bliss_point
Γαστρονομία

Bliss Point: Όταν 4 διαφορετικά κομμάτια τυριών ευδαιμονίζουν τη γεύση μου!

Ως cheeselover δεν θα μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας την νέα μου τυρομανία που ονομάζεται «Bliss Point».

Το Bliss Point είναι μία άκρως ελληνική εταιρεία που στόχο έχει να προσφέρει σε πανελλαδικό αλλά κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο τα εκλεκτά και παραδοσιακά ελληνικά τυριά από παραγωγούς με μεράκι και γνώση γι’αυτό που κάνουν.

Πριν αρκετό καιρό λοιπόν ενόψει της Food Expo 2019 έκανα την επίσκεψη μου στο περίπτερο τους, όλη η ομάδα έκλεψε τις εντυπώσεις μου, σωστοί κύριοι. Έτσι, λοιπόν θέλησα να μάθω περισσότερα για το εγχείρημα τους – κυρίως να γευτώ τα δημιουργήματά τους, κι έτσι έκανα. Δοκίμασα 4 διαφορετικά τυριά από το Bliss Point και σου τα παραθέτω ένα – ένα! 

1. Κρασογραβιέρα παλαιωμένη

Είναι γνωστό ότι η γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Κι εδώ ήρθε το Bliss Point να προσθέσει στη συλλογή της τον εκρηκτικό συνδυασμό γεύσεων – γραβιέρα βουτηγμένη μέσα σε οινολάσπη από εκλεκτό ξινόμαυρο κρασί που ωριμάζει αργά, ώστε να βγάλει τη πλούσια γεύση και το γοητευτικό της χαρακτήρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδειχθούν τα γευστικά – ποιοτικά χαρακτηριστικά της κρασογραβιέρας είναι να τη συνοδεύσετε με όσο τον δυνατόν λιγότερα συστατικά. Για παράδειγμα εγώ έκοψα μερικά ντοματίνια, τα σοτάρισα ελαφρώς, τα πρόσθεσα επάνω σε ένα κράκερ μαζί με το τυρί κι αυτό ήταν! 

2. Γραβιέρα παλαιωμένη με μαύρη τρούφα

Η γραβιέρα με μαύρη τρούφα παράγεται στην Βοιωτία. Περιέχει αποκλειστικά πρόβειο γάλα της περιοχής και μαύρη τρούφα που συλλέγεται από τα βουνά της ορεινής Χαλκιδικής. Όπως θα γνωρίζετε από άλλες πηγές, η μαύρη τρούφα θεωρείται «το σκόρδο των πλουσίων» και με αυτό τον δυνατό συνδυασμό του πρόβειου γάλακτος με τη μαύρη τρούφα έχουμε μία πικάντικη και έντονα αρωματική και αισθησιακή θα έλεγα γεύση. Ο ουρανίσκος μας εκείνη την στιγμή θα ευδαιμονιστεί μαγικά! Αν σας έβαλα την ιδέα να το δοκιμάσετε προτείνω να είστε απλοί, όπως και σε κάθε προϊόν που έχει έντονα στοιχεία. Δοκιμάστε τη γραβιέρα με λίγα κράκερς(σκέτα), συνοδεύοντας τα με ένα ερυθρό παλαιωμένο κρασί από ξινόμαυρο και ένα τσάτνεϊ κρεμμυδιού (όπως προτείνει η ίδια η εταιρεία) ή ένα τσάτνεϊ κόκκινης πιπεριάς όπως το δοκίμασα εγώ και ενθουσιάστηκα με τον συνδυασμό. Επιπλέον, ταιριάζει πάρα πολύ σε ριζότο μανιταριών!

3. Τυρί Σαν Μιχάλη Π.Ο.Π Σύρου

Και ναι, επιτέλους δοκίμασα το περίφημο και ευτυχώς προστατευμένο προϊόν της αγαπημένης μας Σύρου “τυρί Σαν Μιχάλη”. Ένα τυρί λίγο σκληρό, θυμίζει παρμεζάνα αλλά την ξεπερνάει αρκετά σε θέμα γεύσης και ποιότητας. Το τυρί περιέχει μόνο αγελαδινό γάλα που συλλέγεται από επιλεγμένα κοπάδια που ζουν και  βόσκουν στο νησί καθώς έτσι ορίζει η διαδικασία παραγωγής ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η ετήσια ποσότητα παραγωγής στο νησί είναι αρκετά περιορισμένη αφού για κάθε κιλό τυριού χρειάζονται 10 κιλά γάλακτος και έτσι τα χρυσαφένια κεφάλια είναι σχεδόν συλλεκτικά! Αυτή ακριβώς η πλούσια περιεκτικότητα σε γάλα δίνει στο Σαν Μιχάλη πλούσια αρώματα φουντουκιού και άλλων ξηρών καρπών από την ιδιαίτερη χλωρίδα του νησιού και το νοητό ταξίδι στη Σύρο είναι αναπόφευκτο σε κάθε μπουκιά.

4. Γραβιέρα παλαιωμένη με τέσσερα πιπέρια

Όπως όλες σχεδόν οι γραβιέρες του Bliss Point, έτσι κι αυτή παράγεται στη όμορφη Κρήτη από αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής. Είναι μία άκρως τολμηρή συνταγή που λίγοι θα την προτιμήσουν, αφού περιέχει ολόκληρους κόκκους πιπεριών και η γεύση που αφήνει είναι αρκετά πικάντικη. 

Για τους τολμηρούς της παρέας λοιπόν, προτείνω να δοκιμάσετε αυτό το μοναδικό τυρί με τον τρόπο που προτείνει η ίδια η εταιρεία, δηλαδή λίγη μαρμελάδα ντομάτα και μαύρο ψωμί.

Σίγουρα αν υπήρχε και ένα τυρί με τσίλι (το λατρεύω) θα αγαπούσα το Bliss Point επί δύο, αλλά εντάξει δεν είμαι εγώ τυροκόμος και ειδικός για να παντρέψω κάποιες γεύσεις, ωστόσο έκανα μία πρόταση μήπως κατά τύχη ακουστεί και γιατί όχι; Να γίνει πράξη, εμείς εδώ είμαστε και για να προτείνουμε πραγματάκια, σωστά;

zorbabook