Χριστουγεννιάτικες Προτάσεις

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 60 ελληνικά προϊόντα ιδανικά για αυτό!

χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει. Οι γειτονιές γεμίζουν από φωτάκια και στολίδια. Τα παιδάκια γράφουν το καθιερωμένο γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη. Κι εγώ κάθομαι στο γραφείο μου και σου συλλέγω 60 ελληνικά προϊόντα από κάθε γωνιά του ευλογημένου τόπου για το φετινό χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Τυριά / Αποξηραμένα φρούτα / Ξηροί Καρποί

Ξεκινώντας με τα αγαπημένα μου ελληνικά τυριά που προτείνω να ενταχθούν στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, να σημειώσω, ότι δεν είναι όλα για να συμπεριληφθούν σε μία συνταγή, κάποια τα απολαμβάνεις και σκέτα. Είναι τόσο γευστικά!

  • Αρσενικό Νάξου, Ζωζεφίνος “Σαν Μιχάλη” Σύρου και Λαδοτύρι Μυτιλήνης. Τα εμβληματικά τυριά και των τριών αυτών νησιών συνοδεύουν τέλεια το κρασί σου. Δεν χρειάζεται να τα σπαταλήσεις κάπου. Σου προτείνω να φτιάξεις ένα μεγάλο πλατώ τυριών, να τα κάνεις πρωταγωνιστές και να προσθέσεις μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα και φέτες μήλου Thirsty Fruits, και οι καλεσμένοι σου θα εντυπωσιαστούν από το καλωσόρισμα.
σαν μιχαλη ζωζεφινος
  • Μετσοβόνε: Το “βασιλικό” τυρί από το Μέτσοβο που λατρεύω να το τρώω με ζυμαρικά στο φούρνο είναι ημίσκληρο και αρκετά καπνιστό. Αν λοιπόν σκέφτεσαι να φτιάξεις κάποια πίτσα ή ζυμαρικό και θέλεις ένα υλικό που θα κάνει όλη την διαφορά σε αρώματα και γεύσεις για το τραπέζι των Χριστουγέννων, τότε το μετσοβόνε είναι αυτό που ψάχνεις!
  • Γραβιέρα με μπούκοβο: Για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων και αρωμάτων η γραβιέρα με μπούκοβο Amari είναι η ιδανική πρόταση για να φτιάξεις μικρές φλογέρες τηγανητές ή ψητές για τα ορεκτικά του χριστουγεννιάτικου μενού.
  • Από την άλλη αν θέλεις να φτιάξεις μια πράσινη σαλάτα τότε δύο είναι οι κορυφαίες και ελληνικές προτάσεις μου. Αποξηραμένα σύκα Κύμης Γλυκάκι και η γαλομυζήθρα Ρεθύμνου με κρεμώδη και ελαφρύ υφή.
  • Οι ξηροί καρποί του τραπεζιού μπορεί να ‘ναι ανάμεικτα από την The Nutlers. Μπορείς επιλέξεις ανάμεσα σε Ψημένα Ελληνικά Αμύγδαλα με αλάτι, Ψημένα Φουντούκια Ελληνικά και Ψημένα Φιστίκια Αιγίνης από το ξακουστό Αιάκειον.

