Επικαιρότητα

Food Expo 2022: Όλα όσα ξεχώρισα

food expo

Έπειτα από δύο χρόνια αποχής η μεγαλύτερη διεθνής έκθεσης Τροφίμων & Ποτών στην Ν.Α Ευρώπη, Food Expo, επέστρεψε δυναμικά με 1.200 Έλληνες και ξένους εκθέτες.

Σύμφωνα και με την διοργάνωση, η προσέλευση χιλιάδων Ελλήνων και ξένων decision makers από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά των Τροφίμων & Ποτών και τις τρεις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης, επιβεβαίωσε τον τίτλο της ως το κορυφαίο εμπορικό φόρουμ του κλάδου στη Ν.Α. Ευρώπη!

Φυσικά, στο σημερινό άρθρο δεν θα αναλύσω την συνολική εικόνα της Food Expo, αλλά θα μοιραστώ μαζί σου όλες τις ελληνικές προσπάθειες που μου έκαναν προσωπικό «κλικ» και με εντυπωσίασαν τόσο με τα προϊόντα τους, όσο και με την συμπεριφορά τους απέναντι στον επισκέπτη – αγοραστή.

Μαθαίνοντας την αξία της συνέργειας μέσα από δύο περίπτερα στην Food Expo

 • Μικροί Έλληνες Παραγωγοί

Θα ξεκινήσω με μία αρκετά γνώριμη πρωτοβουλία μιας που την έχω αναφέρει πολλάκις εδώ. Δεν είναι άλλη από τους Μικρούς Έλληνες Παραγωγούς. Το περίπτερο τους ήταν συνώνυμο με την λέξη φιλοξενία. Με χαμόγελο και περίσσια ζεστασιά με τρατάραν μια λαχταριστή κρέμα βανίλια της εταιρείας Δάφνη Γαλακτοκομικά έως ότου συστηθώ με όσους δεν γνωριζόμουν. Η αλληλοστήριξη ήταν το δεύτερο συνώνυμο. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών αρκετοί παραγωγοί από την Εύβοια, δεν κατάφεραν να παρευρεθούν με σκοπό να μας παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Ωστόσο, όσοι κατάφεραν να ‘ναι εκεί δεν έδωσαν αξία με το λόγο τους μόνο στα δικά τους προϊόντα, αλλά παρουσίασαν με ιδιαίτερη αγάπη και των υπολοίπων εξιστορώντας την προσωπική τους εμπειρία με αυτά.

μικροί έλληνες παραγωγοί

Στόχος όλων των παραγωγών που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι η σωστή ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών και η στήριξη της εγχώριας παραγωγής και οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι στο περίπτερο Μικροί Έλληνες Παραγωγοί είδα αξιόλογα προϊόντα από τις παρακάτω πιστοποιημένες και αγαπημένες εταιρείες:

Γλυκάκι, Αρτόκοσμος – Κωστομανωλάκης ΚωνσταντίνοςVoras FlavorsΓαϊδαράκοςΔάφνη Γαλακτοκομικά, Pellaberries superfood, YIAM, Konos, Αμαλί Κεράσματα, Οικοτεχνία Ματένογλου Πρόδρομος, Delimenti, Οικογένεια Καρέλου, Από τον Χορτιάτη, Αγρόκτημα Κερκίνης

Επιπλέον, σε ξεχωριστά περίπτερα συμμετείχαν, επίσης μέλη της πρωτοβουλίας, μεταξύ άλλων οι: Salamousas Agrifood και Αγρός της Πίνδου

 • ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ είχε ισχυρή παρουσία στη Foodexpo 2022 αφού συμμετείχαν συνολικά 28 Μέλη της, τόσο στο κοινό περίπτερο της Κοινότητας, που προκάλεσε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, όσο και σε ξεχωριστά περίπτερα στα Hall 1,2 και 3 της Έκθεσης.

Ειδικότερα, στη μεγαλύτερη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στη Ν.Α. Ευρώπη, συμμετείχαν 16 Μέλη στο ειδικά διαμορφωμένο στα χρώματα της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ κοινό περίπτερο και συγκεκριμένα οι: Agrino, ΕΨΑ, Λουξ, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, ΗΛΙΟΣ, ΝΗΣΟΣ, ΑΓΑΝ, Βιολάντα, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, Θυμέλης, Μύλοι Δάκου, Forlabels, Flexia, Elikon Graphic Arts, Organic 3S και η EUROCERT.

ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ FOOD EXPO

Επιπλέον, σε ξεχωριστά περίπτερα είχαν παρουσία οι εταιρίες-μέλη: Νιτσιάκος, ΑΓΑΝ, ΗΛΙΟΣ, Ευβοϊκή Ζύμη, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, Βιολάντα, Μανδρέκας, Χρυσά Αυγά, Tottis Pack, Κρόκος Κοζάνης, ΧΙΩΝ, Τρικαλινός, ΓΕΩΔΗ, Φάρμα Κουκάκη, Ιωνική Σφολιάτα.

Η ζεστασιά που έλαβα και η απίστευτη όρεξη για επικοινωνία μου άφησε ευχάριστες εντυπώσεις ενώ συγχρόνως με γέμισε με πληθώρα γνώσεων σχετικά με τα εταιρικά νέα και την πρόοδο των ιδιαίτερων αγαπημένων παραπάνω ελληνικών εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες συνανθρώπους μας στην Ουκρανία, η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ συντόνισε τη συγκέντρωση όλων των προϊόντων από τα περίπτερα των Μελών της στο κλείσιμο της Έκθεσης και τα παρέδωσε στο φορτηγό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Όταν το καλό marketing είναι συνώνυμο και με το καλό προϊόν

Κι από τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες συνέργειας, σε πάω σε μικρά και μεγάλα περίπτερα που το καλό marketing και το καλό προϊόν συναντιούνται.

 • Mouriki Greek Premium Honey

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Μαρία Μουρίκη, μία εκ των μελών της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής μελιού και όπως θα είχες δει, δεν πρόκειται για μία απλή μελισσοκομική εταιρεία. Παίρνει πολύ στα σοβαρά το προϊόν και την προώθησή του και αυτό αποτυπώνεται τόσο στην συσκευασία του προϊόντος όσο και στο ίδιο περιεχόμενό του. Το περίπτερο της Mouriki Greek Premium Honey ναι μεν μικρό, αλλά με τις πινελιές που έδωσαν τα αδέρφια Μουρίκη μέσω της ευχάριστης επικοινωνίας και του υψηλής ποιότητας μελιού τους, τους έκαναν να ξεχωρίζουν.

mouriki
 • Theseus EVOO

Κι από το μέλι, πάμε στο εκλεπτυσμένο ελαιόλαδο και περίπτερο της Theseus EVOO. Με υποδέχτηκε με μεγάλες αγκάλες και με ένα χαμόγελο που έκρυβε πίστη, αγάπη και αισιοδοξία για το προϊόν. Ένα προϊόν που όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Α.Κατσίγκρας: «Μετά την συμμετοχή μας στην MIDDLE EAST ORGANIC & NATURAL PRODUCTS EXPO στο Ντουμπάιέχει τραβήξει ήδη τα βλέμματα της Ανατολής», και δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο, αφού το μεράκι και η σκληρή δουλειά τους αποτυπώνεται σε αυτό.

Theseus-EVOO-
 • Κρητική Γη

Ως λάτρης της Κρήτης και των ζυμαρικών δεν γινόταν να μην τιμήσω τα περίπτερα της Food Expo που ήρθαν από το Νότο. Όμως, η ελληνική εταιρεία «Κρητική Γη» είναι μία από αυτές που με κέρδισαν. Κι αυτό γιατί έχουν «παντρέψει» υπέροχα τις παραδοσιακές συνταγές της κρητικής γαστρονομίας με σύγχρονες τάσεις στο χώρο του τροφίμου. Η δε κρητική φιλοξενία ήταν σκορπισμένη στο χώρο και με έκανε να αισθανθώ τόσο οικεία με τους ανθρώπους της. Μεταξύ μας, ίσως να φταίει που είμαστε και κοντοχωριανοί.

κρητική γη

Η Κρητική Γη, παράγει κρητικά ζυμαρικά κ.α σε ανοξείδωτες μηχανές με μπρούτζινα καλούπια. Η αποξήρανσή τους γίνεται με την ανακύκλωση φυσικού αέρα, πάνω σε ειδικά τελάρα, για 24 ώρες, στην ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία των 40 βαθμών. Αυτό που τα ξεχωρίζει; Εκτός από την αγάπη και το κόπο που βάζουν σε αυτά, τα ζυμαρικά είναι ελεύθερα από οποιοδήποτε είδους πρόσθετα και συντηρητικά.

