πάστα φλώρα
Συνταγές

Πάστα φλώρα με χειροποίητη μαρμελάδα ροδάκινο

Η μέρα μεγαλώνει σιγά σιγά, συνεπώς και το απόγευμα παρέα με τις λιγούρες μου. (χαχα!) Έτσι χρειάζομαι ένα γλυκό που θα μου κρατήσει συντροφιά κατά τη διάρκεια που θα απολαμβάνω το καφέ στο μπαλκόνι μου.

Ιδανικά γλυκά – και εύκολα παράλληλα, που μπορώ να σκεφτώ είναι το cheese cake, τα cakes και οι τάρτες.

Ναι οι τάρτες, και μη με στραβοκοιτάζεις σε βλέπω, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο το άνοιγμα φύλλου απλά θέλει λιγάκι παραπάνω προσοχή.

Από την άλλη με τη γέμιση ξεμπερδεύεις γρήγορα διαλέγοντας την αγαπημένη σου μαρμελάδα.

Εγώ σήμερα ας πούμε επέλεξα να φτιάξω μια αφράτη και ανοιξιάτικη πάστα φλώρα με χειροποίητη μαρμελάδα ροδάκινου & σταφίδες.

Παραδοσιακά η πάστα φλώρα (ή pasta frolla όπως λέγεται στα ιταλικά) φτιάχνεται με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Αλλά εγώ προτίμησα τη γλυκόξινη γεύση της μαρμελάδας ροδάκινου γιατί δημιουργεί ένα όμορφο δέσιμο με την μπισκοτένια βάση μου. Και επιπροσθέτως, οι σταφίδες που χρησιμοποίησα προκάλεσαν μια γλυκιά επίγευση στο τέλος.

Επίσης, λατρεύω τις τάρτες σαν την πάστα φλώρα γιατί έχουν αυτό το vintage ύφος και με ταξιδεύουν σε άλλες εποχές που δεν έζησα. Τώρα, λέω να σταματήσω τη πολυλογία μου και να μοιραστώ μαζί σου τα συστατικά και την εκτέλεση της παραπάνω συνταγής για να την απολαύσεις κι εσύ με το αγαπημένο σου απογευματινό ρόφημα.

Θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη:

  • 250γρ βούτυρο
  • 1 φακελάκι μάγια
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 250γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 400γρ. μαρμελάδα ροδάκινου Άνθος Φύσης
  • Μια χούφτα σταφίδες
  • 1 κρόκο αβγού
  • λίγο νερό
  • αποξηραμένο ροδάκινο Άνθος Φύσης (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα μαζί με το βούτυρο στα όρια του χλιαρού. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μας μαζί με το μείγμα με το βούτυρο και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο και μαλακό ζυμάρι.

Έπειτα ανοίγουμε το φύλλο ώστε να καλύψει μια επιφάνεια 25-30 εκ αναλόγως τη ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε. Η δική μου ήταν 28εκ. Αφού την απλώσουμε πάνω στο ταψί μας (καλό θα ήταν να το έχετε βουτυρώσει καλά πριν), κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι στη βάση που θα μπει η γέμισή μας, κόβουμε τα πλαϊνά(αλλά δεν τα πετάμε) και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε τη βάση της τάρτας από το φούρνο ρίχνουμε τη μαρμελάδα με τις σταφίδες και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Με το ζυμάρι που μας περίσσεψε φτιάχνουμε λωρίδες και στολίζουμε την τάρτα μας.

Σε ένα ποτηράκι χτυπάμε το κρόκο με το νερό και το ρίχνουμε πάνω από τη γέμιση. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στο φούρνο. Αφού τη βγάλουμε από το φούρνο και την αφήσουμε να κρυώσει καλά τοποθετούμε λίγες αποξηραμένες φλούδες ροδάκινου και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή απόλαυση!