Αλλαντικά

  • Σειρά παίρνουν τα αλλαντικά του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Σε αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το απάκι, παραδοσιακό αλλαντικό της Κρήτης που παρασκευάζεται από άπαχο χοιρινό κρέας και καπνίζεται με αρωματικά φυτά της κρητικής γης και ποικίλα μπαχαρικά. Κατάλληλο για την σαλάτα, τα ζυμαρικά ενώ ταιριάζει τέλεια και σε ένα πλατώ ως συνοδευτικό σε κάποια μπύρα, κρασί ή απόσταγμα.
  • Παστράμι Αφοί Κασσάκη. Άλλο ένα κρητικό αλλαντικό σε αυτή τη λίστα καθ’ ότι δεν γινόταν να το αφήσω απέξω. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο και προτείνω να καταναλωθεί σκέτο.
  • Κι από την Κρήτη, φύγαμε για την Μάνη και στο αγαπημένο σύγκλινο. Πρόκειται, επίσης για χοιρινό κρέας που θα σου πρότεινα να το συμπεριλάβεις μέσα σε μία απλή μανιάτικη μακαρονάδα με αβγό μάτι και ξερή μυζήθρα, ως ένα απλό αλλά συγχρόνως ιδιαίτερο κυρίως πιάτο. Η αλλαντοποιία Τριτάκη στην Σπάρτη, έχει την καλύτερη φήμη για το σύγκλινό της.
παστραμι
  • Θα σε κατευθύνω λίγο πιο βόρεια αυτή τη φορά. Συγκεκριμένα στην Ευρυτανία. Εκεί, όπου παραδοσιακά φτιάχνουν χοιρομέρι. Και τι είναι το χοιρομέρι; Χοιρινό μπούτι που αναλόγως την περιοχή και το γούστο, φτιάχνεται είτε παστό είτε καπνιστό. Εδώ θα πω απλά να το δοκιμάσεις σκέτο ή σε κάποιο καναπεδάκι, χωρίς όμως υπερβολές στα υλικά, ώστε να απολαύσεις το 100% της γεύσης.
  • Από την Ευρυτανία, στην Κομοτηνή και στην δυνατή ομάδα του Greek Butcher που έχει δυνατή φήμη στα αλλαντικά. Από εδώ σου προτείνω να πάρεις παραδοσιακό παστουρμά και να φτιάξεις μερικά παστουρμαδοπιτάκια, και θα κλέψεις τις εντυπώσεις στο πι και φι.

Τσάτνεϋ / Σάλτσες / Αλείμματα / Dressings

Κι εδώ είναι μια από τις κατηγορίες που αγαπώ ιδιαιτέρως καθώς η χώρα μας, με εκπλήσσει συνεχώς από την ποικιλία τσάτνεϋ, σαλτσών, αλειμμάτων και dressings, την οποία διαθέτει και παράγει χρόνο με το χρόνο.

Τσάτνεϋ

Οι γλυκόξινες απολαύσεις με καταγωγή από την Ασία έχουν ενταχθεί και στην ελληνική γαστρονομία, και φαίνεται μάλιστα ότι βαδίζουν σε καλό δρόμο. Σου έχω λοιπόν 4 αγαπημένα μου τσάτνεϋ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς και πως μπορείς να τα συνδυάσεις γευστικά με άλλα υλικά.

  • Τσάτνεϋ βερικόκο μια παραδοσιακή συνταγή από το Γλυκάκι, στην Κύμη με κρεμμύδι, σκόρδο και πιπεριά. Ιδανικό για χοιρινό κρέας, αλλαντικά ή τυρί.
  • Τσάτνεϋ παντζάρι – αρώνια μια εκλεπτυσμένη συνταγή από την Berryland, στην Χαλκίδα που μπορείς να την φας όπως είναι, ή ακόμα καλύτερα, να τη χρησιμοποιήσεις ως dressing σαλάτας. Να είσαι σίγουρη πως το πιάτο θα απογειωθεί.
γιορτινο τραπεζι
  • Τσάτνεϋ καυτερής πιπεριάς από την Saza. Ταιριάζει τόσο σε πιτάκια, τυροκομικά, ζυμαρικά και σαλάτες, όσο και σε μοσχάρι και λευκό κρέας. Μην χάσεις την ευκαιρία να το δοκιμάσεις φέτος. Θα σου γίνει σίγουρα αγαπημένη συνήθεια και θα το εντάξεις στα καθημερινά πιάτα σου!
  • Άλλο ένα τσάτνεϋ που αγαπώ ιδιαιτέρως από την συγκεκριμένη εταιρεία και στο προτείνω κυρίως για κόκκινα κρέατα, είναι το τσάτνεϋ καπνιστής μελιτζάνας. Από την μυρωδιά ως τον γευστικό συνδυασμό θα σε ταξιδέψει στα βάθη της Ανατολής

Σάλτσες

Οι σάλτσες είναι αγαπημένες μικρών και μεγάλων. Ταιριάζουν με όλα τα φαγητά και αναλόγως τα συστατικά που περιέχουν η γεύση τους μπορεί να είναι από γλυκιά ως πικάντικη και καπνιστή. Εδώ θα βρεις 4 ελληνικές σάλτσες για όλα τα γούστα!

