Αν το καλοσκεφτείτε τα κρητικά προϊόντα είναι αυτά που άνοιξαν πρώτα τον δρόμο προς την αναγνώριση της αξίας της μεσογειακής διατροφής, καθώς το πανέμορφο νησί μας καταφέρνει να παράγει σχεδόν τα πάντα. Από ελαιόλαδο και μέλι μέχρι βότανα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Εντάξει δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζεις, αφού σίγουρα θα ‘χετε κάποιο κρητικό παντοπωλείο στη γειτονιά σας με τα παραπάνω. Ωστόσο η ποιότητα και η καινοτομία δεν είναι δεδομένη σε όλα, γι’αυτό σήμερα θα σας μιλήσω για τα τυροκομικά προϊόντα Amari, που θα κουζουλάνουν γευστικά και το πιο απαιτητικό.
Η ιστορία
Όλα ξεκίνησαν, όταν το 1970, στο Αμάρι του Ρεθύμνου, από μία μικρή οικογενειακή μονάδα που κατάφερνε και τυροκομούσε εξαιρετικής ποιότητας γάλα της περιοχής. Μέρα με τη μέρα η μονάδα εξελισσόταν κι έτσι βρέθηκε το 2017 η Μανουκαράκης ΑΕ, εξαγόρασε το τυροκομείο Αμάρι που βρίσκεται στα πόδια του Ψηλορείτη, με σκοπό την ανάδειξη αυτών ώστε να υπάρχουν σε κάθε τραπέζι.
Να διαθέτουν ένα τίμιο προϊόν σε σωστή τιμή, για να μπορούμε κι εμείς να το τιμούμε και παράλληλα, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του εντός κι εκτός συνόρων προς όφελος όλων μας.
Τα προϊόντα τους μία φυσική διατροφική αξία!
Τα τυριά είναι από εκείνα τα προϊόντα που ταιριάζουν παντού. Οι Κρητικοί συνηθίζουν να τα απολαμβάνουν στο πρωινό τους με την προσθήκη μελιού ή σκέτα ή στα φημισμένα καλτσούνια.
Το τυροκομείο Amari κατάφερε να με κουζουλάνει με τη δυναμική γεύση που κρύβουν τα προϊόντα του. Το Amarino, ως “αφρός” του Ψηλορείτη, κρεμώδες και ελαφρύ έκανε το πρωινό μου πλούσιο και συνάμα πολύ θρεπτικό.
Σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τα λοιπά κρεμώδη τυριά του εμπορίου, περιέχει ελάχιστο αλάτι και λιπαρά (μόνο 16%) και κάλλιστα μπορούμε να το συμπεριλάβουμε σε μία δίαιτα.
Το γραβιερίνο σε έξι μοναδικές προτάσεις για τους απαιτητικούς λάτρεις των τυροκομικών προϊόντων συνδυάζει ιδανικά μία παλέτα τυριών, τις σαλάτες μας, τις πίτες ή το σάντουιτς του παιδιού στο σχολείο.
Έξι για κάθε περίσταση.
Καπνιστό για τους απαιτητικούς. Με μπούκοβο ή με 4 πιπέρια ξεκάθαρα οι συνδυασμοί αυτοί βγήκαν για εμένα και τους φαν των πικάντικων γεύσεων. Εάν ανήκετε στο club, τότε τα προτείνω ανεπιφύλακτα σε μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ή σε ένα πιο πικάντικο παστίτσιο. Εννοείται και σκέτα! Με σκόρδο για δυνατούς παίκτες και για ένα εναλλακτικό σκορδόψωμο!
Με βότανα γι’αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν στις κορυφές της Κρήτης με τη γεύση. Η φυσική γεύση είναι για τους μικρούς μας φίλους ώστε να μάθουν να διακρίνουν πρώτα την ποιότητα απ’τις απλές γεύσεις.
Για το κατσικίσιο και το αιγοπρόβειο λευκό τυρί τα λόγια θεωρώ είναι περιττά. Μοναδική, γευστική εμπειρία με πραγματικό γάλα. Με αυτά τα τυριά κάνεις τη διαφορά και στη παραδοσιακή χωριάτικη προσθέτοντας έτσι μία πιο deli γεύση.
Ανθότυρος ξηρός και η ξυνομυζήθρα δεν θα γινόταν να έλειπαν από την παραγωγή, αφού στο άκουσμα και μόνο των λέξεων το πρώτο μέρος που σας έρχεται στο μυαλό είναι η Κρήτη κι ύστερα όλα τα υπόλοιπα μέρη.
Ο ανθότυρος ξηρός μπορεί να είναι ένα σκληρό τυρί που ταιριάζει ιδανικά στα ζυμαρικά μας, όμως εγώ τόλμησα και το δοκίμασα στα καλτσούνια και θεωρώ ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες συνταγές που είδα στο διαδίκτυο που ήθελαν μαλακό τυρί αντί για ξηρό, το συγκεκριμένο τυρί απογείωσε την γεύση.
Από την άλλη η ξυνομυζήθρα ως προστατευμένο και παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης έχει αυτή τη κοκκώδη υφή και χρησιμοποιείται κατά κόρων στη μαγειρική, καθώς και στο γνωστό σε όλους κρητικό ντάκο αφού είναι από τα βασικά συστατικά του, κι όχι η φέτα όπως επιλέγουν πολλοί.
Κι αν θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα για το τυροκομείο Amari και την εταιρεία Μανουκαράκης Α.Ε επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα τους εδώ και ενημερωθείτε!