Γαστρονομία

54 προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα για να βάλεις στο πασχαλινό τραπέζι σου!

πασχαλινό τραπέζι

Πάσχα με γευστικά και ελληνικά προϊόντα στο τραπέζι μας!

Το πασχαλινό τραπέζι επιβάλλεται να είναι ελληνικό, καθώς πέρα από υπέροχα παραδοσιακά πιάτα, έχουμε και τις καλύτερες πρώτες ύλες για να τα φτιάξουμε αλλά και για να τα εκσυγχρονίσουμε. Φυσικά, στο σημερινό άρθρο δεν θα σου προτείνω μόνο τρόφιμα αλλά και συνοδευτικά ποτά για κάθε γούστο. Στο σύνολο 54 προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός καθόλου τυχαίος και θα το καταλάβεις αφότου ολοκληρώσεις την ανάγνωσή του άρθρου.

Ας ξεκινήσουμε από τα τρόφιμα που θα βάλεις στο τραπέζι!

Ελληνικές μαρινάδες για τα ψητά σου

Για τις μπριζόλες ή τα παϊδάκια σου προτίμησε μαρινάδες μελιού Γαϊδαράκος, 3 στο σύνολο για να διαλέξεις ανάλογα με την γεύση που επιθυμείς να δώσεις. Πολίτικη με ζεστά γλυκά μπαχαρικά. Μεσογειακή με αποξηραμένα λαχανικά και μείγμα μπαχαρικών ή μπάρμπεκιου αν θέλεις να παντρέψεις την ελληνική κουζίνα με την αμερικάνικη.

Για ψητό κοτόπουλο σου προτείνω το chutney καυτερής πιπεριάς με ανανά και μάνγκο Saza που θα κάνει το πουλερικό σου πιο νόστιμο και ζουμερό, ενώ θα παντρέψει το αγαπημένο μαμαδίστικο, ελληνικό κυριακάτικο φαγητό με τις εξωτικές λατινοαμερικάνικες και ασιατικές γεύσεις.

Λουκανικάκι κανείς;

Δοκιμασμένα, αγαπημένα και πρωτότυπα τα Aesopworks, που κυκλοφορούν σε έξι απίθανες γεύσεις για να διαλέξεις!

  1. Λεμόνι & μάραθο
  2. Μύρτιλο & γκοργκοντζόλα
  3. Χαλαπένιο & κόλιανδρο
  4. Σουτζούκι & σπανάκι
  5. Λιαστή ντομάτα & βασιλικό
  6. Πιπεριά τσίλι & πάπρικα

Οι τέλειες πατάτες φούρνου δεν θέλουν κόπο αλλά τρόπο

Ποιος είναι αυτός;

Χρησιμοποιώντας λίγες κουταλιές από το chutney πορτοκάλι Mamellada έχεις τις πιο νόστιμες, μελωμένες και ζουμερές πατάτες φούρνου για τα ψητά σου!

Για τα πασχαλινά αρτοσκευάσματα & τις χειροποίητες πίτες σου

Λημνιώτικο αλεύρι από τον Σαλαμουσά. Προσωπικά, δεν το αλλάζω. Φτιάχνεις υπέροχο, τραγανό χωριάτικο ψωμί ή και Χριστόψωμο, καθώς το θεωρώ κατάλληλο για λαχταριστές πίτες γεμάτο παράδοση και πλούσια γεύση.

Ως κοπέλα με κάποιες ρίζες από την Κρήτη, δεν θα μπορούσα να μη σου προτείνω, να φτιάξεις τα αγαπημένα μου λιχναράκια (καλιτσούνια) της Λαμπρής. Οπότε, σε περίπτωση που τα φτιάξεις έχω έξι προϊόντα που επιβάλλεται να χρησιμοποιήσεις κατά την παρασκευή τους. Όλα ένα κι ένα!