 • Lawrence Chocolate

Σε αυτό σημείο να ομολογήσω κάτι. Την συγκεκριμένη ελληνική σοκολατοποιία την γνώρισα πριν μερικούς μήνες σε ένα ταξίδι μου στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Από τότε είχα γοητευτεί με το προϊόν και την εκκεντρική συσκευασία του. Όταν ήρθα Αθήνα και δοκίμασα μία από τις σοκολάτες της, γοητεύτηκα. Τόσο που ήθελα να μάθω περισσότερα. Για καλή μου τύχη δήλωσε συμμετοχή στην Food Expo. Εκεί αυτό που συνάντησε ήταν αυτό που φανταζόμουν. Ένα luxury χώρο, ένα ζεστό προσωπικό που γνωρίζει καλά το προϊόν του και ένα προϊόν με «χίλιες» όψεις και μία ασύγκριτη ποιότητα τόσο οπτικά, όσο και γευστικά.

lawrence chocolate

Είμαι σίγουρη ότι η Lawrence πολύ σύντομα θα ανέβει στις προτιμήσεις των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών που ψάχνουν στην σοκολάτα τους το κάτι παραπάνω.

 • Κοτόπουλα Πίνδος

Εδώ και 64 χρόνια, ο ελληνικός συνεταιρισμός Πίνδος έχει σφραγίσει το όνομά του στο χώρο της ελληνικής πτηνοτροφίας. Στην φετινή Food Expo, όπως ήταν αναμενόμενο, έκλεψε τις εντυπώσεις διαθέτοντας τα νέα και παλιότερα προϊόντα της προς δοκιμή στους επισκέπτες της έκθεσης. Θα μου πεις, αυτό το έκαναν κι άλλοι. Σαφώς. Ωστόσο, όπως ανάφερα παραπάνω εδώ το καλό marketing είναι συνώνυμο και του καλού και καθαρού προϊόντος. Η Πίνδος μέσα από το όμορφα διακοσμημένο χώρο της και φιλόξενο προσωπικό της το ανέδειξε εις διπλούν. Άλλωστε οι αξίες που πρεσβεύει μια εταιρεία μπορούν εύκολα να διακριθούν σε αυτό που προσφέρει στον καταναλωτή της, και η Πίνδος το απέδειξε.

 • ΕΛΓΕΚΑ

Για περισσότερα από 40 χρόνια, η ΕΛΓΕΚΑ βρίσκεται στην καρδιά κάθε ελληνικής οικογένειας. Το ελληνικό κρασί είναι αυτό που τους ένωσε και η αγάπη τους για τους οινοπαραγωγούς, που συνεχίζουν με απίστευτο μεράκι να καλλιεργούν τα πολύτιμα αγαθά τους. Το περίπτερο τους ήταν ένα «βιβλίο» που αφηγείται και μία ιστορία ελληνικού ποιοτικού κρασιού. Οι άνθρωποι του, με ιδιαίτερο κύρος και γνώσεις του αντικειμένου ήταν εκεί για να μοιραστούν μαζί σου την μαεστρία που κρύβει κάθε γουλιά κρασιού που γεύεσαι. Σωστοί επαγγελματίες που ήξεραν να μοιραστούν την αξία του προϊόντος μαζί σου. Ήταν μια πραγματική οινοεμπειρία για εμένα. Ένα πραγματικό ταξίδι στους αμπελώνες αυτού του τόπου που αξίζουν μία καλύτερη θέση στις προτιμήσεις μας.

elgeka

Νέα προϊόντα που ξεχώρισα στην Food Expo

 • Tradifresh

Η αγαπημένη μου Tradifresh, που πρεσβεύει την αξία της μακεδονίτικης γης, μου έφερε ευχάριστα νέα για να μοιραστώ μαζί σου, την οποία και επικροτώ. Το νέο λανσάρισμα προϊόντων με το όνομα «Εορδαίας Γη», πρόκειται για μία σειρά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητά σου με δύο απλούς τρόπους. Στην μαγειρική για να δώσει ιδιαίτερες γεύσεις και εντάσεις στα πιάτα σου αλλά και στο απογευματινό σου αφέψημα. Κάποια από τα νέα προϊόντα της σειράς είναι το δεντρολίβανο, ο μάραθος, η μέντα, ο βασιλικός , η ρίγανη κ.α

Στόχος τους για αυτήν την σειρά είναι κάθε προϊόν να αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν σε όλα τα στάδια της παραγωγής του χωρίς συντηρητικά ή άλλα συστατικά βιομηχανικής επεξεργασίας. Όλα τα προϊόντα τους ακολουθούν τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και φέρουν πιστοποιήσεις σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς.

