Πρόσωπα

«Στήριξε τη μέλισσα!»: Απλοί τρόποι στην καθημερινότητά μας που βοηθούν στο έργο και την ύπαρξη της μέλισσας

«…Στήριξε τη μέλισσα – η φύση θα σε ευγνωμονεί!»

Τα τελευταία χρόνια, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, η εντατική γεωργική εκμετάλλευση και χρήση φυτοφαρμάκων, η αλλαγή χρήσης της γης και απώλεια οικοτόπων, καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος από ανθρώπινο χέρι απειλούν τη ζωή της μέλισσας και άλλων επικονιαστών μαζί, όμως και της βιοποικιλότητάς μας. 

Ωστόσο, στο καθημερινό ρυθμό της ζωής μας, υπάρχουν απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε τη μέλισσα χωρίς μεγάλες θυσίες. Από τον τρόπο που διαμορφώνουμε τον κήπο ή τη βεράντα του σπιτιού μας μέχρι τις επιλογές που κάνουμε στο σούπερ μάρκετ, η συνειδητοποίηση του ρόλου που διαδραματίζει η μέλισσα στο οικοσύστημά μας μπορεί να συμβάλλει θετικά στη μείωση του κινδύνου εξαφάνισης του είδους της, αλλά και άλλων επικονιαστών.  

Σύμφωνα με άρθρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόνο στην ΕΕ, το 84 % περίπου των ειδών καλλιεργούμενων φυτών και το 78 % των ειδών άγριων λουλουδιών εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση από ζώα. Η επικονίαση από έντομα ή άλλα ζώα ευνοεί την αύξηση των ποικιλιών και της ποιότητας φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων.  

Στο σημερινό άρθρο, εξαιρετικοί άνθρωποι από το χώρο της μελισσοκομίας και της διανομής εκλεκτών προϊόντων μελιού στην Ελλάδα μοιράζονται μαζί μας τις ιστορίες τους, την εμπειρία τους και χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το έργο και την ύπαρξη της μέλισσας καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε στις αγορές μας, ιδίως τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές και το μέλι έχει ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση.  

Καθαρό περιβάλλον και μέλισσα

Είμαστε μια οικογενειακή εταιρία τυποποίησης και προώθησης αμιγώς κρητικού μελιού με 90 χρόνια παράδοση στη μελισσοκομία. Το μέλι που συσκευάζουμε προέρχεται αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς, ελέγχεται εξονυχιστικά και τυποποιείται σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας (ISO 22000). Η Κρήτη λόγω γεωγραφικής θέσης έχει μοναδική και ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα που αποτυπώνεται στα κρητικά μέλια. 

Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγές είναι μικρότερες σε ποσότητα και μεγαλύτερες σε δυσκολία και κόστος. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει το έργο της μέλισσας χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Απλά πράττοντας τα στοιχειώδη συμβάλλει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαρκούς αειφορίας. Κρατώντας καθαρό το περιβάλλον και τη φύση σε κάθε επαφή μαζί της, παράγοντας το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια και ανακυκλώνοντας περισσότερο, βοηθάμε έμμεσα τη μέλισσα να βρίσκει περισσότερες διαθέσιμες νομές και να ζει καλύτερα. Το δύσκολο είναι η αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης καθενός από εμάς στην αναγνώριση της αξίας της μέλισσας και όλων των έμβιων όντων και την προστασία του περιβάλλοντος με κάθε πράξη μας. Το οφείλουμε σε εμάς και το κυριότερο στα παιδιά μας.» 

Του Νίκου Γλυνιαδάκης, Αφοί Γλυνιαδάκη ΟΕ – Apicreta 

Δράσεις που στηρίζουν το έργο της μέλισσας μέσα από τα προϊόντα

Είμαστε η Κατερίνα Κρυώνη και ο Μάνος Κουνάλης, δημιουργοί  της Melissafarm με έδρα την Αρχαία Επίδαυρο. Παράγουμε μέλι εδώ κι οκτώ χρόνια, και τα τελευταία 4 συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς, έχοντας κερδίσει 13 διεθνή βραβεία. 

Ζώντας και δουλεύοντας με τις μέλισσες, γρήγορα μάθαμε πως εκείνες είναι κατά βάση υπεύθυνες για την επικονίαση των λουλουδιών και των καρπών των δέντρων. Χωρίς αυτές φρούτα και λαχανικά θα εξαφανιστούν από τη Γη! «Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει» είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.  

Τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες διατρέχουν κίνδυνο αφανισμού! Η δραματική μείωση του πληθυσμού τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στη σύγχρονη γεωργία, και δηλητηριάζουν την τροφή τους και εκείνες. Όσο οι μέλισσες όμως αφανίζονται τόσο η διατροφή μας κινδυνεύει. Βλέποντας τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, αναζητήσαμε έναν νέο, έξυπνο τρόπο ώστε τα προϊόντα που παράγουμε να: 

  • αντιγυρίζουν κάποια ωφέλεια στην φύση ως αντιστάθμισμα των όσων μας προσφέρει 
  • να συμβάλλουμε σε μια πιο υπεύθυνη στάση κατανάλωσης με ευαισθησία  για τους φυσικούς πόρους 
  • να συμμετέχουμε ενεργά στην εκπαίδευση παιδιών κι εφήβων  που θα είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες της επόμενη μέρας 
  • να μην ρυπαίνει το περιβάλλον η κατανάλωσή τους 

Αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε μελισσοκομικά βότανα και φυτά προσφέροντας στις Μέλισσες την τροφή που αγαπούν! Φασκόμηλο, Μελισσόχορτο, Ματζουράνα, Ρίγανη, Λεβάντα, Δεντρολίβανο, Θυμάρι, Μανταρινιά, Πορτοκαλιά, Λεμονιά, Νερατζιά, Θρούμπι, Λαδανιά, Λιγούστρο, Μυρτιά, Μουσμουλιά, Ρείκι, Φλαμουριά, Χαρουπιά, φυτά και βότανα που κυριολεκτικά λατρεύουν.  

Με πολλά από αυτά, φτιάξαμε βοτανικά μείγματα, προσθέσαμε βιοδιασπώμενα φακελάκια μέσα σε ανακυκλώσιμο χάρτινο δοχείο κι επισυνάψαμε σε εμφανές μέρος της συσκευασίας σπόρους μελισσοκομικών φυτών: Αγριολούλουδων, Λεβάντας, Μελισσόχορτου, Μαντζουράνας, Δεντρολίβανου, Θυμαριού, κ.α. Όταν ολοκληρωθεί η χρήση του ως δοχείο τσαγιού, προσθέτοντας χώμα, μετατρέπεται σε γλάστρα και φυτεύονται σε αυτό οι σπόροι. Βλασταίνοντας αυτοί, μπορούν να μεταφυτευθούν στον κήπο, στο μπαλκόνι, στην εξοχή, και να προσφέρουν τροφή σε χιλιάδες μέλισσες! 

Σας προτρέπουμε λοιπόν να τα φυτέψετε βοηθώντας τις πολύτιμες μέλισσες να βρουν τροφή και να επιβιώσουν!  

Επιπρόσθετα, δώσαμε στα μέλια μας την ονομασία Bee My Melissa / Γίνε η Μέλισσα μου, και γράψαμε ένα παραμύθι γύρω απ’ αυτό.  Ένα νεαρό κορίτσι που κάνει τη βόλτα του σε περιβάλλον εξοχής, συναντάει μια μέλισσα, γίνονται φίλες και το κορίτσι υπόσχεται στην μέλισσα να την βοηθά στην ανεύρεση τροφής! Εικονογραφήσαμε στην ετικέτα ένα στιγμιότυπο της συνάντησής τους και γράψαμε επάνω στην συσκευασία του μελιού (κιλού), μέρος της ιστορίας σε Ελληνική & Αγγλική γλώσσα. (Την υπόλοιπη ιστορία την διαβάζετε στο site μας melissafarm.gr).  

Στόχος μας ήταν να εστιάσουμε στη σχέση του ανθρώπου με την τροφό Μέλισσα, με σεβασμό και επιθυμία αμφίπλευρης φροντίδας – προστασίας, να αποτελέσει το προϊόν μας μια αφορμή για οικολογική εκπαίδευση στο εσωτερικό μιας οικογένειας κι ευαισθητοποίησης του κοινού –νεανικού και μη- στο ζήτημα κινδύνου της Μέλισσας που εδώ και χιλιάδες χρόνια εξακολουθεί να μας δίνει πολύτιμη τροφή.

Των Κατερίνα Κρυώνη & Μάνος Κουνάλης, παραγωγοί της Melissafarm 

Στήριξε τη μέλισσα – στήριξε τον τοπικό μελισσοκόμο

Ο Γαϊδαράκος είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που με γαϊδουρινή υπομονή και επιμονή παράγει εδώ και 9 χρόνια προϊόντα βασισμένα στο ελληνικό μέλι. Μέλι με ταχίνι και φράουλα, μέλι με φουντούκι και κακάο, μέλι με βρώσιμα αιθέρια έλαια, όπως λεμόνι, είναι λίγα από τα προϊόντα που έχουμε αναπτύξει. 

Με έδρα τη Νέα Μάκρη, αλλά με συνεργάτες μελισσοκόμους στη Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Ρόδο, διαθέτουμε μια ποικιλία αποκλειστικά ελληνικών μελιών. Η γεύση, η ποιότητα, η ποικιλία, τα αρώματα του ελληνικού μελιού είναι ευρέως γνωστά. 

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο, κύριο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τους τοπικούς μελισσοκόμους να ανακάμψουν. Η μέλισσα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που συνέβησαν στη χώρα μας. Είναι αυτή, που μέσω της επικονίασης των φυτών θα συμβάλει στη γρηγορότερη αναγέννηση του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. 

