b.watch
Πρόσωπα

Ένας μαθηματικός πίσω από τα ελληνικά ξύλινα ρολόγια B.Watch

Ο Έκτορας Μπαλής μιλάει στο makeyourway.gr για τα ξύλινα δημιουργήματά του, B.Watch!

Τα ρολόγια για πολλούς είναι το must have αξεσουάρ για να βγουν έξω. Κάποιοι το φορούν ακόμη και στο σπίτι. Ο σημερινός μου καλεσμένος έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια παρέα με την οικογένειά του το δικό του ελληνικό brand ρολογιών από ένα αρκετά ιδιαίτερο υλικό, το ξύλο. Ο λόγος για τον Έκτορα Μπαλή που σήμερα θα μας μιλήσει για το B.Watch και για την αγάπη που τρέφει για τις ξύλινες δημιουργίες του.

Πάμε να τον γνωρίσουμε!

Πες μας λίγα πράγματα για εσένα. Ποιος κρύβεται πίσω από τα ξύλινα αξεσουάρ B.Watch;  

Πίσω από τη B.Watch βρισκόμαστε τρία άτομα. Τα ξύλινα αξεσουάρ B.Watch είναι μία οικογενειακή υπόθεση. Εγώ είμαι μαθηματικός και σαν πειραματισμό και χόμπι ξεκίνησα να ασχολούμαι στον ελεύθερο χρόνο μου με τη κατασκευή των ξύλινων αξεσουάρ. Επειδή η κύρια δουλειά μου είναι αυτή του μαθηματικού, μπήκε και ο πατέρας μου στην όλη διαδικασία, ένας άνθρωπος που πιάνουν τα χέρια του γενικά αλλά ειδικά στο ξύλο. Είναι γραφίστας και όσο καλός είναι στο σχέδιο, τοσο καλός είναι και στην επεξεργασία του ξύλου. Έτσι σαν κοινή γραμμή την ασχολία μας με το σχέδιο αλλά και την αγάπη μας για το ξύλο, καταπιαστήκαμε με αυτό το εγχείρημα. Πρόσφατα, μπήκε και το τρίτο μέλος της ομάδας μας, η κοπέλα μου η Αναστασία, που ασχολείται κυρίως με το κομμάτι της προώθησης και φωτογράφισης. Με λίγα λόγια εγώ και ο πατέρας μου σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα ξύλινα αξεσουάρ και εγώ και η Αναστασία τα φωτογραφίζουμε και τα προωθούμε. 

Έκτορας Μπαλής

Πως γεννήθηκε η ιδέα για κατασκευή ξύλινων ρολογιών και αξεσουάρ; Γιατί ξύλο;  

Ξεκίνησε από την αποτύπωση της φαντασίας σε ένα κομμάτι χαρτί. Μου αρέσει να σχεδιάζω. Η κύρια ιδέα όμως είναι ένα παράδοξο! Δε φορούσα ρολόγια στη ζωή μου γιατί σχεδόν όλες τις φορές δε μου άρεσε το σχέδιο, ήταν αρκετά μεγάλα για το χέρι μου ή έξω από το στυλ μου. Έτσι, σκέφτηκα να μη περιμένω από άλλους να φτιάξουν το ιδανικό για εμένα ρολόι αλλά να το φτιάξω εγώ από την αρχή όπως ακριβώς το θέλω και μου αρέσει. Το ξύλο σαν υλικό το επέλεξα αρχικά από τη μυρωδιά. Επιπλέον, το ξύλο είναι ένα τελείως διαφορετικό υλικό κατασκευής από τα κυρίως μέταλλα που χρησιμοποιεί η σύγχρονη βιομηχανία. Το ξύλο είναι ένα υλικό που δε δημιουργεί αλλεργίες στην επιδερμίδα, κάτι που το κάνει ιδανικό για ρολόγια και αξεσουάρ. 

Μίλησέ μας για όλη τη γκάμα ξύλινων αξεσουάρ που διαθέτεις καθώς και για εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν το B.Watch ξεχωριστό. 

