tinos farm to table
Πρόσωπα

Αλέξανδρος Άνδροβικ: Ο άνθρωπος πίσω από το «Tinos Farm To Table»

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Αθήνα με σπουδές στην μαγειρική. Έχει εργαστεί σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη Τήνο. Πλέον, ζει και εργάζεται μόνιμα στη Τήνο πάνω στο δικό του εγχείρημα για το οποίο και θα μιλήσουμε σήμερα, κι αυτό δεν είναι άλλο από το «Tinos Farm To Table». Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου του νησιού της αγνότητας.

Ας ξεκινήσουμε με μία εισαγωγή για να μάθουμε λίγα πράγματα για εσένα. Καταρχήν πως δημιουργήθηκε το «Tinos Farm To Table»; Είχες κάποια επιρροή από το οικογενειακό περιβάλλον;

Η ιδέα του Tinos Farm to Table ήρθε ένα βράδυ παρέα με μια φίλη και μια ρακή! Στο τέλος μιας καλοκαιρινής σεζόν, συζητούσαμε για τις επαγγελματικές μου ανησυχίες, και έπεσε η ιδέα στο τραπέζι!
Σκέφτηκα πως μπορεί να γίνει κάτι πρωτότυπο για το νησί, κι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώνοντας τη φύση, τη καλή πρώτη ύλη και τη μαγειρική, σε συνδυασμό με ντόπιες συνταγές και τηνιακά προϊόντα.

Έτσι λοιπόν, έχοντας μια μικρή εμπειρία από τους παππούδες μου για τα χωράφια, και με την βοήθεια συναδέλφων, ξεκίνησε μια farm to table εταιρεία, που μαγειρεύω όπου με καλέσουν, με τα δικά μου υλικά από το μποστάνι, ψάρια και κρέατα ντόπια και φυσικά, τηνιακές συνταγές.

Τι είναι το «Tinos Farm To Table» και ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχει στον επισκέπτη;

Το Τinos farm to table είναι μια private cooking παροχή υπηρεσίας με σκοπό ο πελάτης να γνωρίσει την Τήνο, την γαστρονομία της, την πρώτη ύλη της και να απολαύσει ένα τραπέζι σπίτι του ή στον χώρο που θέλει.

Μπορούν να επιλέξουν από 6 διαφορετικά μενού, τα οποία καλύπτουν όλες τις ορέξεις και διαθέσεις του πελάτη. Οι υπηρεσίες κυμαίνονται μεταξύ private cooking στον χώρο τους και σε μικρές εκδηλώσεις, όπως πάρτι, μικρά events, ένα τραπέζι στην θάλασσα, ένα πικ-νικ σε κάποιο μονοπάτι. Φυσικά, σε συνεργασία με τον πελάτη μπορούμε να φτιάξουμε ένα μενού στα μέτρα που θέλει και μια εκδήλωση που εκείνος επιθυμεί.

Τέλος, από φέτος θα ξεκινήσουν ερασιτεχνικά μαθήματα μαγειρικής σε γκρουπ ατόμων, όπου θα γνωρίζουν τη φύση, θα μαζεύουμε μαζί τα λαχανικά και θα μαγειρεύουμε παραδοσιακά φαγητά στον ξυλόφουρνο.

Tinos Farm To Table

Ο σεβασμός στη φύση, η χρήση αγνών υλικών και ποιοτικών τοπικών προϊόντων αποτελεί τη βάση των δημιουργιών του «Tinos Farm To Table». Μίλησε μου για την αξία των τηνιακών προϊόντων, καθώς και για τις συνταγές που δημιουργείτε με αυτά.

Η φύση είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα και όσο την σεβόμαστε εμείς, άλλο τόσο θα μας σέβεται κι εκείνη. 

Προσπαθώ να χρησιμοποιώ παντού τηνιακά προϊόντα των οποίων η αξία είναι τεράστια για μένα για δύο λόγους.
Καταρχήν, η ποιότητα τους λόγω κλίματος και καιρικών συνθηκών είναι από τις καλύτερες που μπορεί να βρει κανείς, και κατά δεύτερον διότι σιγά σιγά αρχίζουν και εξαφανίζονται πολλοί σπόροι, πρώτη ύλη που παλιότερα υπήρχε σε αφθονία.

Σε μια συζήτηση με τον μέντορα και βοηθό μου στα χωράφια, μου είχε πει κάτι που με ταρακούνησε.

