Νηστίσιμη μηλόπιτα: Το ιδανικό γλυκό για την Μεγάλη Εβδομάδα

nistisimh_milopita

Μηλόπιτα με ελαιόλαδο, χωρίς αβγά και γάλα.

Από σήμερα ξεκινάει η Εβδομάδα των Παθών ή αλλιώς Μεγάλη Εβδομάδα και οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουν να κάνουν τότε τη νηστεία του Πάσχα. Οι απόψεις γενικότερα για τη νηστεία στο λάδι διίστανται, διότι ενώ επιτρέπονται οι ελιές (από που προέρχεται δηλαδή το ελαιόλαδο) δεν επιτρέπεται το ελαιόλαδο.

Όπως κι αν νηστεύει ο καθένας μας δεν έχει σημασία, σημασία έχει μέσα από κάθε νηστεία να βελτιώνουμε το νου και την ψυχή μας κι ύστερα την διατροφή μας, άλλωστε αυτά τα δύο αλληλοσυνδέονται, αν βελτιώσεις το ένα, σιγά σιγά θα μπορέσεις να βελτιώσεις και το άλλο.

Για να μη πολυλογώ, σήμερα σας ετοίμασα το ιδανικό γλυκό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, μία νηστίσιμη μηλόπιτα με ελαιόλαδο για εσάς που δεν νηστεύετε το λάδι, όπως κι εγώ. 

Θα χρειαστούμε: 

Εκτέλεση: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ο C. Αλευρώνουμε και λαδώνουμε το ταψί μας. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι μας. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε στο μίξερ χειρός το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη γύρω στα 5-7 λεπτά, προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό μας και το χτυπάμε για άλλα 3-5 λεπτά. Παίρνουμε μία λεκάνη ή ένα μεγάλο μπολ και κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα μας και τα ανακατεύουμε. Ύστερα, προσθέτουμε το πρώτο μείγμα με το ελαιόλαδο και τα μήλα, το ξύσμα και τις σταφίδες μας Ανακατεύουμε ελαφρώς και ρίχνουμε το χυλό στο ταψί μας και ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά. Γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη ή γλυκό πορτοκάλι ή ό,τι άλλο επιθυμούμε. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι άλλο θέλουμε από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Κάποιοι αντί για ελαιόλαδο, βάζουν σπορέλαιο ή λάδι καρύδας. 

Κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής μπορώ να πω ότι είναι καλύτερη από τη κλασική μηλόπιτα – κέικ μήλου, κι αν πιστεύετε ότι βγάζει «λαδίλα» εμένα προσωπικά δεν μου έβγαλε καθόλου. 

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα σας εύχομαι! 

Exit mobile version