Η συλλογή μου διαθέτει ξύλινα ρολόγια, ξύλινα παπιγιόν, ξύλινα σκουλαρίκια, ξύλινα διακοσμητικά σπιτιού, ξύλινα παιχνίδια και άλλες ξύλινες κατασκευές όπως εικόνες. Η πάρα πολύ ελαφριά κατασκευή είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του B.Watch. Επίσης, μπορεί όποιος το επιθυμεί να παραγγείλει κάτι τελείως προσωπικό είτε αυτό είναι ένα δικό του σχέδιο, ξύλο ή χρώμα της επιλογής του, μέγεθος, σκάλισμα, είτε και κάτι διαφορετικό απ’ ότι φτιάχνω. Αρκεί βέβαια να μπορώ να το φτιάξω. Τέλος, τα αξεσουάρ έχουν πάρα πού εύκολο κούμπωμα και πολύ εύκολη ρύθμιση μεγέθους. 

Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής που ακολουθείς; 

Αρχικά σχεδιάζω τη σκέψη μου σε χαρτί, μεταφέρω το σχέδιο στον υπολογιστή και τρέχω προσομοιώσεις έτσι ώστε να εντοπίσω τυχόν λάθη που μπορεί να έχουν γίνει κατά τη σχεδίαση. Αφού επιλέξω το ξύλο που θέλω, ξεκινάω να το σχεδιάζω και στη συνέχεια να το σκαλίζω. Η επεξεργασία του ξύλου τελειώνει με καθάρισμα και τρίψιμο στο χέρι για τις λεπτομέρειες. Μετά σχεδιάζω και κόβω το λουράκι, συγκεντρώνω το υλικά όπως το μηχανισμό, το τζάμι, τους δείκτες και τα χρώματα αν χρειάζεται και ξεκινάει η συναρμολόγηση. Στη συνέχεια περνάω το προϊόν με φυσικό κερί για θρέψη του ξύλου αλλά και καλύτερη συντήρηση. Τέλος, αν ο πελάτης επιθυμεί ξύλινη θήκη, φτιάχνω και αυτή κατά τον ίδιο τρόπο σχεδίασης και κοπής με τη διαφορά ότι στη ξύλινη θήκη, μετά το γυάλισμα και πέρασμα με φυσικό κερί, την εμποτίζω με αιθέρια έλαια για σταθεροποίηση της υγρασίας μέσα στη θήκη αλλά και άρωμα. 

Ποια είναι η βασική ποικιλία ξύλου που χρησιμοποιείς στο B.Watch; 

Κυρίως χρησιμοποιώ ελληνική καρυδιά, όμως επειδή μ’ αρέσει να πειραματίζομαι, χρησιμοποιώ διάφορες ποικιλίες ξύλου όπως οξιά, ελιά, κυπαρίσσι, τικ, μαόνι, παλίσανδρο, purpleheart, έβενο, zebrawood, μπαντούκ, κ.α. 

Από που αντλείς έμπνευση; 

Κάθε κομμάτι που τελειοποιώ, του δίνω με ένα χαρακτηριστικό για το σχέδιό του όνομα. Βέβαια πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο, μέσα από τις αναζητήσεις μου τοσο στην ιστορία όσο και στη μυθολογία βρίσκω ονόματα τα οποία με εμπνέουν να φτιάξω κάτι που θα ταιριάζει σε αυτό. Παράδειγμα είναι το ρολόι Regulus που προέρχεται από τα Περσικά βασιλικά αστέρια. Το Regulus σημαίνει στα Περσικά «Ο παρατηρητής του Βορρά». Κυρίως λοιπόν, αντλώ την έμπνευσή μου από τη παγκόσμια ιστορία και μυθολογία. 