 • Valia Calda

Μία αρκετά νέα εταιρεία στο χώρο της μικροζυθοποιίας έκανε την εμφάνισή της και προκάλεσε το ενδιαφέρον μου, στην φετινή Food Expo, η Valia Calda. Με καταβολές από την Ήπειρο η Valia Calda, που στα βλάχικα σημαίνει «ζεστή κοιλάδα», μου παρουσίασε μια ιδιαίτερη μπύρα lager με πλούσιο άρωμα και γεύση που φέρνει την ηπειρώτικη «παγωνιά» στο ποτήρι. Αν θες την γνώμη μου, τώρα που σιγά σιγά θα ζεσταίνει ο καιρός, να αρχίσεις να την αναζητάς. Θα φέρει την δροσιά που θα επιθυμείς ενώ παράλληλα θα δένει τέλεια με τα ανοιξιάτικα bbq σου.

valia calda
 • Olympic Terra Superfoods

Για την Olympic Terra Superfoods έχω μιλήσει και παλαιότερα. Ωστόσο, η εταιρεία προχώρησε σε μία δυνατή ανανέωση της γκάμας των προϊόντων της, τόσο στα παλιά της προϊόντα όσο και σε αυτά που πρόσθεσε. Ένα από αυτά είναι και το άλειμμα φρούτων αρώνιας με κακάο και σαγκουίνι. Ένας πραγματικά ονειρεμένος συνδυασμός που δεν περίμενα να συναντήσω. Περιέχει όλα τα θρεπτικά οφέλη της αρώνιας και αποτελεί την ιδανική επιλογή για το πρωινό, για επικάλυψη σε cupcakes ή για να συνοδεύσει ένα υγιεινό επιδόρπιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιέχει ζάχαρη, κι έτσι το κάνει πιο φιλικό σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής.

 • Φάρμα Μητσόπουλος

Εδώ και περίπου μισό αιώνα, η ελληνική Φάρμα Μητσόπουλος παράγει προϊόντα κρέατος χωρίς να διαπραγματεύεται την ποιότητα και τη γεύση. Χάρη στην μακρόχρονη τεχνογνωσία στην επιστήμη αυτή και κατανοώντας τις ανάγκες των καταναλωτών δημιούργησε νέα απολαυστικά λουκάνικα από εκλεκτό ελληνικό κρέας.

χωριάτικα λουκάνικα Μητσόπουλος

Τα χωριάτικα λουκάνικα ορεινής Κορινθίας είναι αυτά που μου τράβηξαν περισσότερο την προσοχή, όπως και τα ελληνικά χωριάτικα λουκάνικα ‘Γεμάτα Γεύση’. Τρυφερά κομμάτια χοιρινού και βόειου κρέατος, τα οποία αφού τεμαχιστούν, εμπλουτίζονται με αρωματικά φυτά, τυριά και εκλεκτά μπαχαρικά.

Ήρθε η ώρα για το κλείσιμο αυτού του άρθρου. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να προσθέσω μια σειρά από πολλές ακόμη εταιρείες που είχαν αξιόλογα προϊόντα και με εντυπωσίασαν, αλλά το άρθρο δεν θα έκλεινε ποτέ. Ωστόσο, το επιφυλάσσω για την συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί εκλεπτυσμένα προϊόντα χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει επίπεδο στην παγκόσμια αγορά, κι αυτό για να συνεχίσει θα πρέπει να βάλουμε όλοι το χέρι μας. Η ποικιλία των ελληνικών προϊόντων στο χώρο του τροφίμου και του ποτού είναι μεγάλη και καλύπτει όλα τα γούστα. Στήριξέ τα!

Διάβασε ακόμη:

Γλυκάκι: Κέρδισε τις εντυπώσεις με την παρουσία του στην Έκθεση Τροφίμων Nordic

Μικροί Έλληνες Παραγωγοί: Κορυφαίοι σεφ της ελληνικής γαστρονομίας ως πρέσβεις της πρωτοβουλίας

igo project: το ιδανικό μέρος για τα πιο ιδιαίτερα fashion items!

Ακολούθησέ με σε Facebook & Instagram για περισσότερα άρθρα – κι όχι μόνο – γύρω από τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές επιχειρήσεις!