Με τον Γιώργο Ντάνο, ιδιοκτήτη και ζυθοποιό της πατρινής Ammousa, γνωριζόμαστε χρόνια. Η αγάπη που βάζει στη μπύρα θυμίζει σχέση πατέρα-παιδιού. Τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφόρησε τη νέα μπύρα Ammousa Tropical Stout και ως σωστή μπυρολάτρης όφειλα να τη δοκιμάσω.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή συστήνοντας το νέο προϊόν που οι θαυμαστές του είδους θα θέλουν να τη δοκιμάσουν.
Η Ammousa Tropical Stout με 7%alc είναι μία σκούρα μπύρα με πυκνό αφρό μέσης διάρκειας. Ο Γιώργος συνδύασε επτά είδη κριθαριού, πέντε λυκίσκους, βανίλια και καφέ Βενεζουέλας. Η χρήση της μαγιάς Verdant IPA προσδίδει ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις από τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή.
Η ώρα της κρίσης
Η όψη της μπύρας παρουσιάζει ένα βαθύ σοκολατί χρώμα και όταν το ποτήρι εκτίθεται στο φως, καστανές ανταύγειες ξεπροβάλλουν. Ο αφρός είναι πράγματι πλούσιος και αρκετά κρεμώδης που θυμίζει έναν τέλειο ζεστό στιγμιαίο καφέ.
Το άρωμα θα το λατρέψει σίγουρα ο coffee lover της παρέας, αφού μόλις την τοποθετείς στο ποτήρι, νότες από σωστά καβουρδισμένο καφέ Βενεζουέλας, μαύρης σοκολάτας και βανίλιας, καθηλώνουν την όσφρηση σαν να βρίσκεσαι στο εργοστάσιο παραγωγής καφέ. Αφήνοντάς την για λίγα λεπτά στο ποτήρι, διακριτικές πινελιές καπνιστών στοιχείων, τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών έρχονται, προκειμένου να φέρουν στη συνέχεια μία πολυπλοκότητα στην όσφρηση ξεγελώντας σε.
Το πιο σημαντικό κομμάτι της κρίσης είναι εδώ και αφορά τη γεύση που αφήνει η Ammousa Tropical Stout. Είναι γεμάτη και ισορροπημένη. Οι έντονες γεύσεις του καφέ, της σοκολάτας συνδυάζονται αρμονικά με τα τροπικά φρούτα που ελευθερώνει η μαγιά Verdant IPA. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής αισθάνθηκα λίγο παραπάνω τη γεύση του καφέ, αλλά προσωπικά δεν με ενόχλησε. Η πικράδα της συγκεκριμένης stout για κάποιους ίσως να είναι αρκετή, για εμένα που αγαπώ τις έντονα πικρές γεύσεις ήταν εντός των πλαισίων αυτών των οποίων απολαμβάνω.
Όσον αφορά την αίσθηση είναι βελούδινη με ελαφριά ενανθράκωση, χαρίζοντας μια ήπια φρεσκάδα.
Ποια πιάτα συνοδεύει η Tropical Stout;
Αν και οι γεύσεις και οι συνδυασμοί είναι υποκειμενικοί στον καθένα, εγώ προτείνω ιδανικά να ακολουθήσεις τις προτάσεις του Γιώργου, δηλαδή κόκκινο κρέας με γλυκιά ή πικάντικη σάλτσα, πλατώ τυριών και σοκολατόπιτα. Αλλά αν θέλεις να ακούσεις και τη δική μου πρόταση σου λέω να τη συνοδεύσεις στα σουτζουκάκια σμυρνέικα, στα κέμπαπ, σε κοκκινιστό αρνί και στο ιμάμ μπαϊλντί. Επιπλέον, συνοδεύει τέλεια την καρυδόπιτα και τον μπακλαβά.
Διάβασε ακόμη:
Γ.Ντάνος, Ammousa: Για μένα η μπύρα είναι μία μικρή επανάσταση…
Κιμαδόπιτα με μπύρα και πιπεριά Φλωρίνης
Ακολούθησε το makeyourway.gr στο Google News