g-fish
Πρόσωπα

Γ.Γεροντίδης, G-Fish:«Ποτέ δεν πιστέψαμε στην μαζική παραγωγή αλλά πάντα στοχεύαμε στην ποιότητα και την υγιεινή τροφή.»

Η ενασχόληση με την ιχθυοκαλλιέργεια, ο «κόκκινος θησαυρός» του Ταΰγετου και τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, η ποιότητα των ελληνικών θαλασσών κι άλλα πολλά ακόμα συζητήσαμε με τον αγαπημένο Γιάννη Γεροντίδη, ιδιοκτήτη και παραγωγό της G-Fish.

Μια άκρως ελληνική κάθετη μονάδα που παράγει, επεξεργάζεται, συσκευάζει και διαθέτει ελληνικά προϊόντα όπως καπνιστό σολωμό, καπνιστό οξύρρυγχο μέχρι και ραβιόλι γεμιστό με πέστροφα (τρελό; κι όμως αληθινό!) σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με τεράστια επιτυχία.

50 χρόνια ενασχόλησης με το ψάρι!

Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς και πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το ψάρι; Είχατε κάποια επιρροή από το οικογενειακό περιβάλλον;

Η επιχείρηση αυτή «στήθηκε» από τον πατέρα μου και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969. Εγώ γεννήθηκα κυριολεκτικά μέσα σε αυτήν και μεγάλωσα με αυτήν. Γνώριζα αρκετά πράγματα γύρω από την παραγωγή και όταν ήρθε η δύσκολη στιγμή που έπρεπε να αναλάβω την λειτουργία αλλά και την διοίκηση της εξαιτίας του πρόωρου θανάτου του πατέρα μου το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Τι προϊόντα με βάση το ψάρι παράγει η «G-Fish», από που αντλείτε έμπνευση για την δημιουργία αυτών και γιατί να επιλέξει κανείς τα δικά σας προϊόντα; 

Παράγουμε προϊόντα με βάση τα ψάρια που εκτρέφουμε δηλ. την πέστροφα, τον σολομό και τον οξύρρυγχο και αυτό γιατί θέλουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε.

Τα διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και μάλιστα τα ψάρια ιχθυοτροφείου αναφέρονται ως μια από τις πιο τοξικές τροφές από διάφορα γνωστά site.

Αυτό δεν είναι αλήθεια όμως και θα εξηγήσω αμέσως: τα πάντα έχουν να κάνουν καταρχάς με το περιβάλλον και τις συνθήκες μέσα στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν τα ψάρια, την διατροφή τους και κατ΄επέκταση τον παραγωγό και τις πρακτικές που ακολουθεί.

g-fish

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα ψάρι που ζει ελεύθερο στα ποτάμια ή στις θάλασσες, τα άγρια όπως τα αποκαλούμε, είναι καλύτερο από ένα εκτροφής που ζει σε ένα σωστά ελεγχόμενο περιβάλλον ιχθυοτροφείου για τον απλούστατο λόγο ότι σχεδόν όλα τα ποτάμια αλλά και οι περισσότερες θάλασσες είναι μολυσμένες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού έζησε το κάθε ψάρι, από πού πέρασε ή τι έφαγε σε σχέση με ένα περιβάλλον που οι συνθήκες είναι μια προσομοίωση της φυσικής τους ζωής.

Και θα επαναλάβω ένα σωστά ελεγχόμενο περιβάλλον όπως για παράδειγμα το δικό μας όπου τα νερά είναι πεντακάθαρα πηγαία, απαλλαγμένα από μολύνσεις και βαρέα μέταλλα που αναβλύζουν μέσα από την μονάδα μας και αυτό είναι ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Τρέφονται με επιλεγμένες βιολογικές τροφές και μεταποιούνται με φυσικούς τρόπους όπως αυτοί που έκαναν οι αρχαίοι πρόγονοι μας, προκειμένου να συντηρήσουν τα τρόφιμα τους για λίγο παραπάνω χρονικό διάστημα, δηλαδή χωρίς τη χρήση συντηρητικών!