  • Σάλτσα ντομάτας με τσίπουρο της Simply Greek έχεις δοκιμάσει; Μάλλον ήρθε η ώρα. Είναι ένα πραγματικό αριστούργημα με ψάρι και γαρίδες σαγανάκι. Θα μου πεις θα φας θαλασσινά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Ναι, αμέ γιατί όχι;
σαλτσα ντοματας με τσιπουρο
  • Για τους λάτρεις των πικάντικων έχω την απόλυτη σάλτσα με sweet chili από την Delimenti. Μια αμαρτωλή γλυκοκαυτερή απόλαυση! Έντονη γεύση και αρώματα κρεμμυδιού και σκόρδου, σε προκαλούν σε γλυκοκαυτερή μοναδική αμαρτία. Κατάλληλη για κρέατα, να συνοδέψει burgers & πατάτες, να χρησιμοποιηθεί ως topping σε σαλάτα και ως dipping σε snacks. Η χρήση του σταματάει, όπου σταματάει η φαντασία σου!   
  • Μία ακόμη σάλτσα που δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την λίστα είναι αυτή του Ναουμίδη. Σάλτσα πιπερόκαμα καυτερής πιπεριάς και ντομάτα που σερβίρεται ως ορεκτικό, ντιπ, άλειμμα σε ψωμί και ως συνοδευτικό σε φαγητό.
  • Η λίστα κλείνει με την gourmet σάλτσα μαύρης τρούφας με μανιτάρι βωλίτη Δρυάς. Μία ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη σώς. Συνδυάζεται υπέροχα με ζυμαρικά, ως ντιπ, σε πατατοσαλάτα και πολλά ακόμη. Είναι φτιαγμένη από αγνά υλικά και δίνει μια ιδιαίτερη υπέροχη γεύση.

Αλείμματα

Τα αλείμματα θεωρούνται τα ιδανικά ορεκτικά ενώ συνοδεύουν τέλεια το ποτό σου. Μπορείς να τα εντάξεις σε burgers, πίτες, καναπεδάκια και σε σαλάτες. Τα παρακάτω θα δώσουν αυτό που χρειάζεσαι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου. Κορυφαία γεύση, μοναδικό άρωμα και “χώρο” στην μνήμη των αγαπημένων σου προσώπων.

  • Μουστάρδα Σύκου από το Γλυκάκι της Κύμης. Αυτό το προϊόν δεν είναι μία ακόμη μουστάρδα. Είναι ένα γαστρονομικό όνειρο που επιθυμεί κάθε ουρανίσκος εκεί έξω για να συνοδεύσει τα ψητά του ή τις σαλάτες του. Επίσης, ταιριάζει τέλεια και σε κρύα μακαρονάδα με πικάντικη ρόκα, μυζήθρα και απάκι. Δοκίμασέ την!
  • Ένα ακόμη άλειμμα έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη λίστα και μας έρχεται από τη Φθιώτιδα. Άλειμμα τομάτας με κόκκινη πιπεριά και κατίκι Δομοκού από την Dolopia.. Προτείνω να το χρησιμοποιήσεις σε κλαμπ σάντουιτς ή σε γεμιστές πατάτες στο φούρνο. Η γεύση του θα τρελάνει!
  • To τρίτο και ιδιαίτερα αγαπημένο άλειμμα είναι αυτό της Tradifresh με ψητή πιπεριά Φλωρίνης, ντομάτα και μελιτζάνα. Ένα άλειμμα που δίνει μια ιδιαίτερη γαστρονομική πινελιά από την αρχή έως το τέλος σε κάθε μπουκιά.
άλειμμα πιπεριάς
  • Από το ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν μπορεί να λείπει το παραδοσιακό τζατζίκι. Αλλά ποιο τζατζίκι; Όχι, όποιο κι όποιο. Αυτό που παράγει η εταιρεία Χώτος με αγνά υλικά. Είναι από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει!
  • Και τι έμεινε; Μα η πάστα ελιάς Καλαμών “Μανιάτισσα”. Φτιάξε μίνι ντακάκια χαρουπιού και άλειψε τα με λίγο πάστα ελιάς, πρόσθεσε ένα-δύο ντοματίνια ψιλοκομμένα, ρίγανη και ελαιόλαδο και έχεις το τέλειο ορεκτικό.
Μουστάρδα Σύκου

