Συνταγές

Αλμυρό κέικ πιπεριάς με chutney

κέικ πιπεριάς

Για το πρωινό ή για τις ενδιάμεσες λιγούρες.

Ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά είναι η πιπεριά. Καυτερή ή γλυκιά δεν έχει σημασία για εμένα. Αγαπώ όλες τις ποικιλίες της ιδίως όταν συνδυάζεται με γαλακτοκομικά προϊόντα. Κι ως άνθρωπος που στο πρωινό ή στις λιγούρες του προτιμάει το αλμυρό σνακ από το γλυκό. Σκέφτηκα να φτιάξω ένα αλμυρό κέικ πιπεριάς γλασαρισμένο με ένα «ξεχασμένο» chutney που θυμήθηκα ότι είχα στο ντουλάπι μου.

Το chutney από τη «φύση» του είναι αρκετά γλυκό, αφού πρακτικά μιλάμε για μαρμελάδα που έχει εμπλουτιστεί με διάφορα καρυκεύματα. Στη προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησα το χειροποίητο chutney πιπεριάς Mamellada από την Καλαμάτα με γλυκές πιπεριές Φλωρίνης με τσίλι που συνθέτουν μια μοναδική γεύση.

Γλυκιά, ξινή, αρωματική και καυτερή όσο πρέπει για να κρατάει όλες τις γευστικές ισορροπίες.

Υλικά που χρησιμοποίησα:

  • 500γρ φαρίνα Αλλατίνη
  • 380γρ mini χρωματιστές πιπεριές Κρήτης
  • 200γρ γιαούρτι στραγγιστό 2% Δωδώνη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας
  • 250γρ βούτυρο Βιταμ σε θερμοκρασία δωματίου
  • φρέσκο μαύρο πιπέρι
  • μπούκοβο
  • αλάτι

Για το γλάσο:

  • 5 κ.σ chutney πιπεριάς Mamellada
  • 2 κ.σ νερό

Εκτέλεση:

Η εκτέλεση της συνταγής είναι η ίδια που πάνω – κάτω που ακολουθούμε για τα περισσότερα κέικ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Κόβουμε τις πιπεριές σε κυβάκια. Χτυπάμε στο μιξερ το βούτυρο ώσπου να γίνει αφράτο και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, το πεκορίνο, τις πιπεριές, σταδιακά, το αλεύρι κοσκινισμένο και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μείγμα του κέικ σε μια φόρμα αλευρωμένη και αλειμμένη με βούτυρο. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ανάλογα τη δύναμη του φούρνου μας.

Μόλις ψηθεί και κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε το αλμυρό κέικ. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε το chutney με το νερό. Κάνουμε μερικές τρυπούλες στο κέικ πιπεριάς μας και το περιχύνουμε με το γλάσο.

Επίσης, αν κρίνω από τα χθεσινά σχόλια των φίλων και γνωστών μου που τους έστελνα φωτογραφίες κατά την εκτέλεση της συνταγής, μάλλον δεν είμαι η μόνη που έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στις πιπεριές και στα αλμυρά σνακ.

Α και μάλλον τους άσκησα τόσο «φωτογραφικό μπούλινγκ» που σήμερα μου ζητάνε να τους στείλω κομμάτια με courier!

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι στην παραπάνω συνταγή μπορείς εναλλακτικά να βάλεις τυρί μετσοβόνε ή κεφαλογραβιέρα το αποτέλεσμα θα ‘ναι εξίσου καλό.

Μέχρι το επόμενο άρθρο, σε φιλώ και περιμένω τα σχόλια σου για τη συνταγή σε όλα τα ενεργά social media του makeyourway.gr!

zorbabook