pandrosia
Πρόσωπα

Κ.Δρόσου: Η pandrosia αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση ευζωίας για το σύγχρονο άνθρωπο!

Η Κως, το νησί όπου γεννήθηκε ο Ιπποκράτης, μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής, πέρα από τις ιδιαίτερες ομορφιές που έχει, «γεννάει» και καινοτόμες ιδέες στηριζόμενη στην πλούσια ιστορία της. Μία από αυτές είναι και η pandrosia. Για αυτήν και τα προϊόντα που παράγει μιλάει σήμερα στο makeyourway.gr η ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Κρυσταλλένια Δρόσου.

Η Κρυσταλλένια είναι μια επαγγελματίας με πάθος, αγάπη και πολύ μεράκι γι’ αυτό που κάνει. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους, που συχνά αποκαλούμε «ήρεμη δύναμη». Καλλιεργημένη, δυναμική, διακριτική στο χώρο και πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη, έτοιμη να σου λύσει κάθε πιθανή απορία σχετικά με τα προϊόντα της.

Ποια ιστορία “κρύβεται” πίσω από την pandrosia; Πως προέκυψε η ενασχόλησή σου με την παραγωγή προϊόντων τροφίμου και περιποίησης; Έχεις σπουδάσει κάτι αντίστοιχο;

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, το 2012, όταν ο πατέρας μου, Παύλος, αποφάσισε να φυτέψει στα κτήματα μας στο Πυλί της Κω, το Θαύμα της φύσης, που ονομάζεται αλόη και αποτελεί το αρχαιότερο φαρμακευτικό φυτό με θαυμαστές ιατρικές ιδιότητες. Το μεράκι, η αγάπη και η ιδιαίτερη βιωματική σχέση με τη φύση του τόπου του τον οδήγησαν στη δημιουργία του κτήματος αυτού, που αποτελεί και το “ησυχαστήριό” του όπως συνηθίζει να λέει. Κάπου ανάμεσα σε αυτό το μεράκι, στην αγάπη  που τρέφω για εκείνον & τον τόπο μου και σε αυτή την ευλογημένη Γη που έζησε και έδρασε ο Πατέρας της Παγκόσμιας ιατρικής Ιπποκράτης, γεννήθηκε η pandrosia. Και κάπου εκεί ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι που έχει ως βασικό άξονα το όραμά μας, ένα όραμα που οδηγεί κάθε μας βήμα και δεν είναι άλλο από υγεία, ομορφιά & ευεξία για όλους.

pandrosia

Σχετικά με τη δική μου ενασχόληση θα σου πω ότι ήταν ένας συνδυασμός της ακαδημαϊκής μου πορείας & του διδακτορικού μου διπλώματος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και του πάθους & της βαθιάς αγάπης για τον τόπο μου & τον πατέρα μου. H διδακτορική μου διατριβή εξειδικεύεται σε θέματα ελέγχου ποιότητας που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία και το R&D των προϊόντων. Οπότε ο συνδυασμός όλων αυτών είχε ως αποτέλεσμα την pandrosia.   

Σήμερα η pandrosia αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση ευζωίας για το σύγχρονο άνθρωπο τόσο εσωτερικά (με τον φυσικό χυμό αλόης & τις μαρμελάδες μας) όσο και εξωτερικά (με φυσικά δερμοκαλλυντικά).

Η pandrosia είναι μια εταιρεία που γεννήθηκε εν μέσω κρίσης. Δε σκεφτήκατε ότι ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για “ανοίγματα”; Ποια ήταν η ανάγκη δημιουργίας της; Πιστεύεις ότι συνεχίζει να είναι ανάγκη;

Η pandrosia είναι όντως μία εταιρεία που γεννήθηκε εν μέσω κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι η pandrosia ήρθε και μας βρήκε, δεν την βρήκαμε εμείς! Δημιουργήθηκε πολύ τυχαία και με πολύ αγάπη, χωρίς αρχικά σκέψεις επιχειρηματικές. Η αγάπη του πατέρα μου για τη γη και στη συνέχεια η δική μου αγάπη για τον τόπο μου και τον πατέρα μου δημιούργησαν την pandrosia. Και εκεί αντιληφθήκαμε ότι εν μέσω κρίσης μπορούν να δημιουργηθούν ευκαιρίες και διαμάντια, και να παραμείνουν εφόσον είναι αληθινά και εξελίσσονται με σεβασμό και ειλικρίνεια. Οπότε θέσαμε κάποιες βασικές αρχές, που μας ακολουθούν σε όλη αυτή την πορεία. Με βασικό άξονα λοιπόν την φιλοσοφία μας για υγεία, ομορφιά και ευεξία για όλους θέσαμε ως αποστολή μας να προσφέρουμε ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα για τους καταναλωτές που μας αγαπούν και μας εμπιστεύονται.  

