Ηλίας Φουντούλης
Πρόσωπα

Ηλίας Φουντούλης: Η σχέση του με το φαγητό, τα τοπικά προϊόντα και τα μαγειρικά skills του Μαλιάτση

Πριν ένα μήνα περίπου είχα βρεθεί με έναν από τους συνεργάτες μου στα γραφεία του Comedy Lab για κάποιες δουλειές. Προς έκπληξή μου, βλέπω τον Ηλία.

Βλέπεις συζητούσα καιρό σε φίλους και γνωστούς ότι ήθελα να του πάρω μια συνέντευξη σχετικά με την ενασχόληση του με την μαγειρική. Και ήρθε η στιγμή να συστηθώ και για να είμαι ειλικρινής, ήταν από τις ελάχιστες φορές που με έπιασε η αμηχανία μου.

Ίσως «φοβόμουν» μην ακούσω κανένα από τα πετυχημένα λογοπαίγνια του και μου βγει ο καφές από τη μύτη. Δεν ξέρω. Τα πρώτα αμήχανα δευτερόλεπτα από πλευράς μου πέρασαν, και αρχίσαμε να μιλάμε περί δουλειάς με τους υπόλοιπους.

Σκέφτηκα λοιπόν, μιας που τον έχω εδώ μπροστά μου, δε του προτείνω κι αυτή τη συνέντευξη με θέμα την ελληνική γαστρονομία;

Κι έτσι έγινε. Άλλωστε, όπως πιθανότατα να γνωρίζεις, ο Φουντούλης είναι γνώστης αυτής, αφού για αρκετά χρόνια έγραφε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά γαστρονομίας και έκανε πολλά ταξίδια…τρώγοντας!

Σπούδασες γεωπονία και ζωική παραγωγή κι έρχεται μια στιγμή να δουλέψεις ως δημοσιογράφος γράφοντας σε περιοδικά γαστρονομίας. Πως προέκυψε αυτή η ενασχόληση; Είχες από πάντα κάποια ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό;

Μου άρεσε πολύ η μαγειρική και μαγείρευα από μικρός όποτε μου δινόταν η ευκαιρία. Όταν έφυγα για σπουδές το έκανα πιο τακτικά και παράλληλα άρχισα να βλέπω πολλές
εκπομπές και να διαβάζω βιβλία. Έμαθα πολλά μέσα από τη δημοσιογραφική γαστρονομία για τις πρώτες ύλες, τα τοπικά προϊόντα, τις συνταγές κάθε περιοχής και προσπάθησα να το εξελίξω όσο μπορώ. Αλλά δεν είμαι σεφ και το θεωρώ
απίθανο να γίνω.

Η παγκόσμια τάση θέλει την παραδοσιακή γαστρονομία να ξαναπαίρνει τη σκυτάλη αλλά με κάποιες σύγχρονες γαστρονομικές πινελιές. Πως βλέπεις τη τάση αυτή στην Ελλάδα βάση των όσων παρατηρείς στην αγορά τοπικών προϊόντων;

Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς έχει γίνει στροφή στις ρίζες της ελληνικής κουζίνας και η νέα γενιά σεφ συνδυάζουν με τεράστια επιτυχία μοντέρνες τεχνικές, fusion συνταγές και αγάπη για τα ελληνικά προϊόντα φτιάχνοντας έναν νέο χάρτη γαστρονομίας στην Ελλάδα.

Ελληνική & κυπριακή κουζίνα. Πιστεύεις ότι υπάρχουν διαφορές ή ακολουθούν το ίδιο μεσογειακό μοτίβο;

Είναι αρκετά κοντά αλλά έχουν και αρκετές διαφορές. Προφανώς και είναι κουζίνες βασισμένες στις καλές πρώτες ύλες όπως γίνεται και στις χώρες και σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, η κυπριακή κουζίνα έχει λίγο πιο έντονα αρώματα και
περισσότερα μπαχαρικά. Έζησα 11 μήνες στην Κύπρο ως φαντάρος και ευχαριστήθηκα την τοπική κουζίνα.

Cooking Maliatsis μια σειρά που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη στο Youtube. Περιέγραψέ μας τα συναισθήματα του πρώτου και τελευταίου επεισοδίου. Ο Μαλιάτσης γιατί έχει τα ίδια μαγειρικά skills από το πρώτο επεισόδιο;

Το πρώτο επεισόδιο ήταν απλά ένα γύρισμα που έκαναν οι φίλοι μου και στο οποίο πήγα να τους βοηθήσω λόγω εμπειρίας σε εκπομπές μαγειρικής. Το τελευταίο (μέχρι το
επόμενο τελευταίο) ήταν αρκετά παράξενο γιατί έγινε μέσα στην καραντίνα και θα το θυμόμαστε για καιρό. Είναι μια σειρά που όλοι όσοι συμμετείχαμε λατρεύουμε.
Ο Μαλιάτσης είναι ανεπίδεκτος στη μαγειρική το αποδέχθηκα ολοκληρωτικά μετά τα πρώτα 30 επεισόδια.

Πέρα από τα κόλλυβα, υπήρχε κάποια συνταγή η οποία σε ανάγκασε να την ετοιμάσεις από το σπίτι;

Tο cooking το αγαπήσανε τόσο για τις πετυχημένες όσο και για τις αποτυχημένες συνταγές του, oπότε δεν υπήρχε λόγος να έχω κάτι έτοιμο από πριν.

Μία καλή συνταγή, πιστεύεις δημιουργείται στιγμιαία εκείνη την
ώρα, ή θέλει το χρόνο της;

Υπάρχουν πολύ καλές συνταγές που προκύπτουν τελευταία στιγμή όταν συνδυάζεις κάποιο υλικό ή προσθέτεις κάτι στην κατσαρόλα, αλλά υπάρχουν και μεγάλοι σεφ που κλείνουν τα εστιατόριά τους 6 μήνες το χρόνο για να επικεντρωθούν στη
δημιουργία και την τελειοποίηση νέων συνταγών.

Κορωνοϊός και επόμενα σχέδια. Πέρα από το Food n’ Friends όπου σε παρακολουθούμε τώρα, που άλλου σε βρίσκουμε, ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου και πόσο τα επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού;

Tο Food n’ Friends θα συνεχίσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου και αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πώς θα είναι το επόμενο διάστημα. Δεν γνωρίζω πότε θα ξαναγίνουν παραστάσεις και τι απαιτήσεις θα έχει ο κόσμος από μια παράσταση stand up comedy στο μέλλον.

Και τελικά για πες μας, ο Έλληνας τρώει και το κουλούρι και το τυρί;

?

Ε με συγχωρείς για την τελευταία ερώτηση Ηλία αλλά το κοινό του Instagram που την έθεσε, έχει πάθει… foodουλίτιδα!

zorbabook