Επιλέγοντας ελληνικό μέλι στηρίζουμε όλους αυτούς τους μελισσοκόμους που με τις μέλισσές τους θα βοηθήσουν στην επούλωση των πληγεισών περιοχών. Προσέχουμε πολύ τι αναγράφεται στις ετικέτες, αναζητούμε τη χώρα προέλευσης του μελιού και επιλέγουμε ελληνικό μέλι. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι ειδικά φέτος, είναι καίριας σημασίας να στηρίξουμε την ελληνική μελισσοκομία και τους ανθρώπους της για το καλό και το μέλλον όλων μας! 

Της Αγγελικής Παπαράδη, Τ. Γεωπόνος Βιολογικής Γεωργίας, MBA Έρευνα & Ανάπτυξη προϊόντων, Γαϊδαράκος  

Φυτοφάρμακα και μέλισσες

Οι μέλισσες είναι πραγματικά οι στυλοβάτες του περιβάλλοντος, βοηθούν φυτά και ζώα μέσω γονιμοποίησης.  

Δυστυχώς όμως οι πληθυσμοί μειώνονται σε όλο τον κόσμο λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, των φυτοφαρμάκων και της κλιματικής αλλαγής. 

Μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε τις μέλισσες.  

anemelon

Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερους κήπους και πράσινες περιοχές, αλλά και έχοντας περισσότερα φυτά στα μπαλόνια μας.  

Τα φυτοφάρμακα είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για τις μέλισσες. Αποφεύγουμε την χρήση τους στους κήπους μας και ψεκάζουμε μόνο το βράδυ που οι μέλισσες δε βρίσκονται πάνω στα φυτά. Γεμίζουμε ένα μπολ με καθαρό νερό και προσθέτουμε λίγες πέτρες στον πάτο του ώστε να μπορούν βρίσκουν αντίσταση και να βγαίνουν έξω. Φυτεύουμε φυτά φιλικά προς τις μέλισσες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στον κήπο σας φυτά που ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου.

Του Φανούρης Λεονταράκης, παραγωγού της Anemelon 

Η ιερή μέλισσα & ο μελισσοκόμος 

Η Μέλισσα έχει ανακηρυχθεί ως το πολυτιμότερο έμβιο ον στον πλανήτη! Κι όχι άδικα… 

Είναι αυτή που με την επικονιαστική της δράση διατηρεί και αυξάνει τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων, εξασφαλίζοντας την αειφορία της φύσης. 

Είναι το καύσιμο στην αναγεννητική μηχανή της φύσης και η γονιμοποιός της δύναμη. 

Είναι αυτή που με την παρουσία της ευθύνεται για τα 87 βασικότερα βρώσιμα προϊόντα που διατρέφουν τον παγκόσμιο πληθυσμό. 

Ήξερες ότι 75% των καλλιεργήσιμων φρούτων, λαχανικών & σπόρων/καρπών που προορίζονται για τον άνθρωπο εξαρτώνται από αυτές τις θαυμαστές μικροσκοπικές εργάτριες. 

Ο μελισσουργός, ο ευγενής άνθρωπος της φύσης, αυξάνει με τη σεπτή του φίλη την παραγωγή των καλλιεργημένων φρούτων, λαχανικών και καρπών. Είναι ο Φύλακας του Δάσους και ο μόνιμος θεματοφύλακας της δασοπροστασίας, χειμώνα-καλοκαίρι. Μεταφέροντας τις μέλισσές του στα δάση και στα βουνά διατηρεί και εμπλουτίζει τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος. 

Ο μελισσοκόμος που με την ιερή του φίλη κάνει τον κόσμο να υπάρχει! 

Ήξερες ότι οι μέλισσες δυνητικά συνεισφέρουν σε 15 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών & ένα ελάχιστο 30 υποστόχων! 

Tip: Αν βρεις μελισσούλες στο μπαλκόνι σου, μην τις διώξεις! Βάλε σε ένα πιατάκι λίγο νερό με μέλι & πρόσφερέ τους ένα γλυκό & δυναμωτικό διάλειμμα προτού συνεχίσουν το ακούραστο έργο τους! 

Tip: Αγοράζοντας από τους ντόπιους παραγωγούς-μελισσοκόμους, στηρίζεις έμπρακτα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας & την αναβίωση του δάσους & των οικοσυστημάτων! 

Του Γιώργος Αθανασιάδης, Βιολογικός Μελισσοκόμος, Φυσικός, Εκπαιδευτής MSc, MA, Ιδρυτής της Bee Naturalles, Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας, Γεν. Γραμματέας του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας

Καθώς κλείνουμε αυτό το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της μέλισσας, ας θυμηθούμε ότι κάθε μικρή πράξη μετράει. Ας αναλάβουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε τον πλούτο της βιοποικιλότητας, χαρίζοντας έναν καλύτερο κόσμο στις μελισσούλες μας. Στήριξε τη μέλισσα – η φύση θα σε ευγνωμονεί.

Διάβασε ακόμη: Μεθυσμένα μελομακάρονα με κρητικό μέλι

Ακολούθησε το makeyourway.gr στο Google News