eleones kolokotroni
Γαστρονομία

Ελαιώνες Κολοκοτρώνη: Η οικογενειακή παράδοση 4 αιώνων και η βιοδυναμική καλλιέργεια

Πολλές φορές δεν αρκεί μόνο να ξέρουμε να μαγειρεύουμε καλά, αλλά να ξέρουμε και να διαλέγουμε τα σωστά και άκρως ποιοτικά προϊόντα, που θα δώσουν μία διαφορετική νότα γεύσεων στο πιάτο μας.

Εμείς οι Έλληνες κακά τα ψέματα στο θέμα λαδιού(και άλλων προϊόντων), αντί να γινόμαστε αυστηροί στην επιλογή του, συνηθίζουμε να διαλέγουμε το πιο φθηνό και χύμα ελαιόλαδο από κάποιο συγγενικό ή και φιλικό μας πρόσωπο, δίχως να ελέγχουμε την ποιότητα και την ασφάλεια του.

Σήμερα λοιπόν, θα σας μιλήσω για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τους Ελαιώνες Κολοκοτρώνη αφού το συγκεκριμένο διαθέτει και τα δύο.

Μια ιστορία 4 αιώνων!

Η ιστορία της οικογένειας Κολοκοτρώνη ξεκινάει το 1470, είναι μία από τις ιστορικές οικογένειες της ελληνικής ιστορίας. Για αιώνες, τα μέλη της οικογένειας, εκτός από το κύριο επάγγελμά τους, ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια ελαιόδεντρων για την παραγωγή ελαιολάδου για προσωπική και οικογενειακή χρήση.

Το 2005 ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού ελαιώνα απέκτησε ο γιατρός Ηλίας Κολοκοτρώνης. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον τομέα της υγείας σε συνδυασμό με την οικολογική του ευαισθησία τον οδήγησαν να βρει τρόπους να παράγει ελαιόλαδο ισοδύναμο με εκείνο των προγόνων του.

Τι έκανε; 

Εγκατάλειψε την εντατική καλλιέργεια των ελαιώνων του και εφάρμοσε μία μεθοδολογία παρόμοια με εκείνη των παλαιών χρόνων, όταν όλα τα τρόφιμα, όχι μόνο το ελαιόλαδο, ήταν στην πραγματικότητα “παρθένα”, δίχως φυτοφάρμακα και λιπάσματα που καταστρέφουν την οργανική ύλη και κατά συνέπεια την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Έτσι, την θέση της εντατικής καλλιέργειας πήρε η βιοδυναμική που αντί για όλα τα παραπάνω, χρησιμοποιούν εκτεταμένα ζεόλιθο και ενεργούς μικροοργανισμούς για να αποκαταστήσουν το περιβάλλον των ελαιώνων σε προβιομηχανικές συνθήκες.

Ένα γεωργικό μοντέλο που αφήνει πίσω της τη βιολογική γεωργία, όπως ορίζεται από το διεθνές δίκαιο, η οποία προσανατολίζεται και πάλι στις μαζικά παραγόμενες τροφές.

Τι πέτυχε; 

Από το 2005, όταν ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία, εξασφάλισαν ότι η ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου θα μειώνεται συνεχώς, αλλά θα αυξάνεται η ποιότητα όπως έδειξαν οι σχετικές βιοχημικές αναλύσεις.

Το 2013 οι προαναφερθείσες έδειξαν τελικά ένα ελαιόλαδο, το οποίο  εκτός από το άρωμά του και τη γεύση του, θα το χαρακτήριζε κανείς και ως φάρμακο.

Αυτό που πέτυχαν ήταν η συνιστώμενη ημερήσια δόση (20 ml) να περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά ώστε το ελαιόλαδο να μπορεί να διατηρήσει την «υπόσχεσή» του για μακροζωία και προστασία από πολλές ασθένειες.

Από τότε σταθεροποίησαν το μοντέλο καλλιέργειας και παραγωγής και στις αρχές του 2014 ο Δρ. Ηλίας Κολοκοτρώνης και οι δύο γιοι του Σταύρος Κολοκοτρώνης και ο Νικόλαος Κολοκοτρώνης ίδρυσαν την αποκλειστική ιδιοκτησία “Ελαιώνες Κολοκοτρώνη”.

Οι Ελαιώνες Κολοκοτρώνη βρίσκονται στη Πελοπόννησο, συγκεκριμένα στη πανέμορφη Κυπαρισσία, Μεσσηνίας.

Τα προϊόντα τους όπως τα δοκίμασα εγώ…

Όλο αυτό το διάστημα δοκίμαζα και ξανά δοκίμαζα το ελαιόλαδο τους, καθώς και τις δύο πάστες ελιάς που παράγουν, για να έρθω σήμερα να σου πω τα δικά μου συμπεράσματα. Αρχικά το δοκίμασα σε ένα σφηνάκι, σαν να πίνω τσικουδιά, το άρωμα και η γεύση του εξαιρετική, είχα καιρό να γευτώ τέτοιο ελαιόλαδο. Ύστερα λέω, κάτσε να το δοκιμάσω και στη μαγειρική μου.

Αφού, έψησα μία ολόκληρη πατάτα (με τη φλούδα), έριξα λίγη ρίγανη και αλάτι και στο τέλος, πρόσθεσα το ελαιόλαδο, δοκιμάζοντας εξεπλάγην.

Όχι μόνο είχε την ίδια γεύση που σας περιέγραψα πριν, αλλά ανέδειξε κι άλλο τη γεύση της ψημένης πατάτας. Ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Από την άλλη, η πάστα ελιάς με αμύγδαλο έγινε το καθιερωμένο απογευματινό σνακ μας, και γευστικό και με διάρκεια η ενέργεια που σου προσδίδει, το ίδιο ισχύει και με την κλασική πάστα ελιάς.

Κάπου εδώ να συμπληρώσω, ότι όλα τα προϊόντα τους διαθέτουν πιστοποιητικά ασφαλείας τροφίμου τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Όλα τα προϊόντα των Ελαιώνων Κολοκοτρώνη έχουν ήδη κερδίσει έδαφος σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και τους εύχομαι ολόψυχα να ανέβουν στα πιο ψηλά σκαλοπάτια που εκείνοι επιθυμούν γιατί έχουν ένα προϊόν που πραγματικά ξεχωρίζει.

Για να μάθεις περισσότερα για τα προϊόντα τους καθώς και να ενημερωθείς για τα σημεία πώλησης τους στην Ελλάδα δες εδώ: www.eleonesk.gr