σάμυθος
Γαστρονομία

Σάμυθος: Οι υπερτροφές που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους

Σήμερα, σας παρουσιάζω τον βασιλιάς της υγιεινής διατροφής που πολλοί από εμάς το βάζαμε στο καλάθι μας εν όψη νηστείας, μήπως σου πάει κάπου ο νους; Φυσικά, αναφέρομαι στο αγαπημένο ταχίνι ολικής άλεσης.  Δεν θα μιλήσω απλά γι’ αυτό και τις διατροφικές του ιδιότητες γιατί με έχουν ήδη προλάβει αρκετοί πριν, θα μιλήσω όμως για το πιο γευστικό και ιδιαίτερο θα έλεγα βιολογικό ταχίνι ολικής άλεσης της ελληνικής εταιρείας Σάμυθος.

Σχετικά νέα στο χώρο η εταιρεία Σάμυθος με έδρα στην Αλεξανδρούπολη και με παραγωγική μονάδα στα Βρυσικά Έβρου, παράγει με πρωτοποριακούς τρόπους παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα προϊόντα με βασικό συστατικό το σουσάμι, ποικιλίας Έβρου, το οποίο παράγεται μόνο στα ορεινά, βιολογικά και ιδιόκτητα αγροκτήματα της εταιρείας.

Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι το σύνολο αυτών είναι εντός περιοχής του Δικτύου Natura, ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Περιοχών οι οποίες φιλοξενούν πολύτιμη και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Τα προϊόντα

Πιστοποιημένοι, βιολογικοί σπόροι σουσαμιού με υψηλότατα ποιοτικά χαρακτηριστικά(αιθέρια έλαια – βιταμίνες – μέταλλα – ένζυμα), μεταποιούνται σε εκλεκτές συσκευασίες βιολογικού ταχινιού ολικής άλεσης τριών ειδών. 

  • Βιολογικό Ταχίνι – Άθερμο Ωμό

Η διαδικασία παραγωγής ωμοφαγικού ταχινιού είναι μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία.

Κι όμως η ελληνική εταιρεία Σάμυθος είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που δημιούργησε την τεχνογνωσία και παράγει βιολογικό άθερμο, πραγματικά ωμό, κάτω των 30 C, ταχίνι καλλιεργώντας η ίδια το βιολογικό σουσάμι της κορυφαίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ελληνικής ποικιλίας Έβρου.

Η αίσθηση που αφήνει όταν το δοκιμάζουμε μοναδική, μπορεί στην αρχή να έχει μία ελαφριά πικρή γεύση όμως σε συνδυασμό με την φρεσκάδα που βγάζουν οι σπόροι του σουσαμιού, καταλαβαίνουμε την ποιότητα και τις θρεπτικές ιδιότητες που θα πάρει ο οργανισμός μας από μία και μόνο κουταλιά. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει αναγνωριστεί από κορυφαίους διατροφολόγους και σεφ, κι όχι τυχαία, αφού είναι το μοναδικό ταχίνι από ωμό, άψητο σουσάμι που υπάρχει στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

  • Βιολογικό Ταχίνι Με Μέλι & Μπαχαρικά (το αγαπημένο μου)

Ως φανατικός οπαδός του μελιού και των μπαχαρικών, το βιολογικό ταχίνι με μέλι και μπαχαρικά δεν θα μπορούσε να μην είναι το αγαπημένο μου προϊόν από την εταιρεία.

Η Σάμυθος χρησιμοποιώντας το βιολογικό ταχίνι ψυχρής έκθλιψης και με την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή του αξιόλογου σεφ κ. Πολυχρόνη Δαμαλά δημιούργησε ένα εξαιρετικό προϊόν με ισορροπημένη γεύση που μας δίνει ένα μπουκέτο αρωμάτων σουσαμιού, γλυκιάς βιολογικής κανέλλας Κεϋλάνης, και ελαφριάς πίκρας γαρύφαλλου που μας ταξιδεύει στην παιδική μας ηλικία.

Προσωπικά είναι από τα προϊόντα που θα ταίριαζαν ιδανικά στα γλυκά μας και στο πρωινό μας, αφού σε συνδυασμό με τις θρεπτικές ιδιότητες και των τριών συστατικών, μας χαρίζει την απαραίτητη ενέργεια που θα χρειαστούμε για να βγάλουμε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας! 

  • Βιολογικό Ταχίνι Ψυχρής Έκθλιψης 

Θερμαίνεται ο σουσαμόσπορος και δουλεύεται η σουσαμόπαστα σε μέτριο θερμικό φορτίο ώστε να διατηρήσει το 65 με 70% των βιταμινών που έχει το άθερμο ωμό ταχίνι μας. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται κατά την μεταποίηση του σπόρου είναι δική τους σχεδίασης και μοναδικά με σκοπό να υπάρχει συνεχής έλεγχος των οργανοληπτικών και θρεπτικών στοιχείων της σουσαμόμαζας στο σύνολο του μεγέθους της.

Λόγω των παραπάνω, αφενός ο σπόρος διατηρεί μεγάλο μέρος της σχετικής του υγρασίας, αφετέρου έχουμε την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του ελαίου του. Η εν λόγω διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε ένα ταχίνι με υψηλή ρευστότητα, γεμάτη γεύση και τα αρώματα καβουρντισμένου σουσαμιού με νότες φιστικιού και φουντουκιού να κυριαρχούν στην επίγευσή του.

Γι’ αυτούς που λατρεύουν την γεύση του σουσαμιού ως σουσάμι, κι όχι ως ταχίνι, το διαθέτει για να το χρησιμοποιήσουμε στο πρωινό μας, στο φαγητό μας ή ως ένα σύντομο σνακ την ώρα μιας ξαφνικής λιγούρας. 

Η εταιρεία έχει λάβει την πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής τόσο του σουσαμιού, όσο και του ταχινιού της καθώς και πιστοποίηση κατά ISO 22000.

Κλείνοντας, η Σάμυθος είναι η μοναδική εταιρεία στο χώρο με ένδειξη για απουσία αφλατοξίνης και σαλμονέλας σε κάθε συσκευασία, λόγω των συνεχών εργαστηριακών ελέγχων.