Κιμαδόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης
Συνταγές

Κιμαδόπιτα με μπύρα και πιπεριά Φλωρίνης

Μια χειροποίητη παραδοσιακή κιμαδόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης, μπύρα και κατσικίσιο τυρί είναι η ιδανική πρόταση για να φιλέψετε τους αγαπημένους σας!

Όσοι με παρακολουθείτε στα social media, κυρίως, στο Instagram, θα είδατε ότι το περασμένο Σάββατο διοργανώσαμε με τα παιδιά από το GamelabGR ένα άκρως καλοκαιρινό bbq. Όπως καταλαβαίνετε δεν γινόταν να πάω με άδεια χέρια, αφού πέρα απ’ότι με είχαν «φάει» με το αλμυρό κέικ πιπεριάς και ότι δε τους φτιάχνω τίποτα, ε ήθελα κι εγώ να τους δείξω με αυτό τον τρόπο την ποιότητα πληθώρων ελληνικών προϊόντων που χωράνε σε μία κιμαδόπιτα.

Εκείνοι που την δοκίμασαν είπαν ότι θα την ξαναέτρωγαν, κι αυτό τα λέει όλα νομίζω!

Για τα φύλλα

  • 500γρ. σταρένιο αλεύρι Λήμνου από σκληρά σιτάρια Οικογένεια Ποριάζη
  • 2 1/2 κ.σ ε. π. ελαιόλαδο Κολοκοτρώνη
  • 1 κ.γ ξύδι
  • αλάτι – πιπέρι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια tradifresh
  • 1 κ.σ καυτερό άλειμμα πιπεριάς Φλωρίνης tradifresh
  • αλάτι
  • 2 κ.σ ε.π ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 330 ml μπύρα Marea Ale
  • 1/2 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 8 φέτες κατσικίσιο τυρί Δράμας
Κιμαδόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Για τη γέμιση

Σε μία κατσαρόλα (εγώ το έκανα στη χύτρα) σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κιμά και το σπάμε με μία ξύλινη κουτάλια. Προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Έπειτα, ρίχνουμε το πελτέ με το άλειμμα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την μπύρα.

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να εξατμιστεί λίγο η μπύρα και προσθέτω ελάχιστο νερό και κλείνω τη χύτρα. Ψήνουμε ανάλογα με τις οδηγίες της χύτρας μας. Εγώ το άφησα 20 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Μόλις ανοίξουμε τη χύτρα και δούμε ότι έχει πολλά υγρά δυναμώνουμε τη φωτιά έως ότου εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Αποσύρουμε το κιμά από τη φωτιά, τον αφήνουμε να κρυώσει καλά και ετοιμάζουμε τα φύλλα μας.

Για τα φύλλα

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια τρυπούλα και βάζουμε το λάδι, το ξύδι και το αλατοπίπερο μας. Ζυμώνουμε και έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μας. Προσθέτουμε έξτρα αλεύρι αν χρειαστεί. Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι λείο. Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα μέσα.

Φτιάχνουμε ένα χοντρό μπαστουνάκι και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια, σε μία ξύλινη επιφάνεια παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και ανοίγουμε τα φύλλα μας για ορθογώνιο ταψί.

Αλείφουμε καλά το ταψί μας με ελαιόλαδο, βάζουμε τα 2 φύλλα κάτω πασπαλίζοντας τα ελαφρώς με μερικές σταγόνες λαδιού, ρίχνουμε τη γέμιση από πάνω και αφού την στρώσουμε καλά, τοποθετούμε τις φέτες τυριού. Τέλος, βάζουμε το τελευταίο φύλλο από πάνω και ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου!

Η συγκεκριμένη ζύμη μπορεί να χωριστεί σε 7 ή 8 μέρη στη περίπτωση που θέλετε να κάνετε λεπτά φύλλα κι όχι χοντρά όπως εγώ. Αλλά απαιτεί άλλη διαδικασία που μπορείτε να βρείτε εδώ όπου και εμπνεύστηκα τη συνταγή για τα φύλλα μου.

Μπορεί η διαδικασία να μην είναι τόσο απλή, ειδικά άμα δεν σας αρέσει το άνοιγμα φύλλου. Ωστόσο, σε περίπτωση που την δοκιμάσετε θα περιμένω τα σχόλιά σας για τη κιμαδόπιτα στα social media μου!