Γαστρονομία

Ο Θεσσαλός με τα τυριά του

Thessalos Dairy Expotrof

Τα ελληνικά αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα με θεσσαλική σφραγίδα

Σάββατο μεσημέρι. Το πολυάριθμο κοινό της Εξποτρόφ δοκιμάζει νέες γεύσεις, συζητάει με τους παραγωγούς και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις παράλληλες εκδηλώσεις. Κι εγώ βαδίζω στα χνάρια του κοινού. Ο Θεσσαλός με τα τυριά του μου τραβάει την προσοχή. Αδυναμία βλέπεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στη θεσσαλική γη.

Τι εστί «Θεσσαλός»;

Με καταγωγή από τα Τρίκαλα η οικογένεια του Θεσσαλού ξεκίνησε τον περασμένο αιώνα την ενασχόλησή της με την τέχνη της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στα βουνά της κεντρικής Θεσσαλίας, εκτρέφοντας αίγες και πρόβατα ελεύθερα στη φύση. Τα χρόνια περνάνε. Η οικογενειακή επιχείρηση Θεσσαλός θέλει να κάνει ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στα τυριά του. Ο γιός της οικογένειας, Σπύρος, με σχετικές σπουδές, την καθαρή πρώτη ύλη που παράγεται στα σύγχρονα συστήματα εκτροφής, τις ελληνικές αγνές ζωοτροφές, και με αρχή τις παραδοσιακές συνταγές τους δημιουργεί εκλεπτυσμένα τυριά που κάνουν πολλαπλές εκρήξεις γεύσεων και αρωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της γευσιγνωσίας.

Ιδιαίτερα τυριά κι άλλα από το Θεσσαλό

Ο Θεσσαλός διατηρεί την παράδοση στις συνταγές του με μερικές πινελιές εκσυγχρονισμού τόσο στη συσκευασία όσο στην γεύση και το άρωμα.

Στην κατηγορία των τυριών βρίσκει κανείς μία τεράστια ποικιλία που καλύπτει πραγματικά όλα τα γούστα.

feta cheese thessalos dairy
  • Φέτα Π.Ο.Π: Είναι μαλακή. Διαθέτει μία πικάντικη και αλμυρή γεύση η οποία ωριμάζει μέσα σε άλμη για δύο μήνες. Η παραγωγή της γίνεται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό πρόβειο και γίδινο γάλα, από ζώα που βοσκούν στις εκτάσεις της θεσσαλικής γης.
  • Κατσικίσιο τυρί: Από 100% ελληνικό φρέσκο γάλα, το κατσικίσιο τυρί «Θεσσαλός» είναι πολύ εύπεπτο, διακρίνεται για την αλµυρή του γεύση, πλούσια µε αρώµατα της ελληνικής υπαίθρου.
  • Ημίσκληρα τυριά: Ίσως οι πρωταγωνιστές της οικογένειας του Θεσσαλού. Η βάση τους είναι τα τοπικά συστατικά και αγνή γεύση γάλακτος που φέρνουν στο µυαλό το άρωµα της ελληνικής υπαίθρου. Προσωπικά ήθελα να τα προμηθευτώ όλα. Σου αρέσει η τρούφα και η σοκολάτα; Μήπως ο δυόσμος και το σύκο; Ή οι ξηροί καρποί όπως το καρύδι και το φιστίκι Αιγίνης; Ο Θεσσαλός παράγει όλες τις παραπάνω γεύσεις και πολλές ακόμη που θα δώσουν στην καθημερινότητά σου ή στις σημαντικές στιγμές σου αυτό το κάτι παραπάνω. Σίγουρα θα δεις τα ημίσκληρα τυριά με άλλο μάτι. Οι αγαπημένες μου; Η πάστα ελιάς και το πάντρεμα της τρούφας με τη σοκολάτα.
  • Ανθότυρος: Όπως δηλώνει το όνομά του, ως άνθος των τυριών έχει µία ιδιαίτερη κρεµώδη γεύση µε χαµηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
  • Γαλοτύρι & αλειφώδες τυρί: Για εσένα που τα κρεμώδη τυριά είναι η αγαπημένη σου συνήθεια, ο Θεσσαλός διαθέτει το γαλοτύρι που παρασκευάζεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα. Φυσικά δεν μένει μόνο σε αυτό. Χρησιμοποιώντας το ίδιο γάλα σε μία διαφορετική παραδοσιακή συνταγή πιο κρεμώδης και με ελαφρώς αλμυρή γεύση φτιάχνει το ιδανικό αλειφώδες τυρί για τις συνταγές μας.
Thessalos Dairy Rovolaki

Ο Θεσσαλός δε μένει μόνο στα τυριά. Παράγει γίδινο, πρόβειο, αγελαδινό και αιγοπρόβειο γιαούρτι με σύμμαχο την υψηλή ποιότητα και την καθαρή γεύση της δικής του πρώτης ύλης που την χαρακτηρίζει. Κι αν καταναλώνεις κεφίρ, η θεσσαλική εταιρεία έχει το δικό της το οποίο ξεχωρίζει για την απίθανη γεύση
του, τα τεράστια οφέλη για την υγεία και για τη χαµηλή συγκέντρωσή του σε λακτόζη, γεγονός που το καθιστά πιο εύπεπτο.

Ο Σπύρος, τα χαρακτηριστικά του και η «ενσάρκωση» στα προϊόντα Θεσσαλός

Όπως προανέφερα το περίπτερο της θεσσαλικής εταιρείας μου τράβηξε την προσοχή. Δεν είναι μόνο τα προϊόντα που τράβηξαν την προσοχή. Ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω απ’ αυτά. Το μεράκι, η αγάπη για την τυροκόμηση, τη θεσσαλική γη και τα «παιδιά» που γεννιούνται στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλός, οι γνώσεις και η καλοσύνη που διέχεε τη διάρκεια της παρουσίασής των προϊόντων του αποτυπώνονται στην ποιότητα των προϊόντων. Δε θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι όσο βρισκόμουν εκεί ο κόσμος τον γέμιζε με κολακευτικά σχόλια, έδειχνε το θαυμασμό του για αυτά και ζητούσε απεγνωσμένα να μάθει για τα σημεία πώλησης αυτών. Η οικογένεια της εταιρείας Θεσσαλός και ο Σπύρος μέλος αυτής, δίνουν σάρκα και οστά στα προϊόντα τους με χαρακτηριστικά από τους ίδιους.

Η γαστρονομική εμπειρία που μου χάρισε ήταν η μεγάλη έκπληξη της ημέρας.

Τα προϊόντα Θεσσαλός θα τα βρεις σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Περισσότερα εδώ: https://thessalosdairy.gr/

Διάβασε ακόμη:

Η 9η Εξποτροφ στο Make Your Way

Το ροζ άλειμμα που θα αγαπήσεις

Ακολούθησέ με σε Facebook & Instagram για περισσότερα άρθρα – κι όχι μόνο – γύρω από τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές επιχειρήσεις!