Πρόσωπα

Μ.Μουρίκη, Μouriki Greek Premium Honey: «Πολύ γρήγορα, κατάφερε να εδραιωθεί και να αποκτήσει το δικό της “μελισσοκομικό προφίλ & ταυτότητα”στην αγορά του μελιού.»

συνέντευξη mouriki greek premium honey

Η ενασχόληση με τη νομαδική μελισσοκομία, τα βραβευμένα μελιστάλαχτα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με την ιδιαίτερη συσκευασία, οι προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας και άλλα πολλά συζήτησα με την Μαρία Μουρίκη, υπεύθυνη ανάπτυξης, επικοινωνίας και μέλος της οικογενειακής επιχείρησης της Μouriki Greek Premium Honey.

Μια άκρως ελληνική μελισσοκομική μονάδα που παράγει και συσκευάζει εξαιρετικό ελληνικό μέλι από την Θάσο και την Κεντρική Μακεδονία έως την Στερεά Ελλάδα και την Κίμωλο, ενώ κάθε μέρα που περνάει, το μέλι τους διατίθεται σε ολοένα και περισσότερα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Ας κάνουμε μία εισαγωγή για να μάθουμε λίγα πράγματα για εσένα και το brand. Πως προέκυψε η ενασχόληση σου με τον πρωτογενή τομέα; Πότε γεννήθηκε το Μέλι Μουρίκη;

Η ενασχόληση με την μελισσοκομία είναι οικογενειακή παράδοση, καθώς ο πατέρας μου Αναστάσιος ξεκίνησε την τέχνη αυτή τις αρχές του 1960. Αργότερα ο αδερφός μου Παναγιώτης, από μικρή ηλικία, μυήθηκε στη μέλισσα και την μελισσοκομία, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα μου και συνέχισε την παράδοση στη παραγωγή μελιού. Έχοντας, εγώ όλες αυτές τις εικόνες και εφόσον είχα γαλουχηθεί μέσα σε μια μελισσοκομική οικογένεια, αποφάσισα το 2017, να αποκτήσω και εγώ τα δικά μου μελίσσια, να μπω ενεργά στο επάγγελμα, θέλοντας να δώσω μια νότα εξωστρέφειας, δυναμικής επικοινωνίας και σύγχρονης κουλτούρας στο μελισσοκομικό μας προϊόν.

Mouriki Greek Premium Honey

Μίλησε μας για την πορεία των προϊόντων σας. Ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που έπιασες στα χέρια σου, πως αισθάνθηκες για αυτό, καθώς, επίσης πόσους κωδικούς προϊόντων μετράει το Μέλι Μουρίκη σήμερα;

Όπως προανέφερα το μέλι Μουρίκη παράγεται εδώ και 6 δεκαετίες, όμως μόλις πριν ένα χρόνο δημιουργήθηκε η σειρά προϊόντων Μouriki Greek Premium Honey, όπου με το δικό της brand name και μία σειρά από συσκευασίες μελιού που έχουν βραβευτεί για την ποιότητα & την καινοτομία στο design τους, ξεκίνησε το ταξίδι στην εγχώρια αγορά, κατακτώντας την εμπιστοσύνη και την αποδοχή του καταναλωτικού κοινού πολύ γρήγορα και παρόλο τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, όπως η επιδημία του covid, η κρίση στον τουρισμό και η γενικευμένη ανασφάλεια στην αγορά. Κατάφερε να εδραιωθεί και να αποκτήσει το δικό της ‘’μελισσοκομικό προφίλ και ταυτότητα‘’ στην αγορά του μελιού. Ήδη μετράμε ένα πολύ ικανοποιητικό δίκτυο διανομών, που συνεχώς αυξάνεται και αποτελείται από εξαιρετικά καταστήματα, αλυσίδες delicatessen, κάβες και οπωροπωλεία.

Maria Mouriki

Όταν έπιασα στα χέρια μου το πρώτο βάζο μελιού της σειράς Μouriki Greek Premium Honey αισθάνθηκα απόλυτη ικανοποίηση και συγκίνηση καθώς μπροστά από τα μάτια μου πέρασαν οι θυσίες και τα ξενύχτια του πατέρα μου, ο πολυετής αγώνας του αδερφού μου για να επιβιώσει σε αυτό το δύσκολο δρόμο της νομαδικής μελισσοκομίας, αλλά συνάμα και η λαχτάρα να κοινοποιήσω το μεράκι μας, το πάθος για τη δουλειά μας στο κοινό. 