Πάντα υπάρχει η ανάγκη και ο χώρος για νέα καινοτόμα προϊόντα με αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Καταφέραμε λοιπόν, με αρκετή επιμονή, προσπάθεια & επιστημονική τεκμηρίωση να δημιουργήσουμε προϊόντα που όντως υπήρχε η ανάγκη να δημιουργηθούν! Βασικότερο παράδειγμα ο βιολογικός χυμός αλόης που αποτελεί ένα καινοτόμο, απόλυτα φυσικό προϊόν. Πρόκειται για ένα χυμό χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη, και χωρίς κανένα πρόσθετο Ε. Είναι το πλέον φυσικό προϊόν το οποίο με τον τρόπο που το παράγουμε και βέβαια μη προσθέτοντας κανένα πρόσθετο Ε σου προσφέρει πλήθως θεραπευτικών ιδιοτήτων.   

Η pandrosia με βάση αυτό το θαυματουργό φυτό είναι εδώ για να δώσει μία ολοκληρωμένη πρόταση υγείας, εσωτερικά και εξωτερικά. Τα προϊόντα δερμοκαλλυντικών αποτελούν φυσικά προϊόντα, με τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε φυσικό τζελ βιολογικής αλόης.

Mε βιολογικό λάδι ελιάς, εκχυλίσματα μελιού και φυσικά συστατικά, ενυδατώνουν βαθιά, και καταπραΰνουν άμεσα. Προσφέρουν θρέψη, τόνωση και προστασία.

Eίναι χωρίς:

  • parabens
  • προπυλενογλυκόλη (propylene glycol)
  • παραφινέλαιο (parafin oil)
  • χρώματα

και βέβαια δερματολογικά ελεγμένα.

Κάθε ένα από αυτά έχεις συγκεκριμένες θεραπευτικές ιδιότητες και τα επόμενα που έρχονται δημιουργούνται με ακριβώς την ίδια φιλοσοφία. Επομένως την ερωτήση σου σχετικά με το αν υπάρχει η ανάγκη να συνεχίσει θα σε αφήσω να την απαντήσεις εσύ!

pandrosia_skincare

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχετε αυξήσει σημαντικά τη γκάμα των προϊόντων σας. Μίλησε μου για αυτά καθώς και για την καινοτομία που παρουσιάζουν σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς!

Η καινοτομία της pandrosia έγκειται τόσο στη δημιουργία νέων, καινοτόμων και αποτελεσματικών προϊόντων όσο και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται οι οποίες αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας που προέκυψε σε συνεργασία με την επιστημονική μας ομάδα.  

Σε όλα τα προϊόντα pandrosia, χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη, την κορυφαίας ποιότητας, βιολογική αλόη που καλλιεργούμε στα κτήματα μας στην Κω, δίχως το παραμικρό ίχνος προσμίξεων από εισαγόμενο συμπύκνωμα αλόης. Από τον βιολογικό αυτό θησαυρό, αποσπούμε τη μέγιστη ποσότητα και τη βέλτιστη ποιότητα με τις πλέον καινοτόμες και ασφαλείς μεθόδους. Ως εκ τούτου, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε από τα πιο ποιοτικά εκχυλίσματα οργανικού τζελ αλόης από το πολύτιμο αυτό φυτό.

Στην pandrosia, η συγκέντρωση του θαυματουργού τζέλ της αλόης γίνεται με απόλυτα χειρωνακτικό τρόπο. Τα έμπειρα ανθρώπινα χέρια είναι το μόνο “εργαλείο”, που χρησιμοποιούμε για να συγκεντρώσουμε τον μαγικό χυμό του φυτού, χωρίς να το “τραυματίσουμε”. Τα φύλλα, που επεξεργάζονται αμέσως μετά την συγκομιδή και με προσεκτικό φιλετάρισμα, αφαιρείται το εξωτερικό φύλλο και παραμένει το καθαρό τζέλ.