“Είμαστε η τελευταία γενιά που φυτεύει και οργώνει, σε λίγα χρόνια θα τα βρίσκουμε όλα εργοστασιοποιημένα γιατί δεν θα ξέρουμε πως να τα μεγαλώσουμε μόνοι μας”.

Η ηλικία του 60άρης. Τρομάζω στην ιδέα αυτή.

Ζούμε στην εποχή όπου ο επισκέπτης αναζητά εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης ή απόκτησης εμπειριών από τον προορισμό που επισκέπτεται. Το Tinos Farm To Table είναι ένας από αυτούς τους τρόπους εναλλακτικού τουρισμού; 

Είναι ένας από τους κύριους στόχους μου. Να βρει ο πελάτης κάτι εναλλακτικό και διαφορετικό να κάνει στις διακοπές του, κάτι που θα του μείνει και θα το θυμάται, πέρα από τα συνηθισμένα.

Να γνωρίσει διαφορετικές πτυχές τρόπου ζωής που πιθανόν να μην έχει δει στην πόλη. Να γυρίσει στις «ρίζες» του, στις παιδικές του αναμνήσεις και να ευχαριστηθεί κάτι διαφορετικό στις διακοπές του. Διότι η ουσία των διακοπών αυτή είναι, να περάσεις καλά και να γνωρίσεις καινούρια πράγματα.

Tinos Farm To Table

Κατά την γνώμη σου, ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ένας νέος επιχειρηματίας στο κλάδο του τουρισμού για να καταφέρει να αναπτύξει την επιχείρησή του στην Ελλάδα της κρίσης; Τι θα τον συμβούλευες βάση της δικής σου εμπειρίας;

Τα εμπόδια δυστυχώς και ευτυχώς είναι πολλά.

Δυστυχώς γιατί σε κρατάνε μακριά από τον στόχο σου και σε κάνουν να έχεις δεύτερες σκέψεις, ευτυχώς γιατί είναι μια πρόκληση και ένα μάθημα για το μέλλον.
Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ένας νέος επιχειρηματίας είναι η αμφιβολία για τον εαυτό του και την επιχείρηση του.

Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, έχεις μεράκι και το δουλεύεις και το εξελίσσεις συνέχεια, τότε είναι δύσκολο να αποτύχεις, αρκεί να έχεις υπομονή, ανοιχτό μυαλό και βραχυπρόθεσμους στόχους.

Η συμβουλή μου είναι να ρισκάρουν, να δοκιμάσουν, να ταξιδέψουν και να πάρουν ιδέες, δημιουργώντας την δική τους στα μέτρα τους, και όχι σε κάποιου άλλου τα μέτρα.

Tinos Farm To Table

Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι ως Tinos Farm To Table; Τι θα θέλατε να πετύχετε μέσα στην επόμενη πενταετία;

Οι στόχοι είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον πελάτη το μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να είναι ευχαριστημένοι με την επιλογή τους.
Όνειρο μου είναι να μεγαλώσει αυτή η φάρμα και να γίνει αυτάρκης, βέβαια αυτός είναι πολύ μακρινός στόχος. Δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη πενταετία, αλλά ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει.

Τέλος, ποιο είναι το μότο που χρησιμοποιείς για το Tinos Farm To Table;

We are what we eat, είμαστε αυτό που τρώμε. Συνδεόμαστε με την φύση, οπότε προσέχουμε την φύση για να προσέχουμε εμάς.

Δεν ξέρω πως αισθάνεστε εσείς μετά την ανάγνωση της σημερινής μας συνέντευξης, εμένα προσωπικά σαν Ελευθερία με άγγιξε. Κι όταν λέω ότι με άγγιξε εννοώ ότι μου δημιούργησε ένα αίσθημα ελπίδας για όσα μπορούμε να προσφέρουμε ως γενιά σε αυτή τη μικρή και παράλληλα μεγάλη χώρα.

Σε ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε για την τιμή που μου έκανες να βρίσκεσαι σε αυτή τη στήλη. Μου αρέσουν οι όμορφοι άνθρωποι σαν κι εσένα. Όποτε μου δοθεί η ευκαιρία για ένα ταξίδι στο νησί θα σε επισκεφθώ. Σου εύχομαι τα καλύτερα!

Περισσότερα για το «Tinos Farm To Table» θα ανακαλύψετε εδώ:

https://www.tinosfarmtotable.gr/