Πρόσωπα

Το Γλυκάκι του Γιώργου και της πανέμορφης Κύμης στη πιο δημιουργική του φάση!

Γιώργος Τσακοφίτης

Αν είσαι εδώ από τα πρώτα βήματα του Make Your Way θα θυμάσαι σίγουρα το Γλυκάκι και τον Γιώργο Τσακοφίτη, καθώς έχω αναφερθεί πολλάκις σε αυτόν και τα υψηλής ποιότητας ευβοϊκά προϊόντα του. Μάλιστα, στη πρώτη εκδήλωση μας ήταν από εκείνους που ξεχώρισαν, τόσο ως άνθρωπος όσο και με τα παραδοσιακά γλυκίσματά του.

Έπειτά, λοιπόν, από δύο χρόνια και με αφορμή την παρούσα κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι μας, σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να δούμε παρέα πως την αντιμετωπίζουν, τι έχει αλλάξει επιχειρηματικά στο Γλυκάκι, καθώς και μερικές γευστικές προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστώ που δέχτηκες την πρόσκλησή μου για την σημερινή μας συνέντευξη. Πώς είσαι; Πόσο πιστεύεις γενικά ότι έχει επηρεαστεί ο κλάδος του τροφίμου αλλά και του τουρισμού στον οποίο συγκαταλέγεσαι;

Δόξα τω Θεώ είμαστε πολύ καλά. Δεδομένων των συνθηκών, πρώτα και πάντα ιεραρχούμε την υγεία και είμαστε όλοι καλά οικογενειακώς. Έχω δύο μικρά αγοράκια 10 και 5, που ανθίζουν! 

Ο κλάδος έχει επηρεαστεί δραματικά. Δεν υπάρχει τουρισμός στην Ελλάδα στην παρούσα φάση αλλά και η κατανάλωση τροφίμων, λόγω του lockdown και της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας, έχει περιοριστεί σημαντικά. 

Λένε πως η πανδημία είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τι πιστεύεις βάσει της εμπειρίας που διαθέτεις;

Η πανδημία με την παρούσα μορφή θα περάσει. Είναι όμως σίγουρο πως η κατάσταση στην οποία περιήλθαμε λόγω της πανδημίας, ήρθε για να μείνει. Και εξηγούμε. Πρέπει οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για ειδικές καταστάσεις. Να έχουν την ευελιξία σε όλους τους τομείς. Να μπορούν να αναπτύσσουν νέα κανάλια διανομής (internet, eshop, τηλεφωνικές πωλήσεις), να μειώσουν κόστη και να είναι προετοιμασμένοι οι επιχειρηματίες να ”ρίξουν” πολλή προσωπική δουλειά.

Και εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες. Το ζητούμενο στην παρούσα φάση ωστόσο είναι να επιβιώσουμε. Να ανταπεξέλθουμε.

Σε ποια φάση επιχειρηματικά σε πετυχαίνω αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε;

Η πανδημία μας πετυχαίνει σε μια πολύ δημιουργική φάση. Ίσως όντως είναι ευκαιρία για μας, λόγω λίγης δουλειάς, να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε καλύτερα. Το περσινό πολύ δυνατό καλοκαίρι, μας έδειξε το δρόμο σε πολλούς τομείς. Είμαστε στη φάση που επεκτείνουμε το κατάστημα λιανικής μας. Διπλασιάζουμε τους χώρους μας και δημιουργούμε έναν πολύ όμορφο χώρο λιανικής πώλησης γλυκών και εστίασης. Επίσης εξοπλίζουμε το εργαστήριο μας με μια άρτια γραμμή παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων μας σε βάζο (μαρμελάδες, τσάτνευς, γλυκά κουταλιού, σύκα). Η νέα χρονιά ευελπιστούμε να μας βρει πολύ δυνατούς και να θέσουμε το Γλυκάκι μας σε νέες βάσεις.

Και τι έχει αλλάξει στο Γλυκάκι μετά τη τελευταία μας συνάντηση στην εκδήλωση του Make Your Way πριν περίπου 2 χρόνια; Μίλησε μου για τα προϊόντα σας και τη γκάμα που διαθέτετε σήμερα.

Όπως ξέρεις πολύ καλά, και σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξη τη δική σου και της ιστοσελίδας σου, στο Γλυκάκι δεν ησυχάζουμε ποτέ. Βρισκόμαστε συνέχεια σε εγρήγορση, ψάχνοντας για νέες προκλήσεις και βελτιώνοντας συνεχώς την προϊοντική μας γκάμα και τις υπηρεσίες μας. Η συμμετοχή μας ιδιαιτέρως σε εκθέσεις στο εξωτερικό μας έχει δείξει το δρόμο. Δημιουργούμε νέες γεύσεις σε γλυκόξινες σάλτσες. Πρόσφατη γεύση το τσάτνευ ”Ελλάδα”. Το ονομάσαμε Ελλάδα, διότι έχει μέσα όλο τον πλούτο της ευλογημένης Ελληνικής γης. Γλυκιά κολοκύθα, ρίγανη και ελιές είναι μερικά από τα υπέροχα συστατικά του. Προτείνουμε να την καταναλώσετε με κίτρινα τυριά και ένα ωραίο φρουτώδες κρασί. Τέλειος συνδυασμός!

Γιώργος Τσακοφίτης

Νέα αλείμματα για το πρωινό σας, όπως φράουλα με λευκή σοκολάτα, σύκο με λευκή σοκολάτα, λεμόνι με μαύρη σοκολάτα κ.α. 