Γεωγραφική θέση και μέλι: Πόσο σημαντική είναι; Ποια είναι η προέλευση των μελιών σας;

Η Mouriki Greek Premium Honey προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό, 5 βραβευμένες ποικιλίες μελιού: το Θυμαρίσιο μέλι της Φωκίδας, το Πευκόμελο της Θάσου, το μέλι της Βελανιδιάς της Ευρυτανίας, το μέλι της Καστανιάς και το μέλι της Ερείκης από την Χαλκιδική.

Μέλι Μουρίκη

Πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα μικρό μελισσοκομείο και στην Κίμωλο, με σκοπό την παραγωγή κυκλαδίτικου μελιού από αγριολεβάντα και θυμάρι. Σκοπός είναι η επίτευξη της καλύτερης ποιότητας μελιού και αυτό επιτυγχάνεται με την μεταφορά των 2.500 μελισσιών μας σε όλη την Ελλάδα, από την Θάσο και την Κεντρική Μακεδονία έως την Στερεά Ελλάδα και την Κίμωλο. Μεταφέρουμε τα μελίσσια μας ως σύγχρονοι νομάδες σε βουνά, λιβάδια, δάση και πεδιάδες ώστε να πετύχουμε ποικιλία γεύσεων και άριστη ποιότητα μελιού, στη καλύτερη βιοποικιλότητα που έχει να προσφέρει η Ελληνική Γη και η Ελληνική Ύπαιθρος. 

Σε τι θα έλεγες ότι ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό;

Η καινοτομία στις συσκευασίες μελιού, βραβευμένες για την μοναδική σχεδίαση τους, σφραγίζουν μια νέα εποχή στη συσκευασία μελιού, σχεδιασμένες ιδανικά ώστε να αποτελούν μορφή τέχνης, κουλτούρας, με τα έντονα στοιχεία γεωμετρίας, τις αρχαιοελληνικές και συνάμα μοντέρνες γραμμές τους, δημιουργούν την αίσθηση ότι το βάζο είναι ένα μικρό έργο τέχνης. Επιπλέον, οι πολυάριθμοι τόποι που μεταφέρονται τα μελίσσια  και παράγονται τα μέλια μας, τους δίνει την μέγιστη ποιότητα και πολυσυλλεκτικότητα σε άνθη, αρώματα και ποικιλίες.

mouriki greek premium honey

Τα μελίσσια ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα καθώς ψάχνουμε διαρκώς τα ιδανικότερα σημεία στην Ελληνική Φύση που θα μας δώσουν το αγνότερο και ποιοτικότερο μέλι. 

Σε ποια φάση επιχειρηματικά σας πετυχαίνω αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε; 

Την περίοδο που διανύουμε έχουμε μπει με μεγάλη επιτυχία και στο κομμάτι του τουρισμού, εφοδιάζοντας ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τουριστικές μονάδες με μέλι. Επεκτείνουμε το δίκτυο διανομών μας στην επαρχία και τα νησιά και όλα αυτά γίνονται με σταθερά βήματα, αργά και μεθοδικά. Όπως προανέφερα, ήδη έχει δημιουργηθεί και ένα μόνιμο μελισσοκομείο στη Κίμωλο για την επίτευξη της παραγωγής κυκλαδίτικου μελιού. 

Πόσο πιστεύεις ότι έχει επηρεαστεί ο κλάδος της μελισσοκομίας στον οποίο συγκαταλέγεστε ως εταιρεία;

Ο κλάδος της μελισσοκομίας έχει επηρεαστεί όπως και όλες οι κατηγορίες επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό και το εμπόριο από την κρίση του covid τα τελευταία δύο χρόνια (μειωμένες τουριστικές ροές, δυσχέρεια στις μετακινήσεις τον χειμώνα λόγω covid και αποκλεισμών κ.τ.λ ). Ένας άλλος λόγος που επηρεάζει και προβληματίζει τον Έλληνα μελισσοκόμο και παραγωγό, είναι οι εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες, οι οποίες ρίχνουν κατά πολύ την τιμή ζήτησης του μελιού και την ποιότητα του ενώ δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Επίσης οι κλιματολογικές αλλαγές δυσχεραίνουν το έργο του Έλληνα μελισσοκόμου. 

