αλμυρή τάρτα με chutney σύκο
Συνταγές

Αλμυρή τάρτα με chutney σύκο και γαλομυζήθρα

Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν αποχαιρετήσουμε το φθινόπωρο και να καλωσορίσουμε το χειμώνα. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε είναι να μαγειρέψουμε κάτι εύκολο, γρήγορο και εποχιακό. Τι καλύτερο λοιπόν από μία αλμυρή τάρτα με chutney σύκο – το θησαυρό του φθινοπώρου – και γαλομυζήθρα;

Πριν αρκετό καιρό δοκίμασα ένα από τα πιο γευστικά, ποιοτικά και εγχώρια chutney της Saza με πρωταγωνιστή το σύκο. Ένα chutney που συνδυάζει τη γλυκάδα του σύκου με την εξωτική γεύση του ανανά. Ενώ συμπληρώνεται διακριτικά από το ντελικάτο άρωμα των συστατικών που περιέχει.

Μόλις το δοκίμασα σκέφτηκα αμέσως ότι αυτό επιβάλλεται να γίνει μια υπέροχη και άκρως φθινοπωρινή αλμυρή τάρτα. Πήγα λοιπόν στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και προμηθεύτηκα όλα όσα χρειάστηκα για να την φτιάξω και voila!

Υλικά που χρησιμοποίησα:

Για την τάρτα και την γέμιση

  • 1 πακέτο ζύμη κουρού Χρυσή Ζύμη
  • 300γρ γαλομυζήθρα Amari
  • 250γρ chutney σύκο Saza
  • Ελάχιστο ελαιόλαδο για τη ταρτιέρα

Για τη συνοδευτική σαλάτα

  • 1 σακουλάκι φρέσκιας σαλάτας Φινετσάτη – Μπάρμπα Στάθης με μαρούλι butterhead Salanova κόκκινο, σπανάκι και ρόκα
  • 10 ντοματίνια Κρήτης κομμένα σε χοντρές ροδελες
  • 2 κ.σ dressing ελαιόλαδου πικάντικο Το φίλεμα της Λέλας
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη τάρτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αλείφουμε την ταρτιέρα μας με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα δύο φύλλα ζύμης σταυρωτά. Τρυπάμε τα φύλλα με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει πολύ.

Ψήνουμε τη τάρτα για 15 λεπτά.

Αφού την βγάλουμε από το φούρνο παίρνουμε τη γαλομυζήθρα και την θρυμματίζουμε σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Ύστερα ρίχνουμε το chutney σύκο μας από πάνω και με ένα κουτάλι το απλώνουμε να πάει παντού.

Τη τοποθετούμε ξανά στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Μόλις περάσει ο χρόνος και την βγάλουμε από το φούρνο με ένα μαχαίρι κόβουμε με προσοχή τα περισσεύματα ζύμης για να φαίνεται αισθητικά όμορφη.

Το ιδανικό είναι να σερβίρουμε την τάρτα ζεστή αλλά τρώγεται εξίσου ευχάριστα και κρύα.

Για τη σαλάτα

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού το αλάτι και το dressing μας.

Λίγα λόγια για το chutney σύκο

chutney σύκο με ανανά

Φτιάχνεται από ξερά σύκα και περιέχει κρασί, ανανά, κρεμμύδια, ζάχαρη, ηλιέλαιο, ξύδι, μέλι, μπούκοβο, αλάτι, πάπρικα, τζίντζερ, πιπέρι, κανέλα και γλυκάνισο. Είναι κατάλληλο και για vegetarians.

Μη ξεχάσεις, σε περίπτωση που φτιάξεις τη συνταγή να κάνεις tag στα social media το #makeyourwaygr! Θα χαρώ πολύ να δω και την δική σου εκτέλεση!

Διάβασε εδώ πως μπορείς να φτιάξεις χοιρινές μπουκιές μαγειρεμένες σε κόκκινη σάλτσα με στριφτάρια!

zorbabook