Ποιο θεωρείς ότι είναι το αγαπημένο κομμάτι της συλλογής σου και γιατί; 

Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση γιατί όσα φτιάχνω, είναι μοναδικά και το καθένα περιέχει λίγο από εμένα. Για χάρη της ερώτησης όμως, θα πω ότι είναι το Invictus. Αυτό το ρολόι για εμένα είναι ξεχωριστό αρχικά για το εξαγωνικό περίγραμμά του αλλά κυρίως για το χρώμα του. Το έχω βάψει βέβαια πράσινο γιατί  το πράσινο είναι από τα αγαπημένα μου χρώματα και ήθελα ένα ρολόι με ένα τοσο συνηθισμένο, για τη φύση, χρώμα αλλά και τόσο μοναδικό. Διότι δε νομίζω πως κάποιος φέρνει πρώτο άλλο χρώμα στο μυαλό του σκεπτόμενος τη λέξη φύση. Επίσης, το συγκεκριμένο σχέδιο το σχεδίασα σε μια περίοδο της ζωής μου που μελετούσα τη τελειότητα του εξάγωνου σχήματος το οποίο επικρατεί στη φύση τοσο στο μικρόκοσμο όσο και στο μακρόκοσμο. 

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα;  

Τα ξύλινα αξεσουάρ και ειδικά τα ξύλινα ρολόγια, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι. Απευθύνεται σε ένα κοινό αρκετά ψαγμένο, αναγνωρίζοντας πως το κάθε κομμάτι B.Watch περιέχει τη μοναδικότητα του χειροποίητου. Επίσης, το κάθε κομμάτι είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένο που αποτελεί ένα κόσμημα. Λέγοντας αυτά, μπορώ να πω πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι η αναμενόμενη, αναλογιζόμενος πως τα ξύλινα αξεσουάρ και ειδικά τα ξύλινα ρολόγια είναι κάτι που ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει τουλάχιστον στην Ελληνική αγορά. Το αγοραστικό κοινό του εξωτερικού ανταποκρίνεται πιο θετικά ίσως επειδή είναι πιο διαδεδομένο το ξύλο σαν υλικό σε αξεσουάρ. 

Τι θα πρέπει να προσέχει κανείς όταν αγοράζει ένα ξύλινο ρολόι; 

Αρχικά θα πρέπει να έχει υπόψιν του ότι ένα τέτοιο ξύλινο ρολόι, φτιαγμένο 100% από ξύλο και όχι με επένδυση ξύλου σε μεταλλικό σκελετό, δεν είναι αδιάβροχο. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να προσέξει τη συντήρηση του αν δεν το παραγγείλει με ξύλινη θήκη. Να μην αποθηκεύεται δηλαδή το ρολόι σε μέρος με πολύ υγρασία. Πέρα από αυτά, δε χρειάζεται κάποια άλλη προσοχή ή ιδιαίτερη μεταχείριση πέραν των λογικών πλαισίων. 

Που μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα σου;  

Χρησιμοποιώ το Facebook και το Instagram ως μέσα διαφήμισης αλλά και σαν ηλεκτρονικό κατάστημα. Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις σελίδες μου και να δει τα προϊόντα σε διάφορες φωτογραφίες αλλά και φορεμένα. Επίσης, οι παραγγελίες γίνονται με προσωπικό μήνυμα στις σελίδα του Facebook και του Instagram αλλά και τηλεφωνικά στο τηλέφωνο επικοινωνίας που αναγράφεται στις σελίδες. 

Facebook:  https://www.facebook.com/B.Watch19 

Instagram: https://www.instagram.com/b__watch/ 

Κλείνοντας πέρα από το να σε ευχαριστήσω για αυτή την υπέροχη συζήτηση που είχαμε σήμερα, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας μια τελευταία σκέψη σου, καθώς και τι θα δούμε το επόμενο διάστημα από το B.Watch 

Αρχικά εγώ να σε ευχαριστήσω που μου έδωσες την ευκαιρία για αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση. Για το επόμενο διάστημα σκέφτομαι να εξελίξω την υπάρχουσα συλλογή μου και να την εμπλουτίσω με ξύλινα ρολόγια τοίχου και ξύλινα γυαλιά. Μία τελευταία σκέψη δεν υπάρχει διότι τώρα είναι μόνο το τέλος της αρχής, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας… 

Διάβασε ακόμη: xanashop: Τα εκπληκτικά γυναικεία ελληνικά ρούχα που θα βρεις σε απίστευτες τιμές!