Εξωστρέφεια και Μέλι Μουρίκη. Ποια είναι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας σας; Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο κυκλοφορίας της Mouriki Greek Premium Honey στην αγορά, μια αγορά επηρεασμένη από τον covid, καταφέραμε να εδραιωθούμε στην ελληνική αγορά και τα προϊόντα μας να αποτελούν σημείο αναφοράς από τους καταναλωτές. Στα προσεχή σχέδια μας είναι η εξαγωγική εξωστρέφεια της εταιρείας μας, ήδη σχεδιάζουμε και είμαστε σε επαφές με πελάτες του εξωτερικού. Στόχος μας είναι η συμμετοχή σε μεγάλες διεθνής εκθέσεις, κάτι που δυστυχώς λόγω του covid δεν κατέστη δυνατό μέσα στο 2020 – 2021. 

Τα προϊόντα της Mouriki Greek Premium Honey διατίθενται σε delicatessen, κάβες, γαλακτοπωλεία, καταστήματα υγιεινής διατροφής και ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλη την Αττική και σε επιλεγμένα καταστήματα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κεφαλονιά, Πάρο, Σύρο & Πελοπόννησο.

Το δίκτυο πωλήσεων συνεχώς αυξάνεται και ευελπιστούμε το 2021-2022 να εδραιωθούμε και στην επαρχία με μεγαλύτερο ρυθμό. 

Πως προβλέπεις το μέλλον στην ελληνική μελισσοκομία; 

Εύχομαι η ελληνική μελισσοκομία να εδραιώσει την θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο χάρτη, καθώς το ελληνικό μέλι θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα μέλια που παράγονται παγκοσμίως. Οι Έλληνες παραγωγοί με την στήριξη του ελληνικού κράτους να λάβουν όλα τα εφόδια ώστε να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί (βελτίωση μηχανολογικού εξοπλισμού, νέες καινοτόμες παραγωγές και εξέλιξη των μονάδων παραγωγής σε σύγχρονες, πρότυπες μονάδες ). 

Μέλι Μουρίκη

Τι θα πρέπει να προσέχει κάποιος όταν αγοράζει μέλι;

Αγοράζοντας κάποιος ένα βάζο μέλι, θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σημασία ώστε το προϊόν που αγοράζει να παράγεται στην Ελλάδα. Για εμένα προσωπικά αυτό είναι το Α & το Ω. Το θέμα της γεύσης ή της ποικιλίας είναι υποκειμενικό και δευτερεύουσας σημασίας. 

Κλείνοντας, πέρα από το να σε ευχαριστήσω για αυτή την υπέροχη συζήτηση που είχαμε, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας μια τελευταία σκέψη σου, καθώς και τι θα δούμε από το Μέλι Μουρίκη το επόμενο διάστημα.

Ελευθερία σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανες να φιλοξενήσεις την μελισσοκομική μας ιστορία και την οικογένεια μας. Αυτό που εύχομαι για εμένα προσωπικά και την Μouriki Greek Premium Honey είναι να συνεχίζουμε να παράγουμε μέλι μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Με ήθος, σεβασμό στο καταναλωτή και απεριόριστη αγάπη για την μέλισσα και την φύση. Εάν ο μελισσοκόμος διαθέτει αυτά ως αρχές, όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου να πετύχουν. 

Ανακάλυψε όλα τα προϊόντα μελιού της Mouriki Greek Premium Honey εδώ: https://mouriki.gr/

Διάβασε ακόμη:

Saza: «Αν η ίδια η χώρα δεν στηρίξει τα προϊόντα της τότε πως μπορούμε να μιλάμε εν τέλη για εξωστρέφεια;»

Το Γλυκάκι του Γιώργου και της πανέμορφης Κύμης στη πιο δημιουργική του φάση!

Β.Θεοδώρου,Miss Polyplexi: «Μου άρεσε πάντα να ανακατεύομαι με τα νήματα…»