φασόλια στο φούρνο
Συνταγές

Φασόλια στο φούρνο με απάκι και chutney καπνιστής πιπεριάς

Το ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Πριν αρκετό καιρό παρέλαβα ένα όμορφο δέμα από το superbfoods.gr γεμάτο με ελληνικά καλούδια. Ένα από τα πολλά πράγματα που περιείχε το κουτί ήταν τα φασόλια σε premium και οικολογική συσκευασία της ελληνικής εταιρείας Agrifarm. Αμέσως, σκέφτηκα ότι ένα καλό απάκι Κρήτης και το chutney καπνιστής πιπεριάς που είχα στο ντουλάπι μου θα μπορούσαν να γίνουν τα τέλεια κοκκινιστά φασόλια στο φούρνο!

Πρόκειται για ένα πιάτο που το ευχαριστιέσαι χειμώνα – καλοκαίρι αφού τρώγεται εύκολα και κρύο με λίγη φέτα.

Υλικά που χρησιμοποίησα:

  • 300γρ φασόλια μέτρια Λαμίας Agrifarm
  • 250γρ απάκι Κρήτης
  • 3 κ.γ chutney καπνιστής πιπεριάς Mamellada
  • 2 κ.σ εξ.παρθ.ελαιόλαδο Karpea με καπνιστό άρωμα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • αλάτι – πιπέρι
  • 250γρ ντομάτα κονκασέ

Εκτέλεση:

Σε μία χύτρα βράζεις τα φασόλια για 5 λεπτά και τα αφήνεις στην άκρη.

Παίρνεις ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Μόλις σοταριστούν καλά, προσθέτεις το chutney και ανακατεύεις με μία ξύλινη σπάτουλα.

Τέλος, ρίχνεις την ντομάτα, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις καλά.

Χαμηλώνεις την φωτιά και αφήνεις την σάλτσα να πάρει μια γρήγορη βράση.

Βράζεις λίγο νερό.

Στη συνέχεια παίρνεις μια γάστρα και ρίχνεις τα φασόλια. Σβήνεις την σάλτσα και την περιχύνεις πάνω από τα φασόλια. Ανακατεύεις να πάει παντού προσεκτικά να μη μαλακώσουν. Ρίχνεις το βρασμένο νερό έως ότου καλυφθούν.

Ψήνεις τα φασόλια στο φούρνο για 20 λεπτά στους 190 βαθμούς. Μέχρι να περάσουν τα 20 λεπτά σοτάρεις το απάκι με λίγο έξτρα chutney και ελαιόλαδο. Το κόβεις σε μπαστούνια και το προσθέτεις πάνω από τα φασόλια σου.

Ψήνεις για άλλα 10 λεπτά και καλή σου όρεξη!

Λίγα λόγια για τα προϊόντα που χρησιμοποίησα

  1. Τα φασόλια μέτρια Λαμίας Agrifarm καλλιεργούνται αποκλειστικά από δικές τους Ομάδες Νέων Αγροτών. Μέσα από τη πρωτοβουλία μας Refarming Greece, στηρίζουν έμπρακτα τη βιώσιμη επιστροφή των νέων στα χωριά. Πέρα από φανταστική γεύση η συσκευασία τους είναι φιλική προς το περιβάλλον καθώς φτιάχνεται από 100% βαμβάκι!
  2. Το chutney καπνιστής πιπεριάς Mamellada φτιάχνεται με πιπεριές Φλωρίνης, τσιλι και καπνιστή πάπρικα για μια μοναδική γεύση. Η γλύκα της πιπεριάς συνδυάζεται με το ελαφρύ κάψιμο του τσιλι και το καπνιστό χαρακτήρα της πάπρικας με αποτέλεσμα ένα τσάτνεϊ με μοναδική ζεστασιά. Γλυκιά, ξινή, αρωματική και λίγο καυτερή που ταιριάζει με τα πάντα, από τυριά και αλλαντικά μέχρι σοκολάτα.  
  3. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Karpea συνδυασμένο με άρωμα καπνιστού. Οι πιπεράτες αποχρώσεις του ελαιολάδου Karpea ενώνονται αρμονικά με το άρωμα του καπνιστού και δίνουν ένα μοναδικό προϊόν με αξέχαστη γεύση και λεπτή επίγευση. Προτείνω να το δοκιμάσεις με λαχανικά ή ψάρι ψημένα στο grill!

Μη ξεχάσεις, σε περίπτωση που φτιάξεις τη συνταγή να κάνεις tag στα social media το #makeyourwaygr! Θα χαρώ πολύ να δω και την δική σου εκτέλεση!

Διάβασε ακόμη: Μους λευκής σοκολάτας με μαρμελάδα λεμόνι και μπισκότο κακάο με μέλι