Πρόσωπα

Ο Αναστάσιος Μαδαρός, ιδιοκτήτης του “Μελικέρι” στο Make Your Way

Ο Αναστάσιος Μαδαρός, ιδιοκτήτης του «Μελικέρι» ανήκει στους ανθρώπους εκείνους, που εν όψει οικονομικής κρίσης δεν το έβαλε κάτω, κι από μηχανικός αεροσκαφών κατάφερε να ιδρύσει την δική του παραγωγή μελιού στην περιοχή της Εύβοιας.

Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα μελίσσια; Ποιοι είστε και τι κάνατε πριν από αυτό; 

Ανήκουμε στην γενιά των ανθρώπων που μας χτύπησε η κρίση στην πιο δημιουργική φάση της ζωής μας. Έχω σπουδάσει και κατέχω το πτυχίο μηχανικού αεροσκαφών και είχα ως στόχο να βρω δουλειά πάνω στο αντικείμενο μου.

Το θέμα ήταν ότι όλα είχαν παγώσει εκείνη την περίοδο, ούτε προσλήψεις γίνονταν, ούτε αξιοπρεπή μισθό έδιναν, αν είχες την τύχη να σε καλέσουν για συνέντευξη για εργασία.

μελικερι

Η μόνη λύση που υπήρχε ήταν η φυγή στο εξωτερικό, κάτι που δεν θέλαμε με τίποτα εγώ και η γυναίκα μου! Είμαστε της άποψης ότι αν θέλει κάποιος να πετύχει αυτά που ονειρεύεται μπορεί να τα πετύχει και στην πατρίδα του, με επιμονή και υπομονή όλα μπορούν να γίνουν! Τα μελίσσια υπήρχαν πάντα μέσα στην ζωή μου. Οι γονείς μου εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα, είχαν μελίσσια για να εξασφαλίζουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα για την οικογένεια. Εγώ από 6-7 χρονών πήγαινα μαζί με τον πατέρα μου στα μελίσσια και παρατηρούσα τις κινήσεις του, μου μετέφερε όλη την γνώση από βιβλία που είχε διαβάσει, αλλά το πιο βασικό ήταν ότι μου μετέφερε τις εμπειρίες του (αρνητικές και θετικές) και κάπως έτσι μάθαινα σιγά-σιγά να τα ακούω και να τα φροντίζω.

Όταν ήρθε η στιγμή να διαλέξω το 2014 ανάμεσα σε μια θέση ως μηχανικός αεροσκαφών και στα μελίσσια δεν το σκέφτηκα πολύ, διάλεξα αυτό που αγαπούσα..τα μελίσσια! 

Ποια είδη μελιού παράγετε;

Παράγουμε διάφορα είδη μελιού όπως έλατο, πεύκο, θυμάρι, πορτοκάλι, ρείκι ,μέλι δάσους και μέλι ανθέων. Στόχος μας είναι να παράξουμε και άλλα είδη όπως μέλι από βελανιδιά, κουμαριά, καστανιά, ρίγανη και τσάι.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη μελισσοκομία και όχι με κάποιο άλλο προϊόν;

Όπως σας έχω ήδη γράψει η μελισσοκομία ήταν το χόμπι των γονέων μου και έμαθα να αγαπάω τα μελίσσια από πολύ μικρός. Μεγαλώνοντας παρατηρούσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία των μελισσών και με συνεπήρε η απλότητα και συγχρόνως  η πολυπλοκότητα όλων των ενεργειών των μελισσιών.

Είναι ένας ζωντανός, πολυπληθής οργανισμός που εργάζεται πολύ σκληρά και απαιτεί από τον μελισσοκόμο να τον φροντίζει και πρωτίστως να τον σέβεται. Εξαρτάται απολύτως από τις επιλογές και τις ενέργειες που θα κάνει ο μελισσοκόμος κατά την διάρκεια της χρονιάς. Αυτό το αίσθημα ευθύνης που έχω απέναντι στα πλάσματα αυτά με γεμίζει και με χαροποιεί πάρα πολύ! 

Κάπου εδώ να πω, ότι ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος θα πρέπει να έχει ηθικές αρχές, να σέβεται τη φύση και τις μέλισσες, και πάνω από όλα τον καταναλωτή. Δεν θα πρέπει να τα θυσιάζει όλα στο βωμό του εύκολου κέρδους. Ο κόσμος έχει αλάνθαστο ένστικτο ξέρει να ξεχωρίζει και να τιμάει το αγνό προϊόν και τον σωστό επαγγελματία.

μελικερι

Πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθεί κανείς με το πρωτογενή τομέα εν καιρώ κρίσης; Τι έχετε να πείτε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το τομέα; 

Ο πρωτογενής τομέας ήταν, είναι και θα είναι πολύ δύσκολος σε σχέση με άλλα επαγγέλματα. Θέλει μεγάλη ψυχική και σωματική δύναμη για να αντιμετωπίσεις τις διάφορες δυσκολίες και προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά σου. Κυρίαρχος είναι ο καιρός, μπορεί να μας βοηθήσει, μπορεί και να μας καταστρέψει. Σε αυτό το επάγγελμα δεν θεωρείται τίποτα σίγουρο, έχουμε μια ολόκληρη περιουσία στα βουνά και στους κάμπους! Υπάρχουν κίνδυνοι παντού. Οι πιο μεγάλοι κίνδυνοι είναι οι φωτιές, οι πλημμύρες και οι κλοπές. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα θα πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός δεν θα έχει ένα σίγουρο μηνιαίο εισόδημα. Τα συναισθήματα του θα εναλλάσσονται συνεχώς .Όλη αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων είναι που κάνει το συγκεκριμένο επάγγελμα ιδιαίτερο.

Θα πρέπει σίγουρα να αγαπάει τις μέλισσες και την φύση, καθώς και να θαυμάζει το έργο που αυτές επιτελούν πάνω στην Γη.   

Που μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας; 

Τα προϊόντα μας, καθώς είμαστε στα πρώτα βήματα μας ως επιχείρηση, μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από επιλεγμένα καταστήματα και delicatessen της Εύβοιας καθώς και να τα παραγγείλει μέσω internet με δυνατότητα αποστολής σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης το μέλι μας ταξιδεύει και εκτός Ελλάδας, πιο συγκεκριμένα σε Αμερική και Σαουδική Αραβία. 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;  

Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του μελισσοκομείου μας και η αύξηση της παραγωγής μας, για να υπάρχει η δυνατότητα το μέλι μας να βρίσκεται σε περισσότερα σημεία πώλησης, εντός και εκτός Ελλάδας. 

Κάθε μέρα που περνάει εδώ, συνειδητοποιώ τη δύναμη της θέλησης και της δημιουργικότητας των Ελλήνων παραγωγών για την καλύτερη – δυνατή προσπάθεια ανάπτυξης της επιχείρησής τους, σε μία Ελλάδα που την πνίγουν τα αμέτρητα οικονομικά προβλήματα. 

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, η ελπίδα δεν έχει πεθάνει σε αυτό το τόπο, όσο υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη, ήθος και δημιουργικότητα, όπως ο Αναστάσιος Μαδαρός του “Μελικέρι”, τίποτα δεν θα πάψει να λειτουργεί.

Ευχαριστώ γι’αυτή την όμορφη συνέντευξη Αναστάσιε, εύχομαι κάθε καλό στην πορεία της επιχείρησής σου.(ανυπομονώ να δοκιμάσω το μέλι σου)