Έτσι λοιπόν παράγουμε πέστροφα, σολομό και οξύρρυγχο καπνιστά αλλά και μαριναρισμένα με μπαχαρικά και σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής. Μαρινάτα σε φέτες μέσα σε βαζάκια τα οποία είναι ο απόλυτος μεζές για ούζο ή τσίπουρο.

«…ήθελα να δημιουργήσω μια σειρά προϊόντων και γεύσεων που η κάθε μια θα είναι πιο ξεχωριστή»

Αλείμματα με πέστροφα ή σολομό και φρέσκα μυρωδικά που βάζοντάς τα επάνω σε ξεροψημένο ψωμί έχεις ένα απίθανο μεζέ για να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί. Χαβιάρι από τον σολομό μας το γνωστό σε όλους μπρίκ, ακόμα και ραβιόλι γεμιστά με πέστροφα ή σολομό και φρέσκα μυρωδικά.

Επειδή είμαι και ο ίδιος λάτρης του καλού φαγητού, ήθελα να δημιουργήσω μια σειρά προϊόντων και γεύσεων που η κάθε μια θα είναι πιο ξεχωριστή από την άλλη αλλά πάνω από όλα νόστιμη, υγιεινή και θρεπτική.

Μόλις κάποιος δοκιμάσει τα προϊόντα μου θα διαπιστώσει ότι το κάθε ένα έχει τον δικό του χαρακτήρα, γεύση και υφή και όπως είπε και ένας πολύ γνωστός σεφ που πρόσφατα είχε επισκεφτεί την μονάδα μου:«Τα προϊόντα αυτά είναι τρομεροί μεζέδες που κάποιος μπορεί να τα βάλει στο εστιατόριο του, να καταπλήξει με τις γεύσεις χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι παραπάνω!»

Σε κερδίζουν δηλαδή με την απλότητα της γεύσης τους. Τώρα όσο γιατί να επιλέξει τα δικά μας προϊόντα αρκεί μια δοκιμή και θα καταλάβει.

Ο σολομός είναι μία τροφή με μεγάλη διατροφική αξία, που ανήκει στα παραδοσιακά πιάτα πολλών χωρών και φαίνεται πως μπαίνει στις κουζίνες ολοένα και περισσότερων σπιτιών. Ωστόσο ψάρια σαν το σολομό, το τόνο και το ξιφία έχουν μία αρνητική πλευρά περιέχουν υδράργυρο ένα μέταλλο που βλάπτει το σώμα μας, κυρίως εκείνων που προέρχονται από τα νερά του Ατλαντικού.

Θα ήθελα να μας πείτε τι ισχύει για τα αντίστοιχα ελληνικά ψάρια, υπάρχει κάποιος κίνδυνος που θα έπρεπε; 

Σίγουρα τα νερά των ελληνικών θαλασσών είναι πολύ πιο καθαρά από αυτά του Ατλαντικού και κατ’επέκταση και τα ψάρια τα ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια όμως τόσο τα ποτάμια όσο και οι θάλασσες έχουν μολυνθεί, με άμεσες επιπτώσεις και στα ψάρια.

Συγκεκριμένα ο σολομός, ο τόνος, ο ξιφίας, το σκουμπρί κ.α. είναι ψάρια πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6, τα ίδια αυτά λιπαρά οξέα ενώ από την μία είναι πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, από την άλλη όταν βρουν βαρέα μέταλλα έχουν και την ιδιότητα να τα συγκεντρώνουν σαν τον μαγνήτη.

Στην δική μας περίπτωση όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί όπως σας είπα και πριν τα νερά που έχουμε στην μονάδα μας είναι πεντακάθαρα πηγαία νερά που αναβλύζουν μέσα από τον Ταΰγετο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εξωγενούς μόλυνσης. 