  1. Ξινομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π Amari
  2. Ανθότυρο Ηπείρου Καράλης
  3. Τυρομάλαμα Μπαλαντίνος
  4. Ρακή Byraki Flavor
  5. Αγνό ελληνικό μέλι με θυμάρι και πεύκο Anemelon Honey
  6. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κολοκοτρώνη

Για το πλατώ αλλαντικών & τυριών στο πασχαλινό τραπέζι

Ένα σωστό τραπέζι πρέπει να έχει και το πλατώ του. Με τα λαχταριστικά ελληνικά τυριά του, τα καπνιστά αλλαντικά, τα αποξηραμένα φρούτα και ξηροκάρπια του. Τι σου προτείνω να βάλεις σε αυτό; Όχι ένα αλλά δώδεκα καλούδια που έχω δοκιμάσει και σου προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη!

  1. Ξηρά σύκα Κύμης Π.Ο.Π Askada
  2. Ξηρά δαμάσκηνα Μενδενίτσας
  3. Ψημένα, Φουντούκια Ελληνικά The Nutlers
  4. Ψημένα, Ελληνικά Αμύγδαλα με αλάτι The Nutlers
  5. Ψημένα, Φιστίκια Αιγίνης Αιάκειον
  6. Παστράμι Αφοί Κασσάκη
  7. Πατέ καπνιστής πανσέτας Αφοί Κασσάκη
  8. Σύγκλινο Μάνης Τσικάκης Γιαννόπουλος
  9. Σαν Μιχάλη Π.Ο.Π, Ζωζεφίνος
  10. Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π, ΕΑΣ Νάξου
  11. Κρασογραβιέρα παλαιωμένη, Bliss Point
  12. Τυρί Φέτα Π.Ο.Π, Αμφιλοχίας Γη

Για τις σαλάτες

Μη μου πεις ότι δεν θα φτιάξεις σαλάτες; Θα είναι σίγουρα ψέμα! Σε αυτό το σημείο έχω να σου προτείνω τα καλύτερα και ελληνικά toppings που θα δώσουν άλλη διάσταση στις σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι σου!

  1. Το απόλυτο άρτυμα βαλσάμικο ξίδι με σύκο για την χωριάτικη σαλάτα της εταιρείας Kalamata Papadimitriou
  2. Παξιμαδάκια Χαρουπιού, “το Μάννα”
  3. Μουστάρδα Σύκου, Γλυκάκι
  4. Κρέμα βαλσάμικου με φυσικό χυμό ροδιού, Το Φίλεμα της Λέλας
  5. Μεζεδάκι Πλευρώτους, Μανιτάρια Δίρφυς

Dip & ορεκτικά!

Εκτός από ένα καλό πλατώ αλλαντικών και τυριών, χρειάζεσαι και μερικά ντιπ και ορεκτικά σωστά; Ποια είναι αυτά;

  1. Κριτσίνια Ελιάς, Eleni’s Breadsticks
  2. Άλειμμα πιπεριάς Φλωρίνης απαλό, tradifresh
  3. Άλειμμα πιπεριάς Φλωρίνης με μελιτζάνα, tradifresh

Αβγά; Δεν θα βάψεις αβγά;

Κι από που θα τα προμηθευτείς; Από το Αγρόκτημα Κερκίνης φυσικά! Παράγουν Α’ ποιότητας αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής και αχυρώνα.

αγρόκτημα κερκίνης

Ήρθε η ώρα του ποτού!

Για εσένα που αγαπάς την καλή μπύρα

…και είσαι του παραδοσιακού!

  1. Voreia Pilsner 5% vol, Μικροζυθοποιίας Σερρών
  2. Ψυχή του Πάρτι Mini IPA 4,1% vol, Midnight Circus
  3. Head Twister Pale Ale 5,2% vol, Noctua Μικροζυθοποιία

Αν θες πιο grande καταστάσεις και θες να είσαι πιο άνετος η Alea Brewing Co. παράγει μπύρες για κάθε γούστο!

Εγώ αγαπώ ιδιαιτέρως την California Common με 5.5% vol καθώς και την μικρή αλητόγατα Chloe με 5% vol. Δεν ξέρω. Τις νιώθω σαν δικές μου. Έχουν μια ιδιαίτερη γεύση και «ξεγνοιασιά» όπως νιώθεις, όταν ψήνεις με την παρέα σου!