Το τζέλ αλόης διατηρείται ωμό και ακατέργαστο – δεν παστεριώνεται – και έτσι δεν μειώνεται η δράση του από τις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν αλλοίωση των δραστικών ουσιών. Στην συνέχεια αυτό το καθαρό, ωμό, ακατέργαστο τζέλ αλόης συσκευάζεται, σφραγίζεται και ψύχεται. Στην pandrosia κάνουμε ότι μπορούμε για να σας παράγουμε τα πιο αγνά, δραστικά και αποτελεσματικά προϊόντα, και για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να κρατήσουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης – αυτό το πολύτιμο τζέλ αλόης – στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι θα ήθελα να τονίσω ότι στην pandrosia σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων σύμφωνα με τα πολλαπλά πρωτόκολλα εσωτερικής διαπίστευσης ανάλογα με το είδος της παραγωγής.

Ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που δημιουργήσατε και πως ένιωσες όταν το έπιασες στα χέρια σου; 

Η πιο ειλικρινής απάντηση είναι πως όταν δημιουργήθηκε το πρώτο προϊόν, και θα αποκαλύψω ότι ήταν τρόφιμο, ένιωσα σαν γονιός που αγκαλιάζει για πρώτη φορά το παιδί του. Υπερηφάνεια, βαθιά αγάπη και τεράστια δύναμη για τη συνέχεια.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερος κόσμος μιλάει για τις εκπληκτικές ιδιότητες της αλόης. Είναι πράγματι ένα φυσικό φάρμακο;  Μίλησε μου για τη καλλιέργεια της δικής σας βιολογικής αλόης.

Η αλόη είναι ένα γένος που περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη ανθοφόρων, χυμωδών φυτών. Το ευρύτερα γνωστό είδος είναι η Αλόη η γνησία (Aloe vera) και ονομάζεται έτσι επειδή καλλιεργείται ως η βασική πηγή της λεγόμενης “αληθινής Αλόης” για διαφόρων ειδών φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο χυμός-το τζελ-που δίνει το φυτό της αλόης είναι γεμάτο με πολύτιμα θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά περισσότερα από 150 σε αριθμό. Περιέχει αμινοξέα (τα οκτώ βασικά και άλλα μη βασικά), ανθρακινόνες (12 ανθρακινόνες βρίσκονται στο φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες), ένζυμα (αμυλάση, καταλάση, αλκαλική φωσφατάση κ.α), λιγνίνη, μέταλλα (ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρος), σάκχαρα (μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες), μαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, στεροειδή-λιπαρά οξέα, λεκτίνες και βιταμίνες (Α, Β, Β2, Β3, Β6, Β12, C, Ε).

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως, όχι άδικα, αποτελεί το αρχαιότερο φαρμακευτικό φυτό και οι θεραπευτικές της ιδιότητες ήταν γνωστές σε πληθώρα αρχαίων λαών (Αζτέκοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ινδοί, Κινέζοι, Πέρσες) οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτό το μαγικό φυτό, με τις θαυμαστές ιατρικές ιδιότητες. 

Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαία Ελλάδα, η αλόη συμβόλιζε την ομορφιά, την υπομονή, την τύχη και την υγεία και ο ίδιος ο Ιπποκράτης έχει περιγράψει αρκετές από τις θεραπευτικές της ιδιότητες και τη χρησιμοποιούσε και ο ίδιος σε πολλές από τις θεραπείες του. 

Ωστόσο, το τζελ (ο χυμός) της αλόης είναι ένα ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν του οποίου η επεξεργασία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής έτσι ώστε όλες αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες να διατηρούνται και στα προϊόντα που παράγονται βάσει αυτής. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο το δικό μας τζελ βιολογικής αλόης και όχι σκόνη από το εξωτερικό ή άλλου είδους προσμίγματα από το εξωτερικό. Τη δική μας καθαρή, βιολογική αλόη που καλλιεργούμε στα κτήματά μας.

Η Κως είναι από τα νησιά που μέρα με την μέρα μας εκπλήσσουν επιχειρηματικά. Υπάρχουν σήμερα νέοι στο νησί που έφυγαν για να σπουδάσουν και επέστρεψαν πίσω για να επενδύσουν τις γνώσεις τους στο τόπο γέννησής τους;  

Είναι γεγονός ότι ο τόπος μου, η Κως, εξελίσσεται επιχειρηματικά και πολλοί νέοι με ακαδημαϊκή μόρφωση βλέπουν σήμερα το νησί μας ως μία ευκαιρία που μπορεί να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή. Και είμαι πολύ περήφανη για αυτό! Δεν σου κρύβω ότι συναντώ πολλούς νέους με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους που αφήνουν την πόλη και επιλέγουν να επιστρέφουν στον τόπο τους και να επενδύσουν είτε στον πρωτογενή τομέα είτε σε διάφορες επιχειρηματικές καινοτόμες ιδέες.  Ειδικά στην περίπτωση που μιλάμε για το ευλογημένο νησί της Κω, θεωρώ πως είναι μία από τις πιο έξυπνες επιλογές.

pandrosia_Kos

Ο τόπος μας είναι ένας τόπος με ιστορία και με ιδιαίτερη ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ γιάτρευε και δίδασκε ο Πατέρας της ιατρικής με βότανα και καρπούς που παρήγαγε αυτός ο τόπος. Επομένως υπάρχει και η ανάγκη και ο χώρος και ο τρόπος θεωρώ για νέους ανθρώπους να δράσουν, να δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν αυτόν τον τόπο.  

Έχουμε συναντηθεί σε αρκετές εκθέσεις & εποχιακά event και κάθε φορά με εκπλήσσει θετικά η κίνηση που υπάρχει στο δικό σας περίπτερο. Αλήθεια, ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού για τα προϊόντα σας; Τι λέει για αυτά;

Κάθε επιχείρηση, πρέπει να στραφεί και να αφομοιώσει πρακτικές εξωστρέφειας, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική και αποδοτική στη λειτουργία της. 

Η συμμετοχή σε αρκετές εκθέσεις από το 2018 σε Ελλάδα (Foodexpo, expotrof, biofestival) & στο εξωτερικό (BIOFACH) αλλά και σε αρκετά event (σε Αθήνα & Κω) έχουν ως στόχο αυτή ακριβώς την εξωστρέφεια και η αλήθεια είναι ότι έχουμε λάβει πολύ αγάπη από όλο τον κόσμο και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. 

Οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει είναι εξαιρετικές. Η ανταπόκριση του κόσμου με εκπλήσσει θετικά κάθε φορά, έχουν αγκαλιάσει την pandrosia & τα προϊόντα της και αυτό είναι το βασικότερο διότι εκεί δοκιμάζεται το κάθε προϊόν! Όσο καινοτόμο και ξεχωριστό & αν είναι, η αγάπη και η αποδοχή του κόσμου είναι αυτή που το αναπτύσσει και το κάνει να επιβιώνει μέσα σε αυτή την ανταγωνιστική αγορά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πεις που μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σου, εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό καθώς και τι θα ήθελες να πετύχετε ως pandrosia μέσα στα επόμενα χρόνια;

Τα προϊόντα της pandrosia βρίσκονται αποκλειστικά σε φαρμακεία (φυσικά καταστήματα και ηλεκτρονικά καταστήματα – eshop) και σε επιλεγμένα βιολογικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.  Έχουμε ήδη κάνει κάποιες εξαγωγές σε Ελβετία, Σερβία ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία με το Amazon UK. Τέλος είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με ένα τεράστιο δίκτυο καταστημάτων της Αμερικής.

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν πολλά και σε διάφορες κατευθύνσεις. Θα αρκεστώ στην παρούσα φάση με το στόχο που θέτουμε ως εταιρεία και αποτελεί το βασικό άξονα της φιλοσοφίας μας. Να προσφέρουμε ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα για τους καταναλωτές που μας αγαπούν και μας εμπιστεύονται. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ προσωπικά είναι ότι όλη η οικογένεια της pandrosia και οι συνεργάτες της δεσμεύονται πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κάθε προϊόν, που υπογράφουν με υπερηφάνεια, θα κάνει ό,τι υπόσχεται και θα υπερβαίνει τις προσδοκίες του καταναλωτή, που το επιλέγει και το εμπιστεύεται.  

Προσωπικά όλες τις προκλήσεις τις αντιμετώπιζα και θα τις αντιμετωπίζω με πάθος και αγάπη. Κάθε κύκλος που ολοκληρώθηκε κάτι μου δίδαξε. Ο απολογισμός όλων αυτών των κύκλων είναι και αυτός που ουσιαστικά «θέτει» τον επόμενο μου στόχο. Θα μείνω λοιπόν στο ότι κάποιος ξέρει που πηγαίνει όταν θυμάται από που έρχεται, από που έχει περάσει.  Ξεκινάμε από την πατρίδα μας την Κω, το νησί του Ιπποκράτη και απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο. 

Ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση. Εις το επανιδείν.