους και μη!

Διακοπές στα Χανιά: Όλα όσα είδα!

Ακολούθησέ με σε Facebook & Instagram για περισσότερα άρθρα – κι όχι μόνο – γύρω από τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές επιχειρήσεις!