Dressings

Κι επειδή η χριστουγεννιάτικη σαλάτα θέλει το σωστό dressing, σκέφτηκα πως δεν γινόταν να το παραλείψω σε αυτό το άρθρο. Έτσι, σου προτείνω 4 διαφορετικά αλλά εξίσου νόστιμα dressings για να δοκιμάσεις στις σαλάτες σου.

  • Μια αρκετά κλασσική γεύση αλλά πάντα αγαπημένη στις σαλάτες είναι η κρέμα βαλσάμικου Kalamata Papadimitriou, που παντρεύει τα δύο δημοφιλή εσπεριδοειδή προσφέροντας μια ισορροπημένη γεύση ανάμεσα σε πορτοκάλι και λεμόνι.
  • Κι εδώ έχουμε τώρα την απόλυτη κρέμα βαλσάμικου με φυσικό χυμό ροδιού από Το Φίλεμα της Λέλας, την οποία θεωρώ must have για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αφού το ρόδι είναι το σήμα κατατεθέν σε αυτές τις γιορτές.
  • Τώρα σε περίπτωση που δεν θέλεις κρέμα βαλσάμικου στις σαλάτες σου ή σε άλλα πιάτα με dressings, τότε σου έχω μία δυνατή λύση σε δύο προτάσεις. Το Αρωματικό Ελαιόλαδο με μαύρη τρούφα της Μανιτάρια Δίρφυς και το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο με Λιαστή Ντομάτα και Θυμάρι από την Eva’s Walk. Δύο άπαιχτες επιλογές για καλεσμένους με γαστρονομικές απαιτήσεις!
krema valsamikou kalamata papadimitriou

Μπύρες / Aποστάγματα / Αναψυκτικά

Ήρθε η ώρα για το πιοτό. Τι θα πιούμε καλέ Ελευθερία; Λοιπόν, κάτσε παιδί μου να σου πω. Η λίστα εδώ θα είναι λίγο πιο μεγάλη από τις προηγούμενες αλλά πιο σύντομη και τα πάντα δοκιμασμένα!

Μπύρες

Οι top 5 αγαπημένες μου συγκεντρωμένες εδώ.

  • Queen of Hearts της Midnight Circus: Μια πραγματική βασίλισσα που μου έχει κλέψει την καρδιά από την πρώτη γουλιά. Iσορροπημένη πικράδα με δυνατή επίγευση. Διαθέτει χαμηλή ενανθράκωση, κοντά στο παραδοσιακό βρετανικό στυλ. Είναι η κόκκινη που θα αγαπήσεις!
  • Sknipa Lady από την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης. Έχει θολό ξανθό χρώμα, δημιουργεί πλούσια κορώνα ενώ κατά το σερβίρισμα της αναδεικνύονται τα έντονα αρώματα εσπεριδοειδών φρούτων, τα οποία είναι αποτέλεσμα της μαγιά που χρησιμοποιείτε και σύγχρονος διακρίνονται νότες μελιού. Μέτρια γλυκύτητα στην γεύση της με ξηρό και όξινο τελείωμα. 
  • Η Marea Ale της Elixi Brewery είναι αυτό που θα χρειαστείς για να συνοδεύσεις τέλεια τα πιάτα σου. Μια γλυκόπικρη μπύρα που διακρίνεται για τη μεστή της γεύση και τα πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών και αποξηραμένων φρούτων. 
  • Το χειμώνα λατρεύω τις μαύρες μπύρες λίγο παραπάνω. Κι εδώ σου έχω δύο πολύ δυνατές προτάσεις. Την Saturday’s Porter της Septem, που παράγεται από πέντε διαφορετικούς τύπους βύνης, με καφετί ανταύγειες και αρκετά κρεμώδη αφρό. Χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά αρώματα φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ, πικρής σοκολάτας και ψημένου φουντουκιού.
  • Η δεύτερη μαύρη που σου προτείνω έρχεται από την Θεσσαλονίκη. Η ΑΛΗ Stout Χειμωνιάτικη, διαθέτει πλούσιο άρωμα και γεύση καβουρδισμένης βύνης, ελαφρώς γλυκιά με διακριτικές νότες σοκολάτας, καφέ και σταφίδας.

