salamousasagrifood
Γαστρονομία

Salamousas Agrifood: Τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα καλλιεργημένα στην εύφορη Λημνία Γη

Γι’αυτόν που θέλει ένα υγιεινό πιάτο στο τραπέζι του, αλλά και για κάθε νοικοκυρά που επιθυμεί να παρασκευάσει σπιτικές πίτες, τις δικές της λιχουδιές για τους μικρούς μας φίλους, και θέλει να ‘χει στη κατοχή της ένα αλεύρι που φέρνει αναμνήσεις από τα παλιά.

Έτσι, σήμερα προτείνω προϊόντα Salamousas από την εύφορη Λημνία Γη. 

Η ιστορία τους

Ξεκινάει από το 1900 με έδρα το Μούδρο της Λήμνου και με έντονη δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια στους τομείς του πρωτογενούς τομέα και του εμπορίου, το 2007 ο Χρήστος Σαλαμουσάς έχοντας όραμα την αναβίωση των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών που είχαν χαθεί από το νησί, ιδρύει την εταιρεία Salamousas Agrifood, με σαφή προσανατολισμό στον αγροδιατροφικό κλάδο.

Έτσι, στα επόμενα πέντε χρόνια ακολούθησαν οι διαδικασίες συλλογής, ανάλυσης και πολλαπλασιασμού των σπόρων, ενώ το 2012 τα προϊόντα εισήλθαν στην αγορά σε συσκευασίες των 10kg.  Η τυποποίηση τους σε συσκευασίες λιανικής, καθώς και η τοποθέτηση και προώθηση αυτών, ήρθε το 2017 από τη νέα γενιά της επιχείρησης τους Παναγιώτη και Στέλιο Σαλαμουσά.

Τα προϊόντα τους

H επιχείρηση είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και την τυποποίηση του περίφημου κίτρινου αλεύρου από την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου “Λήμνος”, ενώ η σειρά των τυποποιημένων της προϊόντων «Λημνιακοί Αναβιώμενοι Σπόροι», περιλαμβάνει τα εξής τοπικά όσπρια:

Άφκος (φάβα Λήμνου) προέρχεται από το ψυχανθές φυτό με την επιστημονική ονομασία “Lathyrus Ochrus” και μόνο τα χώματα του νησιού μπορούν να παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή του σε παγκόσμια κλίμακα.

Η καλλιέργεια είναι αρκετά δύσκολη καθώς χρειάζεται χαμηλές (σε εκατοστά) αλλά τακτικές βροχοπτώσεις και μαζί με το χαμηλό ύψος του φυτού δυσκολεύει τον αλωνισμό του, ωστόσο η επιχείρηση Salamousas σε συνεργασία με το Τμήμα Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Γεωπονικό Τμήμα του ΔΠΘ, κατάφερε να αναπτύξει κατάλληλες μεθόδους που βοήθησαν στην αναβίωσή του.

Ρεβύθι Λήμνου από την ποικιλία “Παναγιά” που καλλιεργείται στο ομώνυμο χωριό της ΒΑ Λήμνου.

Φασολάκι Ασπρομύτικο Λήμνου από την ποικιλία “Vigna Un guiculata”(βραβευμένο στα Taste Olymp Awards)

Κουκί Φούλι Λήμνου από την ποικιλία “Vigna Un guiculata”, ένα σπόρο που έφεραν οι Λημνιοί εξ Αιγύπτου και εκαλλιεργήτο πάντα σε μικρούς λαχανόκηπους για ιδιοκατανάλωση.

Σιτάρι Αποφλοιωμένο από την ποικιλία “Lemnos”

Σιτάρι από την ποικιλία “Λημνιό Μαυρόγανι”(δεν διατίθεται στην αγορά)

Οι αξίες, οι στόχοι και η καινοτομία τους

Η επιχείρηση Salamousas Agrifood έχει ως στόχο την υγιή επιχειρηματικότητα, την αληθινή πρωτογενή παραγωγή ανεξάρτητη από την πολιτική και νοοτροπία που κυριαρχεί στη χώρα μας πάνω στα αγροδιατροφικά προϊόντα, την διατήρηση τοπικού γενετικού υλικού και την αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα του νησιού.

Η αξιακή βάση της περιλαμβάνει το ήθος, την συνέπεια, την στήριξη και τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας και ιστορίας. Στις καλλιεργητικές πρακτικές ακολουθεί πλήρως τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. 

Η επιχείρηση Salamousas δεν μένει μόνο εδώ, καινοτομεί ήδη από το 1998 στο χώρο με τη πρώτη μονάδα κάθετων μεταλλικών αποθηκών (silos) με σύστημα αερισμού στο νησί, η οποία τους έδωσε τη δυνατότητα να συντηρούν οικολογικά τα προϊόντα τους, ενώ οι καρποί περνάνε από τα ιδιόκτητα μηχανικά σιτοκαθριστήρια για απομόνωση ξένων υλών.

Επιπλέον, το 2004 η εταιρεία είναι η πρώτη που εισήγαγε την συμβολαιακή γεωργία, ενισχύοντας έτσι την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε παραγωγό και έμπορο δίνοντας παράδειγμα και σε άλλους οργανισμούς.

Κι επειδή φτάσαμε στο τέλος του άρθρου και όπως θεωρείται δεδομένο, άρθρο χωρίς προσωπική άποψη για τα προϊόντα δεν γίνεται, εγώ αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά (γιατί το δοκίμασα), είναι το σκληρό κίτρινο αλεύρι Λήμνου, που πραγματικά είναι το καταλληλότερο για ζύμωμα σπιτικού ψωμιού, για χειροποίητες πίτες και κουλουράκια, καθώς και για ζυμαρικά.