Σταθεροί στις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού εποχής: Πορτοκάλι με βανίλια και γλυκάνισο, μαρμελάδα μείγμα εσπεριδοειδών και πολλά άλλα. Εννοείται πως δεν παραλείπουμε τα σιροπιαστά μας. Θεϊκό γαλακτομπούρεκο ‘’της Μαρίας’’, μπακλαβά Κύμης με 100 φύλλα, πορτοκαλόπιτα, ραβανί, σοκολατόπιτα και ότι άλλο τραβάει ο ουρανίσκος σας!

Γλυκάκι μαρμελάδες

Εξωστρέφεια και Γλυκάκι. Ποια είναι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας εν όψη κορωνοϊού; 

Στην παρούσα δύσκολη χρονική συγκυρία, η εξαγωγική δραστηριότητα έχει διακοπεί. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών είναι στη Βόρεια Ευρώπη, που αυτή τη στιγμή μαστίζεται από την πανδημία. Συνεπώς, οργανωνόμαστε, δημιουργούμε νέα προϊόντα και αναμένουμε τις καινούριες παραγγελίες από τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό, όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό.

Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε και παγωτά να μη τρώμε στον ίδιο βαθμό, αλλά θέλω να μου μιλήσεις για το αγαπημένο μου παγωτό με φρέσκο κατσικίσιο γάλα και κουμιώτικο μπακλαβά που έγινε πάταγος, αυτό το καλοκαίρι. Πώς το εμπνευστήκατε και που πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχία του;

Μας τιμούν πραγματικά τα καλά σου λόγια. Το παγωτό με κατσικίσιο γάλα, το οποίο ονομάζουμε ”του Στάθη” είναι μια παλιά συνταγή του παλιού ζαχαροπλάστη του χωριού, του Στάθη. Είναι πολύ τιμητικό γιατί μας την έδωσε η γυναίκα του ζαχαροπλάστη, γυναίκα μεγάλης ηλικίας πια, πριν μερικά χρόνια ως δώρο και αναγνώριση των προσπαθειών μας. Και γίνεται χαμός! Το παγωτό με κατσικίσιο γάλα έχει φανατικούς οπαδούς, επειδή είναι αγνό, επειδή σε πολλούς φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια και επειδή είναι νόστιμο! Με αυτά τα δεδομένα, έχοντας δύο καλές βάσεις,  ένα παγωτό εξαιρετικής ποιότητας και τον μπακλαβά με το αγνό φρέσκο βούτυρο αποφασίσαμε να τα ”παντρέψουμε” και να βγάλουμε ένα προϊόν που πραγματικά μας δικαίωσε. Και η αποδοχή και η ζήτηση από τον κόσμο, ξεπερνά τις προσδοκίες μας!

Μπαίνουμε σιγά σιγά σε χριστουγεννιάτικο κλίμα. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και έρθει κόσμος στην Κύμη για διακοπές, τι του προτείνεις να δοκιμάσει οπωσδήποτε από το Γλυκάκι;

Την περίοδο των Χριστουγέννων, όσον αφορά τα γλυκά, την έχουμε συνδυάσει οι περισσότεροι με τον μπακλαβά, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Αυτά λοιπόν είναι και τα προϊόντα που προτείνουμε, συν την πολύ νόστιμη πορτοκαλόπιτα μας! Μπακλαβάς με αμύγδαλο ή καρύδι, πλούσιος σε φρέσκο βούτυρο και με 100 φύλλα. Κουραμπιέδες βουτύρου και ωραία μελομένα μελομακάρονα. Όσο για την πορτοκαλόπιτα, προτείνουμε να τη συνδυάσετε με το παγωτό μας και ιδιαίτερα τη γεύση γιαουρτιού με βύσσινο που φτιάχνουμε. Άλλωστε σε μας θα βρείτε χειροποίητο παγωτό και τους 12 μήνες του χρόνου!

Κουμιώτικος μπακλαβάς

Και ποια προϊόντα σας προτείνεις στους αναγνώστες μας να εντάξουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους; Που μπορούν να τα βρουν;

Για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας προτείνουμε πλην των σιροπιαστών μας, και τις νέες γλυκόξινες προτάσεις μας. Σερβίρετε στο τραπέζι γλυκόξινη σάλτσα δαμάσκηνου (τσάτνεϋ) που ταιριάζει ιδανικά με πράσινες σαλάτες και σαν ντρέσινγκ σε χοιρινό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πιο πρόσφατη πρόταση μας, μουστάρδα με σύκο Κύμης. Μοναδικό παγκόσμια προϊόν , ιδανικό συνοδευτικό για μπιφτέκια, λουκάνικα και όλα τα κρεατικά και τυριά. Αναζητήστε σας σε κοντινά σας παντοπωλεία και αν δεν υπάρχει κάποιο κοντά σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας να κανονίσουμε την παράδοση τους.

Κλείνοντας, πέρα από το να σε ευχαριστήσω για αυτή την υπέροχη συζήτηση που είχαμε, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας μια τελευταία σκέψη σου, καθώς και τι θα δούμε από το Γλυκάκι τα επόμενα χρόνια.

Η πρώτη και τελευταία μου σκέψη είναι να μην το βάζετε κάτω! Όσον αφορά το Γλυκάκι, σας υποσχόμαστε σπουδαία πράγματα στο μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι!

Διάβασε εδώ για το ταξίδι μου στη πανέμορφη Κύμη και για την επίσκεψή μου στο Γλυκάκι!

zorbabook