Αποστάγματα

Κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τείνουν να τα προτιμάνε περισσότερο. Ωστόσο, σε προκαλώ να τα δοκιμάσεις. Όλα τους έχουν κάτι να σου πουν.

  • Gin, το ελληνικό. Συγκεκριμένα Grace Gin. Φτιαγμένο με εκχυλίσματα ελληνικών βοτάνων όπως το κρίταμο. Διαθέτει απαλή και ιδιαίτερη γεύση ενώ από την κυκλοφορία του, οι καλύτεροι bartenders της αγοράς το έχουν εντάξει για τα καλά στα κοκτέιλ τους.
  • Ρακόμελο, το αγαπημένο. Με συγχωρείς αλλά δεν γίνεται να λείπει από την λίστα μου. Τρέφω μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτό. Συγκεκριμένα στο ρακόμελο της Roots. Έχει φέρει την παραδοσιακή συνταγή στις σύγχρονες τάσεις του αποστάγματος.
  • Ωριμασμένο κονιάκ Μεταξά 12* Original. Βέβαια εδώ να πω ότι σίγουρα δεν είναι σαν αυτό που έφτιαχνε η γιαγιά μου, όταν δούλευε στην συγκεκριμένη εταιρεία (ναι έχω ακόμα δείγματά της), αλλά παραμένει μια από τις must have προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Μήπως ήρθε η ώρα να το εντάξεις και στο δικό σου;
metaxa 12 original
  • Παρπαρούσης Απόσταγμα Οίνου Παλαιώθεν. Εξαιρετικό απόσταγμα οίνου της ποικιλίας Σιδερίτης μονής απόσταξης σε άμβυκα. Η καρδιά της απόσταξης παλαιώνει για δώδεκα χρόνια σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια Limousin. Πολυσύνθετο απόσταγμα με εξαιρετικά αρώματα από βανίλια, ξύλο, καραμέλα και νότες λευκόσαρκου φρούτου. Ισορροπημένο, στρογγυλό και αρμονικό στο στόμα. Πιείτε το μόνο του ή με λίγο πάγο μετά από ένα πλούσιο γεύμα σε ποτήρι που θα αναδείξει την πολυπλοκότητά του.
grace gin

Αναψυκτικά

Εδώ δεν χωράνε οπαδικά. (χαχαχα!) Εδώ ψηφίζω σταθερά την πατρινή Λουξ. Οπότε για cola, πορτοκαλάδα, λεμονάδα και καλή χώνεψη, προτείνω ανεπιφύλακτα Λουξ.

loux

Κρασί

Το κρασί αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρωταγωνιστεί. Εδώ λοιπόν θα βρεις 7 προτάσεις από διάφορες περιοχές της χώρας μας και ποικιλίες.

Λευκά κρασιά

Αν και δεν είμαι θαυμάστρια του λευκού κρασιού, πριν λίγο καιρό δοκίμασα μερικά καλά λευκά κρασιά και στα προτείνω.

