Μανιταριών Γεύσεις
Πρόσωπα

Ο ιδιοκτήτης των «Μανιταριών Γεύσεις» Στάθης Γιαννάτος στο Make Your Way

Πριν από λίγες ημέρες είχα την χαρά και την τιμή να βρεθώ στο βασίλειο των μανιταριών «Μανιταριών Γεύσεις» στην Νέα Ερυθραία και να γνωρίσω τον μανιταρο-μανή και ιδιοκτήτη του καταστήματος, Στάθη Γιαννάτο. Το μαγαζί λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια και όπως όλα δείχνουν με τεράστια επιτυχία! Διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από ελληνικά μανιτάρια – φρέσκα αλλά και τυποποιημένα κι έτσι δεν έχασα την ευκαιρία ως μανιταρόφιλη να του πάρω μία συνέντευξη, ώστε να λύσω κάποιες δικές μου αλλά και πιθανόν δικές σας απορίες σχετικά με την ιδέα του μαγαζιού, τη συλλογή μανιταριών, τα θεραπευτικά μανιτάρια, καθώς και τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας συλλέκτης. 

Ας ξεκινήσουμε με μία εισαγωγή για να μάθουμε λίγα πράγματα για εσάς. Καταρχήν πως δημιουργήθηκε το “Μανιταριών γεύσεις”; Πως γεννήθηκε η ιδέα;

Το μανιτάρι για εμένα ήταν χόμπι πριν από πάρα πολλά χρόνια, πριν από 15-17 χρόνια. Ξεκίνησε λοιπόν, ως χόμπι σαν αγάπη για το βουνό. Κάποια στιγμή περνώντας τα χρόνια, αντιλήφθηκα ότι δεν υπήρχε μέρα,ώρα και να ‘χω ελεύθερο χρόνο και να μην θέλω να είμαι στο βουνό, κάποια στιγμή λοιπόν ωρίμασε η σκέψη πολύ και σκέφτηκα το χόμπι αυτό να το κάνω επάγγελμα, και να δημιουργήσω ουσιαστικά ένα μαγαζί που δεν υπήρχε προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Με ποια έννοια, δεν υπήρχε ένα μαγαζί όπου να είναι όλα συλλεγμένα τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών που να’χουν να κάνουν με το μανιτάρι σε έναν χώρο, και πόσο μάλλον στην Αθήνα. Έτσι, ξεκίνησε λοιπόν η ιδέα και να δημιουργήσω το Μανιταριών Γεύσεις!

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας συλλέκτης μανιταριών και πόσες ποικιλίες μανιταριών υπάρχουν περίπου στη χώρα μας;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας συλλέκτης μανιταριών πέρα από τις καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσει σε ένα βουνό ειδικά το Χειμώνα ή τους δύσβατους δρόμους. Οι δυσκολίες είναι σίγουρα το περπάτημα, είναι ατελείωτο, δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα – τώρα δημιουργείται -,νομοθετικό πλαίσιο όπου να διασφαλίζεται και το κράτος, και ο συλλέκτης, αλλά πάνω απ΄όλα να διασφαλίζεται η σωστή βιοποικιλότητα, δηλαδή να μη γίνονται ζημιές στο βουνό, στους βιότοπους, ώστε να γίνεται η συλλογή με ασφαλή και σωστό τρόπο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα επειδή δεν υπάρχουν έλεγχοι έρχονται από άλλες χώρες, παίρνουν τα μανιτάρια μας, χωρίς να τους ελέγχει κανένας και τα στέλνουν έξω. Νομίζω στα βουνά μας υπάρχει «χρυσός»τον οποίο αν το εκμεταλλευτούμε σωστά μπορούμε να αποκομίσουμε πάρα πολλά. Άρα, λοιπόν θέλει θέληση και από την μεριά των συλλεκτών και από την μεριά του κράτους, να δημιουργηθεί ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο και όλα καλά. 