Για τον λόγο αυτό τα δικά μας τα ψάρια είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση ακόμα και από μικρά παιδιά! 

g-fish

Θεωρείτε πως ο Έλληνας καταναλωτής έχει τη γνώση για την ορθή επιλογή φρέσκων ή καπνιστών ψαριών; Επιπλέον ποια είναι γνώμη του για το «κόκκινο θησαυρό»(χαβιάρι σολομού) που παράγετε; 

Νομίζω ότι πλέον αρκετοί είναι αυτοί που μπορούν να ξεχωρίσουν εάν ένα ψάρι φρέσκο ή καπνιστό είναι καλό ή όχι αλλά πόσο φρέσκο είναι μόνο αυτός που το έπιασε το γνωρίζει ! 

Το χαβιάρι του σολομού ή το μπρίκ ή τον κόκκινο θησαυρό όπως τον αποκαλείτε ο Έλληνας καταναλωτής έχει αρχίσει να το εμπιστεύεται και να το αναζητά και γνωρίζει πως είναι ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η επιχείρηση μας και το γεγονός ότι για 50 χρόνια παράγουμε υγιεινά καινοτόμα και πάνω από όλα νόστιμα προϊόντα. 

«…τα 6 βραβεία μας,τα σχόλια από πελάτες μας… η ανοδική πορεία μας στις πωλήσεις, αποδεικνύει περίτρανα ότι τα έχουμε καταφέρει!»

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίσατε;

Προβλήματα υπήρξαν και υπάρχουν πολλά από την φοβερή γραφειοκρατία που όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουμε, την κρίση των τραπεζών και την ύφεση που ζούμε αλλά και την δυσπιστία του καταναλωτή ότι ένα προϊόν ιχθυοκαλλιέργειας δεν μπορεί να είναι καλύτερο από αυτά της ανοιχτής θάλασσας.

Όσο για το τελευταίο νομίζω πως τα 6 βραβεία μας, τα καθημερινά τηλεφωνήματα και σχόλια από πελάτες μας αλλά και η ανοδική πορεία μας στις πωλήσεις ακόμα και σε καιρό βαθιάς ύφεσης το αποδεικνύει περίτρανα ότι τα έχουμε καταφέρει! 

Από ότι γνωρίζω βρίσκεστε σε πάρα πολλά σημεία πώλησης στην Ελλάδα. Ποια είναι όμως η εξαγωγική δραστηριότητα της G-Fish; 

Η εξαγωγική μας δραστηριότητα είναι πολύ μικρή αυτή την στιγμή παρά το γεγονός ότι μας έχουν γίνει αρκετές προτάσεις συνεργασίας αλλά πιστεύω πως το κάθε πράγμα πρέπει να γίνει στον καιρό του και όταν είναι ώριμα τα πράγματα χωρίς βεβιασμένες κινήσεις γιατί ένα λάθος να γίνει μπορεί να σου κλείσει την πόρτα για πάντα στο εξωτερικό.

Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαδικασία rebranding και ανανέωσης όλης της εταιρικής μας εικόνας και των συσκευασιών. Μόλις ολοκληρωθεί, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, θα είμαστε και πιο έτοιμοι να προχωρήσουμε και στο εξαγωγικό κομμάτι! 

Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε πως βλέπετε την εταιρεία σας τα επόμενα χρόνια καθώς κι αν έχετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο που θεωρείτε ότι πρέπει να αναφερθεί. 

Αυτό που κάνουμε είναι κάτι που το αγαπάμε πολύ και πιστεύω πως φαίνεται ακόμα και στα προϊόντα που φτιάχνουμε. Ποτέ δεν πιστέψαμε στην μαζική παραγωγή αλλά πάντα στοχεύαμε στην ποιότητα και την υγιεινή τροφή.

Αυτό νομίζω πως είναι που μας έχει χαρίσει και την αγάπη και εμπιστοσύνη του κόσμου και μας φέρνει πρώτο στις προτιμήσεις του …θα συνεχίσουμε να παράγουμε αγνά και ποιοτικά προϊόντα… 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την G-Fish και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του επισκεφθείτε το site του εδώ: https://g-fish.gr/

Διάβασε ακόμη: Γ.Ντάνος, Ammousa: Για μένα η μπύρα είναι μία μικρή επανάσταση…

Ακολούθησε το makeyourway.gr στο Google News