  • Ποικιλιακός οίνος ξηρός Terra Nostra από τα Οινοποιία Πουλτσίδη, στις Νέες Καρυές Λάρισας. Διαθέτει εκρηκτικά αρώματα φρούτων στην μύτη, διακριτική οξύτητα και ευχάριστη επίγευση.
  • Aiora του Οινοποιείου Μοσχόπολις. Πρόκειται για ένα λευκό μπλεντ από ασύρτικο, ξινόμαυρο και αρωματική μαλαγουζιά.
  • Ασύρτικο από το Οινοποιείο Παπαθανασίου. Ένα πραγματικά ιδιαίτερα γευστικό λευκό κρασί. Στην μύτη πρωταγωνιστούν τα πράσινα φρούτα όπως αχλάδι και lime, μαζί με πινελιές από άνθη εσπεριδοειδών. Διαθέτει τραγανή οξύτητα με νότες μοσχολέμονου και γκρέιπφρουτ, με μια μικρή παρουσία «θεσσαλικής ορυκτότητας» στην επίγευση.
terra nostra wine

Κόκκινα & Ροζέ κρασιά

Από τα αγαπημένα μου!

  • Μια καλή επιλογή είναι η μαυροδάφνη Τρίτων από το οικογενειακό οινοποιείο Μαρκόγιαννη. Ένα αρκετά ντελικάτο κρασί που ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, δεύτερης χρήσης, για 10 μήνες.
  • Αγιωργίτικο petit verdot tannat του κτήματος Στροφιλιά. Διαθέτει πολύπλοκη αρωματική μύτη από αρώματα κόκκινων φρούτων κεράσι με διακριτικούς τόνους βανίλιας, γαρύφαλλου, σανδαλόξυλου και αρωματικών βοτάνων.
  • Ευδοξία από το Οινοποιείο Παπαθανασίου. Ένα άκρως «θηλυκό» και ερωτικό κρασί κατ’ εμέ με αρώματα φράουλας, τριαντάφυλλων και λευκόσαρκου ροδάκινου. Η γεύση του; Λαχταριστή!
  • Κάρυος Γη ξηρός ροζέ από τα Οινοποιία Πουλτσίδη. Ένα ροζέ κρασί που όπως λένε και οι παραγωγοί του θα ήθελε να είχε γεννηθεί κόκκινο. Παράγεται από δύο ξεχωριστές, ελληνικές ποικιλίες, την Λημνιώνα και το Αγιωργίτικο. Διαθέτει τριανταφυλλί χρώμα και μια αρωματική παλέτα με νότες από κεράσι, άγρια φράουλα και καραμέλα βουτύρου. Ίσως ένα από τα καλύτερα ροζέ που έχω δοκιμάσει και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Για τα γλυκά του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Τα Χριστούγεννα συνηθίζουμε να φτιάχνουμε σιροπιαστά γλυκά. Έτσι, κι εγώ επέλεξα να σου προτείνω προϊόντα για κάθε πιθανή συνταγή.

  • Τσικουδιά με σοκολάτα ByRaki για την σοκολατόπιτα ή το σουφλέ σοκολάτας σου
  • Τσικουδιά με κανέλα ByRaki και μέλι βελανιδιάς Mouriki για τα μελομακάρονα σου
  • Καρύδια Ελασσόνας για την καρυδόπιτα και τις δίπλες
mouriki honey oak
  • Φρέσκο ελληνικό βούτυρο από την Φάρμα Κουκάκη. Δοκιμασμένο και πεντανόστιμο για το γαλακτομπούρεκο σου.
  • Ευβοϊκή ζύμη για τα γλυκά κολοκυθοπιτάκια σου.
φρεσκο βουτυρο κουκακη

Νομίζω, δεν σου άφησα κανένα κενό. Εσύ τώρα με βάση αυτά που σου πρότεινα ετοιμάζεις λίστα για σούπερ μάρκετ ή για το ντελικατέσσεν της γειτονιάς, και είσαι έτοιμη για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Διάβασε ακόμη:

Kalon Κολωνάκι: Η αγνότητα της ελληνικής κουζίνας στο πιάτο μας

Μαρμελάδα μελομακάρονο έχεις δοκιμάσει; Μάλλον ήρθε η ώρα!

Δον Μόσκιο: Νέα άφιξη για τους λάτρεις του εκλεκτού κρέατος στη Νέα Κηφισιά!

Ακολούθησέ με σε Facebook & Instagram για περισσότερα άρθρα – κι όχι μόνο – γύρω από τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές επιχειρήσεις!