Χανιώτικο μπουρέκι χωρίς φύλλο

mpoureki

Χανιώτικο μπουρέκι χωρίς φύλλο _ Make Your Way

Επιστρέφω με νέο φθινοπωρινό πιάτο που θα αγαπήσετε κυρίως οι λάτρεις της κρητικής κουζίνας. Ένα υπέροχο, πολύ γρήγορο και εύκολο χανιώτικο μπουρέκι χωρίς φύλλο και με μία εκτέλεση που θυμίζει το γνωστό σε όλους τουρλού ή μπριαμ αλλά με τοπικά τυριά της Κρήτης μας.

Θα χρειαστείς:

5 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες

5 μέτριες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

3 1/2 κ.σ αλεύρι γ.ο.χ

300γρ. ξινομυζήθρα Αμάρι 

200γρ. ανθότυρο φρέσκο

50γρ στακοβούτυρο Αμάρι

1 1/2 κ.σ ελαιόλαδο

4 κ.σ φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

πιπέρι

ελάχιστο αλάτι (λόγω τυριών)

Εκτέλεση: 

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα λαχανικά μας και τα αλατοπιπερώνουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα τυριά σε τρίμματα και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, λαδώνουμε το ταψί μας, ρίχνουμε τα λαχανικά μας και προσθέτουμε το δυόσμο. Στο τέλος, προσθέτουμε το στακοβούτυρο και ρίχνουμε λίγο νερό (περίπου μισό ποτήρι) με τα χέρια μας. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά σκεπασμένο με ένα αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά.

Έξτρα πληροφορίες:

Σε κάποια μέρη της Κρήτης που το φτιάχνουν χωρίς φύλλο προσθέτουν τριμμένη ντομάτα, κι αντί για στακοβούτυρο και νερό στο τέλος, χτυπάνε 2 αβγά με γιαούρτι και ελαιόλαδο και το περιχύνουν.

Καλή απόλαυση!

Exit mobile version