cosmotetv_istoria_ton_zakynthinwn_kantadwn
Ταξίδια

Το ηχόχρωμα της Ζακύνθου μέσα από τις ιστορικές καντάδες της, στην COSMOTETV

Τον Μάρτιο ο πρώτος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέρ για την ιστορία των ζακυνθινών καντάδων με τίτλο «Κορδέλες στην Κιθάρα μου»

Σήμερα αποφάσισα να σε φέρω σε επαφή με ένα διαφορετικό ελληνικό προϊόν που δεν αγοράζεται, αλλά κερδίζεται μέσα από τις πτυχές του έρωτα. Ιδίως αν μπλέξεις με Ζακυνθινό, ίσως η τύχη να ‘ναι με το μέρος σου και να σου χαριστεί αυτό το ιδιαίτερα ρομαντικό δώρο που ονομάζεται καντάδα. Στην περίπτωση όμως που δεν βρίσκεται κάποιος Ζακυνθινός στο δρόμο σου, τον ερχόμενο μήνα η 2Vision κάνει πρεμιέρα στην COSMOTETV (HISTORY) το πρώτο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ για την ιστορία των ζακυνθινών καντάδων με τίτλο «Κορδέλες στην Κιθάρα μου» και τα ηχοχρώματα της ζακυνθινής ψυχής θα δημιουργήσουν πεταλούδες στο στομάχι σου!

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ στη COSMOTETV

Η ιδέα του ντοκιμαντέρ στηρίζεται στην ιστορική διαδρομή της μουσικής κουλτούρας της Ζακύνθου.

Η μουσική και το τραγούδι παραμένουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Ζακυνθινών καθώς μέσω αυτών εκφράζονται όλα τα συναισθήματα χαράς ή λύπης.

Ανάμεσα στα τέσσερα είδη της μουσικής του νησιού, εκκλησιαστική, δημοτική, αρέκιες και καντάδες, το ντοκιμαντέρ θα εστιάσει στα δύο τελευταία καθώς είναι αυτά που ακόμα και στις ημέρες μας, συνεχίζουν να μαγνητίζουν το αυτί του αποδέκτη ενώ παράλληλα είναι αυτά που ταξιδεύουν τη μουσική κουλτούρα του νησιού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει στον χρόνο. Από την εποχή που οι μουσικάντηδες του νησιού κρατώντας ανά χείρας τις κιθάρες τους, τριγύριζαν στα καντούνια τραγουδώντας και συντροφεύοντας τους κατοίκους, μέχρι τις μέρες μας που η ίδια μουσική, τα ίδια τραγούδια και η ίδια κουλτούρα παραμένουν να αντηχούν εύηχα σε παραδοσιακά ταβερνάκια σ’ ολόκληρη τη Ζάκυνθο. Από τότε που η ερωτική εξομολόγηση γινόταν μέσα από νότες κάτω από μπαλκόνια και μέσα στις γραφικές καμάρες του νησιού, μέχρι σήμερα που ο έρωτας των ντόπιων παραμένει να φωλιάζει σε κιθαρίσματα και στιχάκια…

Οι στίχοι των καντάδων αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια την απλότητα της καθημερινότητας των νησιωτών ενώ παράλληλα είναι μπολιασμένοι με συναισθήματα αγάπης και φροντίδας προς το γυναικείο φύλο. Στον αντίποδα, η μελωδία τους έχει χαρακτηριστεί ως γλυκιά και νοσταλγική προκαλώντας μέχρι και σήμερα ιδιαίτερη συγκίνηση.

Τα μουσικά όργανα της κιθάρας και του μαντολίνου έχουν την τιμητική τους στις καντάδες και τις αρέκιες ενώ παράλληλα εδραίωσαν το συγκεκριμένο είδος μουσικής και το έχρισαν ως το πλέον αγαπημένο τόσο στους ντόπιους κατοίκους όσο και στους άφθονους επισκέπτες του νησιού.

Τέλος, το μουσικό αίσθημα του ζακυνθινού λαού αναδεικνύει με ρομαντισμό τα άνθη του νησιού, τις ακρογιαλιές, την πλούσια βλάστηση καθώς και τη γαλήνη της Ζακύνθου.

Ζάκυνθος

Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν την «Επτανησιακή Μουσική Σχολή», σύγχρονοι εκπρόσωποι της οποίας συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ μέσα από δικές τους μαρτυρίες, αναμνήσεις και σχόλια, ενισχύοντας την αναμφισβήτητα ζωντανή μουσική παράδοση, η οποία παραμένει να αναπνέει υπερήφανη ανάμεσα σε καθετί σύγχρονο.

Τέλος, στο ντοκιμαντέρ που θα δούμε στην COSMOTETV γίνεται αναφορά στη μουσική πριν και μετά τον σεισμό του 1953, σε μια εμβληματική προσωπικότητα της ζακυνθινής μουσικής, τον Δημήτρη Λάγιο καθώς και στους ξακουστούς Διονύσιο Σολωμό και Νικόλαο Μάντζαρο.

Συμμετέχουν οι ζακυνθινοί κανταδόροι (Με σειρά εμφάνισης): Γιάννης, Αλέξανδρος και Χάρης Αμανατίδης, Γιώργος Καίσαρας Λογοθέτης, Διονύσης Πυριόχος, Νίκος Μυλωνάς, Διονύσης Σούρμπης, Άρης Ξένος, Ανδρέας Σταμίρης, Θοδωρής Λειβαδάς, Διονύσης Φλάμπουρας Σαψών, Νίκος και Σπύρος Σταμίρης (αρέκιες), Παναγιώτης Μαρίνος (αρέκιες), Διονύσης Κοργιανίτης (αρέκιες)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πελετίδης

Έρευνα/ Αφήγηση: Κυριάκος Κουζούμης

Δ/νση Παραγωγής: Πολυξένη Κουσινιώρη

Παραγωγή: 2 VISION

Έτος παραγωγής: 2020

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Προβολή: COSMOTETV (HISTORY)

Διάβασε ακόμη: Απόδραση στη Κύμη και τα παραδοσιακά γλυκά Οξυλιθου που με «κακόμαθαν»