ντοματοπιτα
Συνταγές

Εύκολη ντοματόπιτα ανοικτή με chutney καυτερής πιπεριάς και μυζήθρα

Αν κάτι λατρεύω το καλοκαίρι είναι οι ντομάτες. Είναι η εποχή τους. Τα αρώματα και οι γεύσεις που βγάζουν με συνεπαίρνουν. Φτιάχνω χωριάτικες σαλάτες και γεμιστά με το τσουβάλι. Πριν μερικά χρόνια είχα φτιάξει μια ντοματόπιτα κι ενώ την είχα “ερωτευτεί” και έλεγα ότι θα την φτιάχνω στο εξής πιο συχνά, για κάποιο λόγο από τότε δεν την ξανάφτιαξα.

Όταν, όμως επισκέφθηκα τον μανάβη και έπιασα στα χέρια μου τις υπέροχες ντομάτες του είπα: “Ελευθερία αυτές θα γίνουν οπωσδήποτε πίτα”. Εχθές λοιπόν, προμηθεύτηκα λίγη μυζήθρα και ένα chutney καυτερής πιπεριάς και έφτιαξα την πιο εύκολη και λαχταριστή ντοματόπιτα που έχεις φάει!

Υλικά που χρησιμοποίησα:

Για το φύλλο

  • 500γρ. σκληρό αλεύρι Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 2 1/2 κ.σ ε. π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ ξύδι
  • αλάτι – πιπέρι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Για την γέμιση

  • 4 ντομάτες
  • 50ml χυμό ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 350γρ. μαλακή μυζήθρα
  • 2 μέτρια αβγά
  • 3 κ.σ chutney καυτερή πιπεριά Saza
  • αλάτι – πιπέρι
  • φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Για το φύλλο

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το αλεύρι, ανοίγεις μια τρυπούλα και βάζεις το λάδι, το ξύδι και το αλατοπίπερο. Ζυμώνεις και έπειτα ρίχνεις λίγο λίγο το νερό. Προσθέτεις έξτρα αλεύρι αν χρειαστεί. Το ζυμάρι πρέπει να είναι λείο. Στη συνέχεια δουλεύεις τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνεις διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα μέσα.

Στη συνέχεια, σε μία ξύλινη επιφάνεια ανοίγεις το φύλλο με πάχος που να μην ξεπερνά τα 4χλστ.

Αλείφεις καλά το ταψί με ελαιόλαδο και τοποθετείς το φύλλο. Φροντίζεις να πάρει το σχήμα του στρογγυλού ταψιού σου και να καλύψει καλά τα τοιχώματα.

Για την γέμιση

Σε ένα τηγάνι σοτάρεις καλά το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτεις μία κουταλιά της σούπας από το chutney για να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Τρίβεις τις ντομάτες και τις προσθέτεις. Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνεις και το χυμό ντομάτας. Έπειτα, αφαιρείς το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνεις 150γρ μυζήθρα και άλλες δύο κουταλιές από το chutney. Ανακατεύεις καλά. Προσθέτεις τα αβγά. Το ξαναβάζεις επάνω στη φωτιά και ανακατεύεις καλά. Χαμηλώνεις την φωτιά στο 2 έως ότου τραβήξει τα πολλά υγρά και ύστερα το αποσύρεις.

Την αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά και την ρίχνεις πάνω από την βάση που έχεις φτιάξει με το φύλλο σου. Προσθέτεις την υπόλοιπη μυζήθρα κομμένη σε φέτες.

Ψήνεις για 30-35 λεπτά.

Σερβίρεις με έξτρα φρέσκο βασιλικό.

Η ντοματόπιτα ταιριάζει ιδανικά με πράσινη σαλάτα – ρόκα.

Μη ξεχάσεις, σε περίπτωση που φτιάξεις την ντοματόπιτα να κάνεις tag στα social media το #makeyourwaygr! Θα χαρώ πολύ να δω και την δική σου εκτέλεση!

Διάβασε ακόμη:

«Όχι στα βαθιά!» μας λέει η Midnight Circus με νέα μπύρα lager

Σου αρέσει ο εναλλακτικός τουρισμός; Επισκέψου το Château Nico Lazaridi!

AlanDeli: Το deli που κοσμεί στην καρδιά του εμπορικού Ίλιον

zorbabook