TENTOURA CASTRO PATRAS UNIVERSITY
Επικαιρότητα

Η ποτοποιία Τεντούρα Κάστρο – Χάχαλης ενώνει τις δυνάμεις της με το Πανεπιστήμιο Πατρών

SCIENCE & SPIRITS: Η επιστήμη στα αλκοολούχα ποτά!

“Η φύση γνωρίζει, μας εκπαιδεύει, μας οδηγεί. Εμείς μένει να αποκωδικοποιήσουμε τα μυστικά της!”

Η ποτοποιία Τεντούρα Κάστρο – Χάχαλης έχει ενώσει τις δυνάμεις της με δύο ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών με σκοπό την έρευνα και αξιοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής γης και τη δημιουργία νέων πικρών αλκοολούχων ποτών (bitters).

Συγκεκριμένα, ερευνά τις ευεργετικές ιδιότητες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε συνεργασία με τις Σχολές Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου με τίτλο «Ανάπτυξη νέων πικρών αλκοολούχων ποτών από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, Natubitters», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ποτοποιία Χάχαλη, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στόχος είναι η δημιουργία νέων bitters από εκχύλιση τεσσάρων αρωματικών φυτών, τα οποία θα χαρακτηριστούν πλήρως ως προς τη σύσταση, την ασφάλεια, τις πιθανές ευεργετικές αντιμικροβιακές, αντιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και, βεβαίως, τα οργανοληπτικά τους γνωρίσματα.

Υπεύθυνος Συντονισμού και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Χημικός Μηχανικός – Ποτοποιός κ. Παναγιώτης Χάχαλης. Επιστημονική Υπεύθυνη του ερευνητικού φορέα «Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών» είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Φωτεινή Λάμαρη, ενώ στην ομάδα συμμετέχει και ο Καθηγητής κ. Απόστολος Βανταράκης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η κα Λάμαρη έχει ως κύριο εκπαιδευτικό και ερευνητικό αντικείμενο τη μελέτη της σύστασης και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ο κ. Βανταράκης τη μοριακή μικροβιολογία και ιολογία με εφαρμογές στον έλεγχο της ποιότητας τροφίμων και υδάτων αλλά και την εύρεση απολυμαντικών παραγόντων.  

Τα αρωματικά φυτά αναγνωρίζονται ως ένα εργαστήρι παραγωγής χημικών ενώσεων με υψηλή βιολογική αξία, τόσο παραδοσιακά όσο και επιστημονικά. Πικρά αλκοολούχα ποτά (bitters) από τέτοιου είδους φυτά έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και χρησιμοποιούνται ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη. Τα τελευταία χρόνια, διατίθενται στην αγορά είτε ως απεριτίφ, είτε ως χωνευτικά, αλλά και ως πρόσθετα σε cocktails, σε ροφήματα, στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Η ποτοποιία Τεντούρα Κάστρο – Χάχαλης είναι μία δυναμική οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών ήδη από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. H διαρκής συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και η συνεργασία της με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο παρελθόν, έχουν συντελέσει τόσο στην τελειοποίηση και διατήρηση της ποιότητας των υφιστάμενων προϊόντων της, όσο και στη δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων. 

Τα πρώτα ελληνικά bitters της εταιρείας..

Το 2017 παρασκεύασε και παρουσίασε στην ελληνική και διεθνή αγορά τα πρώτα ελληνικά bitters και συγκεκριμένα το προϊόν BITTERÁNEO Mediterranean Bitters σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις: Θυμάρι, Περγαμόντο, Μαστίχα και Τεντούρα. Πρόκειται για άριστης ποιότητας 100% φυσικά πικρά εκχυλίσματα σε υψηλή συγκέντρωση, για μεγάλη απόδοση και έντονο άρωμα και γεύση. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Παναγιώτης Χάχαλης, “Η φύση γνωρίζει, μας εκπαιδεύει, μας οδηγεί. Εμείς μένει να αποκωδικοποιήσουμε τα μυστικά της!”.

BITTERÁNEO Mediterranean Bitters Τεντούρα Κάστρο

Η στενή συνεργασία της ποτοποιίας Χάχαλη με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει στόχο να προσδώσει ένα μοναδικό χαρακτήρα στα νέα της προϊόντα από φυτά της ελληνικής γης και υπεραξία που προκύπτει από την επιστημονική μελέτη των τελικών προϊόντων. Με το εν λόγω ερευνητικό έργο, η επιχείρηση επιθυμεί αφενός να επεκτείνει τη σειρά των καινοτόμων bitters από ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και αφετέρου να ερευνήσει σε βάθος τη σύσταση και τη βιολογική τους αξία. Για το λόγο αυτό, συμπράττει με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο θα συνεισφέρει με την ανάλυση της χημικής σύστασης και την εκτίμηση της βιολογικής τους αξίας. Η έρευνα αναμένεται να αναδείξει νέες χρήσεις και πιθανόν νέες αγορές, καθώς και να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα.  

Περαιτέρω, η πραγματοποίηση του εν λόγω Έργου μέσω αξιοποίησης ιδιωτικών, εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, έχει ήδη επιφέρει σημαντικά οφέλη σε επίπεδο αγοράς εργασίας, καθώς, μέσω αυτού, εξειδικεύεται νέο αλλά και το υφιστάμενο προσωπικό των φορέων που συμπράττουν και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα του προσωπικού σε γνωστικό επίπεδο και στην αγορά εργασίας· διατηρούνται θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στους ερευνητικούς φορείς· αυξάνεται η απασχόληση εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα με νέο προσωπικό· δίνεται ώθηση στην σύμπραξη δυναμικών και καινοτόμων εταιριών με τοπικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη περισσότερων κοινών δραστηριοτήτων για νέα καινοτόμα προϊόντα στο μέλλον.  

Ήδη, το Έργο διανύει τα τελικά πειραματικά του στάδια και έχουν εξαχθεί σημαντικά και χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα. Τα τελικά ερευνητικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε σχετικά επιστημονικά συνέδρια και θα δημοσιευθούν στον Τύπο, ώστε να ενημερωθεί τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό.   

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την ποτοποιία Τεντούρα Κάστρο – Χάχαλης, την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στο πλαίσιο της Δράσης ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ RIS3 «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ» – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020».

Διάβασε ακόμη:

Βρες την ησυχία σου από τα κουνούπια με το εντομοαπωθητικό της Garden

Floral κομμάτια από ελληνικά brands που αξίζουν μια θέση στην γκαρνταρόμπα σας!

Ακόμα περισσότερα ονόματα είναι «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί»