Συνταγές

Εύκολη πιπερόπιτα με χειροποιήτο φύλλο

πιπερόπιτα

Ημέρα Σάββατο. Είχα κανονίσει να μαζευτώ με την παρέα μου το βράδυ για να δούμε το τελικό της Eurovision. Και ήθελα να φτιάξω κάτι εύκολο και νόστιμο που να αρέσει σε όλους για να αποφύγουμε το delivery. Είχα μια σακούλα γεμάτη με πιπεριές Φλωρίνης και πράσινες κέρατο. Ανοίγω το ψυγείο και βρίσκω μια σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς, πεκορίνο Αμφιλοχίας και λίγες φέτες πάριζα από χοιρινή πανσέτα. Και λέω, δεν φτιάχνω μια πιπερόπιτα που είχα καιρό να φτιάξω; Κι έτσι, έκανα!

Το αποτέλεσμα; Καλύτερα να σου πουν τα παιδιά που την δοκίμασαν ή μάλλον την εξαφάνισαν για να το πω πιο σωστά.

Υλικά που χρησιμοποίησα

Για τα φύλλα

  • 500γρ. σκληρό αλεύρι Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 2 1/2 κ.σ ε. π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ ξύδι
  • αλάτι – πιπέρι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Για την γέμιση

  • 4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 πράσινες πιπεριές κέρατο
  • 1 κρεμμύδι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 250γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας Γη
  • 160γρ πάριζα χοιρινής πανσέτας σε φέτες Θράκης Γεύσεις
  • 330γρ σάλτσα γλυκιά πιπεριά Saza
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Για τη γέμιση

Σε ένα τηγάνι σοτάρεις καλά το κρεμμύδι με τις πιπεριές. Στη συνέχεια προσθέτεις τη σάλτσα. Προσθέτεις λίγο νερό και την αφήνεις να σιγοβράζει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Έπειτα, αφαιρείς το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνεις 100γρ πεκορίνο και ανακατεύεις καλά. Το ξαναβάζεις επάνω στη φωτιά έως ότου τραβήξει τα πολλά υγρά και ύστερα το αποσύρεις από την φωτιά.

Για τα φύλλα

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το αλεύρι, ανοίγεις μια τρυπούλα και βάζεις το λάδι, το ξύδι και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε και έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μας. Προσθέτουμε έξτρα αλεύρι αν χρειαστεί. Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι λείο. Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα μέσα.

Φτιάχνουμε ένα χοντρό μπαστουνάκι και το κόβουμε σε 2 ίσα μέρη. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια, σε μία ξύλινη επιφάνεια παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και ανοίγουμε τα φύλλα μας για ορθογώνιο ταψί.

Αλείφεις καλά το ταψί με ελαιόλαδο, βάζεις το ένα φύλλο κάτω πασπαλίζοντας τα ελαφρώς με μερικές σταγόνες λαδιού, ρίχνεις τη γέμιση από πάνω και αφού την στρώσουμε καλά, προσθέτεις λίγο από πεκορίνο. Τοποθετείς τις φέτες πάριζα και ρίχνεις το υπόλοιπο τυρί. Τέλος, βάζεις το τελευταίο φύλλο από πάνω και το αλείφεις με λίγο νερό και λάδι.

Ψήνεις την πιπερόπιτα για 35-40 λεπτά περίπου.

Μη ξεχάσεις, σε περίπτωση που φτιάξεις την πιπερόπιτα να κάνεις tag στα social media το #makeyourwaygr! Θα χαρώ πολύ να δω και την δική σου εκτέλεση!

Διάβασε ακόμη:

Ακόμα περισσότερα ονόματα είναι «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί»

5 συνταγές για κλάμπ σάντουιτς α λα ελληνικά

Λαζάνια στο φούρνο με πικάντικη σάλτσα, απάκι και γαλομυζήθρα

zorbabook