Για εσένα που αγαπάς το καλό κρασί

Εδώ θα πρέπει να κινηθείς βάση των κρεάτων που θα περιλαμβάνει το πασχαλινό τραπέζι σου!

Αν φτιάξεις χοιρινό προτίμησε κάτι σε Μαυρούδι, όπως αυτό που παράγει το Κτήμα Θεοδωρακάκου. Χαρακτηρίζεται από βαθύ ερυθρό χρώμα, εξαιρετικό bouquet, που παραπέμπει σε αρώματα κερασιού, σοκολάτας γάλακτος με νύξεις καπνού, ψημένου κάστανου, βουτύρου, στο στόμα είναι γεμάτο με στρογγυλό σώμα και έντονη επίγευση. Σερβίρεται ιδανικά στους 18 βαθμούς.

mauroudi

Αν πάλι φτιάξεις κοτόπουλο εδώ μπορείς να παίξεις μπάλα ανάλογα με τα γούστα σου. Θες λευκό κρασί; Προτίμησε το Aiora του οινοποιείου Μοσχόπολις. Πρόκειται για ένα λευκό μπλεντ από ασύρτικο, ξινόμαυρο και αρωματική μαλαγουζιά. Θες κόκκινο; Μια καλή επιλογή είναι η μαυροδάφνη Τρίτων από το οικογενειακό οινοποιείο Μαρκόγιαννη. Ένα αρκετά ντελικάτο κρασί που ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, δεύτερης χρήσης, για 10 μήνες.

Αρνάκι ή Κατσικάκι; Ψητό στο φούρνο ή στα κάρβουνα; Δεν έχει σημασία! Εδώ θα σου προτείνω ένα καλό αγιωργίτικο petit verdot tannat του κτήματος Στροφιλιά. Διαθέτει πολύπλοκη αρωματική μύτη από αρώματα κόκκινων φρούτων κεράσι με διακριτικούς τόνους βανίλιας, γαρύφαλλου, σανδαλόξυλου και αρωματικών βοτάνων.

γαλαρι

Το ποτό που θα συνοδεύσει τα γλυκά του τραπεζιού!

Είναι δροσιστικό. Ταιριάζει ιδανικά με σοκολατόπιτες αλλά και με γαλακτομπούρεκο. Τι είναι; Μα το Peleano!

peleano

Για τους μικρούς μας

3 αγνούς χυμούς της Οικογένειας Χριστοδούλου.

  1. Με φρούτα Αργολίδας
  2. Ανάμεικτο με 9 φρούτα
  3. και ο αγαπημένος μου με πορτοκάλι και ρόδι

Κι αν θέλουν αναψυκτικά; Τότε ας… λουξάρουν!

  1. Λουξ mix με πορτοκάλι, μανταρίνι & λεμόνι
  2. Λουξ πορτοκαλάδα (με ή και χωρίς ανθρακικό)
  3. Λουξ βυσσινάδα (αιώνια αγαπημένη)
λουξ αναψυκτικά

Αν με άφηνες κι άλλο, θα έγραφα άλλη μία σελίδα. Ωστόσο ο λόγος που σου προτείνω 54 προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι είναι διότι τόσους νομούς έχει η χώρα μας. Θα μου πεις που κολλάει η γεωγραφία τώρα με τα προϊόντα που σου δείχνω εγώ. Μα για να καταλάβεις ότι η χώρα που γεννήθηκες και μεγαλώνεις παράγει τα πάντα και με υψηλή ποιότητα.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα μπορείς να τα αναζητήσεις σε σούπερ μάρκετ, ντελικατέσσεν, κρεοπωλεία καθώς και σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα!

Διάβασε ακόμη:

Γαϊδαράκος: Τα αλείμματα μελιού με βούτυρα ξηρών καρπών ήρθαν με νέα εμφάνιση!

Λαζάνια στο φούρνο με πικάντικη σάλτσα, απάκι και γαλομυζήθρα

Άλειμμα πιπεριάς Φλωρίνης: 10 αγαπημένοι τρόποι μαγειρικής!

zorbabook