Μανιταριών Γεύσεις

Όσον αφορά τις ποικιλίες που έχουμε στην Ελλάδα ταυτοποιημένα είναι πάνω από 1300 ποικιλίες. Βρώσιμα είδη είναι περίπου 150, στο ράφι βέβαια ενός μαγαζιού σαν των Μανιταριών Γεύσεις, μπορούν να φτάσουν περίπου 30 διαφορετικές ποικιλίες, τις οποίες δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού κι εννοώ σαν φρέσκο μανιτάρι.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να μαζέψει κανείς μανιτάρια; Μπορούμε να καλλιεργήσουμε μανιτάρια στο σπίτι μας;

 Μανιτάρια στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν 10 μήνες το χρόνο και υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να έχουμε 11 και 12 μήνες, έχει να κάνει πάντα με το συνδυασμό καιρού, βροχοπτώσεων, υγρασίας θερμοκρασιών και πάντα εναλλάσσονται τα υψόμετρα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι αν θα συλλέξουμε μανιτάρια μπορεί να χρειαστεί να πάμε στα 1200 ή στα 1500μ., ενώ το φθινόπωρο μπορούμε να συλλέξουμε μανιτάρια στα 300μ. και το χειμώνα σε μηδενικό υψόμετρο. Όσον αφορά την καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι, ιδανική εποχή, επειδή χρειάζονται «ιδανικές συνθήκες» είναι το φθινόπωρο για εμένα, δηλαδή οι μήνες από Οκτώβρη μέχρι και Γενάρη, είναι οι ιδανικοί μήνες να πάρει ο άλλος ένα μπλοκ καλλιέργειας και στο σπίτι του με πολύ εύκολο τρόπο να καλλιεργήσει μανιτάρια.

Ποιος είναι ο τόπος προέλευσης όλων των προϊόντων που υπάρχουν στο κατάστημά σας και τι προϊόντα με βάση το μανιτάρι μπορεί να βρει κανείς στο χώρο σας; 

Τα προϊόντα του μαγαζιού είναι κατά 99,5% ελληνικά πλην 2-3 φρέσκων μανιταριών που κατ’ανάγκην είναι εισαγωγής γιατί δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Είναι ελληνικά προϊόντα και επιμένω στα ελληνικά, παρόλο που θα μπορούσα να φέρω και εισαγωγής, αν θέλεις και πολύ φθηνότερα ανταγωνιστικά, δεν το κάνω, επιμένω στα ελληνικά προϊόντα! Στο μαγαζί κάποιος μπορεί να βρει φρέσκα μανιτάρια, καλλιεργήσιμα και μη, μπορεί να βρει τρούφες, μπορεί να βρει αποξηραμένα μανιτάρια, προϊόντα με μανιτάρι τυποποιημένα όπως ριζότο, μια μανιταρόσουπα, ζυμαρικά με μανιτάρια, γλυκό του κουταλιού μανιτάρι, θα βρει πολλά προϊόντα τρούφας τα οποία τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται με τρελούς ρυθμούς.

Κάτι σημαντικό που θα ήθελα να προσθέσω σε αυτό το σημείο είναι ότι το μανιτάρι έχει πάρα πολύ εύκολη μαγειρική και πολύ χαμηλό κόστος, δηλαδή έχει περάσει στο κόσμο ότι τα μανιτάρια είναι ακριβά, ότι οι τρούφες είναι ακριβές σε πληροφορώ ότι δεν είναι, δηλαδή μία τρούφα αυτή την εποχή για να απολαύσει μια τετραμελής οικογένεια το κόστος είναι λιγότερο από 10€. Οπότε αυτό ότι η τρούφα έχει κάποιες χιλιάδες ευρώ το κιλό, ναι υπάρχουν και τέτοιες τρούφες το χειμώνα. Όμως υπάρχουν και οικονομικές τρούφες ή υπάρχουν και προϊόντα τρούφας αρκετά οικονομικά που θα μας δώσουν την απόλαυση, τη γεύση και το άρωμα, χωρίς το κόστος να’ναι απαγορευτικό.

Ποια είναι η γνώμη των τοπικών ανθρώπων που συναντάτε καθημερινά για τα προϊόντα σας και τελικά, ο Έλληνας τρώει μανιτάρια;

Νομίζω ότι ο κόσμος του τόπου έχει αγκαλιάσει το μαγαζί θετικά. Αυτό φαίνεται καθημερινά από τους όλο και καινούργιους πελάτες που μπαίνουν στο μαγαζί και το σημαντικότερο είναι ότι είναι συστημένοι από άλλους επισκέπτες του μαγαζιού. Πιστεύω ότι είναι ευχαριστημένοι κι από την εξυπηρέτηση του καταστήματος και από το συνολικό πακέτο που δεν θα πουλήσουμε απλά ένα προϊόν στο πελάτη, θα τον ενημερώσουμε για τον τρόπο μαγειρέματος καθώς και για το ίδιο το μανιτάρι.

Ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια τρώει μανιτάρια, όσο περνάει ο καιρός βάζει και περισσότερα μανιτάρια στη διατροφή του, σαν χώρα θεωρώ ότι μείναμε αρκετά πίσω, αλλά τα τελευταία χρόνια μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, γευσιγνωσίας ενημέρωσης, εκδρομών που κάνουμε στο βουνό, ο κόσμος ενημερώνεται γι’αυτά, τα βάζει στη διατροφή του και παροτρύνω το κόσμο να τα βάλει στη διατροφή του, είναι ίσως το πιο υγιεινό υποκατάστατο κρέατος που θα μπορούσε κάποιος να βάλει στη διατροφή του. Αν θέλει κάποιος να ‘χει μια ισορροπημένη διατροφή απλά επιλέγει μανιτάρια.

Ο μανιταρομανής ιδιοκτήτης των «Μανιταριών Γεύσεις» Στάθης Γιαννάτος στο Make Your Way


Ως μανιταροσυλλέκτης σίγουρα θα γνωρίζετε για τα θεραπευτικά μανιτάρια. Τι γνωρίζετε γι’αυτά, ποια θεωρούνται θεραπευτικά και ποιες είναι οι ιδιότητές τους που τα κάνουν; 

Τα θεραπευτικά μανιτάρια είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία μανιταριών, ο κόσμος διαβάζει και ενημερώνεται μερικές φορές με λάθος τρόπο. Τα θεραπευτικά μανιτάρια με κορυφαίο ίσως και πιο γνωστό Reishi (Ganoderma lucidum) ή λαϊκά το μανιτάρι της αθανασίας έχουν ιδιότητες θεραπευτικές ή αν θες προσαρμογόνες, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι φάρμακο. Γιατί πολλά δημοσιεύματα περνάνε στο κόσμο αυτό ότι θα πάρω ένα μανιτάρι και θα θεραπεύσω μία σοβαρή ασθένεια, δεν συμβαίνει αυτό όλα αυτά είναι πρόληψη!

Υπάρχουν μανιτάρια που μπορούν να συντηρήσουν πολύ καλά το σώμα μας. Παροτρύνω το κόσμο όμως να χρησιμοποιεί θεραπευτικά μανιτάρια βοηθούν πάρα πολύ στο ανοσοποιητικό και στο μεταβολισμό. Για παράδειγμα το Reishi ως προσαρμογόνο έχει την ιδιότητα να βρίσκει στο σώμα μας πιθανές δυάδες – ανισορροπίες που πιθανώς να υπάρχουνε και να τις ισορροπεί. Το κάθε ένα θεραπευτικό μανιτάρι έχει διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες,.


Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας ως Μανιταριών Γεύσεις;

Τα μελλοντικά σχέδια των Μανιταριών Γεύσεις είναι να συνεχίσει να προσφέρει όλο και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες και να μας βοηθήσουν οι πελάτες να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

Κανένας δεν θεωρώ ότι είναι ο κορυφαίος ή ο καλύτερος στο τομέα του, ο κόσμος βοηθάει στο να γίνουμε. Τώρα εάν θα υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη θα ήθελα να το κρατήσω για τον εαυτό μου προς το παρόν. Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια αλλά δεν θέλω αυτή τη στιγμή να αναφερθώ σε κάτι.

Αν θες να βρεθείς κι εσύ στο βασίλειο των μανιταριών στη Νέα Ερυθραία «Μανιταριών Γεύσεις» και να ανακαλύψεις όλα τα καλούδια που υπάρχουν εκεί, καθώς και να ενημερωθείς από τον μανιταροσυλλέκτη Στάθη Γιαννάτο για τα προϊόντα που υπάρχουν στο κατάστημά του επισκέψου σήμερα το μαγαζί.

Θα το βρεις Τατοΐου 122 στη Ν. Ερυθραία, Αττικής.

Πάρε μία ιδέα από το μαγαζί εδώ: https://www.facebook.com/manitariongeuseis/