Γαστρονομία

Πελάδα σημαίνει Μεσολόγγι, σημαίνει ούζο με τη συνοδεία της καλής παρέας!

Πριν περίπου 5 χρόνια στη τριήμερη του γυμνασίου, κάναμε ένα ταξίδι στο Μεσολόγγι για την καθιερωμένη μας περιβαλλοντική εργασία. Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στις ιδιαίτερες πελάδες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Για όσους δεν γνωρίζουν, τι εστί πελάδα, πελάδα είναι η καλύβα που είναι φτιαγμένη με καλάμι και ψαθί πάνω σε πασσαλόπηκτη βάση.

Εκεί οι ψαράδες αποθηκεύουν τα εργαλεία τους και παράλληλα προστατεύονται από τις απροσδόκητες καιρικές συνθήκες. Είναι το “καφενείο” των ψαράδων. Συνήθως απολαμβάνουν με τις παρέες τους, τη λιμνοθάλασσα με θαλασσινούς μεζέδες με τη συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. 

Σημέρα λοιπόν θα μιλήσουμε για το όυζο και το τσίπουρο. 

Ποιο όμως, είναι το ούζο και το τσίπουρο που πήρε αυτό το όνομα και πως αυτό προέκυψε; 

Η επιχείρηση “Πασίοπουλος” με έδρα της, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου φέρνει το δικό της ούζο και τσίπουρο με την επωνυμία “Πελάδα”.  

Το ούζο και το τσίπουρο Πελάδα ενσαρκώνουν την ίδια την ελευθερία και τον ηρωισμό της πόλης του Μεσολογγίου. Το όνομα “Πελάδα” προήλθε από την εμπειρία του Κωνσταντίνου Πασιόπουλου, καθώς παρατηρούσε τον θείο του και άλλους ψαράδες να κάθονται στις πελάδες τους. Εκεί συναθροίζονταν με τους φίλους και την οικογένειά τους μετά από μία κουραστική ημέρα έπιναν, χαλάρωναν, μαγείρευαν την ψαριά της ημέρας, απολάμβαναν το ηλιοβασίλεμα και τις ομορφιές της λιμνοθάλασσας, και αισθάνονταν τη συνολική αίσθηση της ειρήνης, της γαλήνης και της ελευθερίας. 
 

Ούζο 

πελάδα ούζο και τσίπουρο

Το Ούζο Πελάδα γίνεται σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες όπου αναμειγνύονται γλυκάνισος,αστεροειδής γλυκάνισος, μαστίχα Χίου και σε συνδυασμό με την αγάπη και όλα τα παραπάνω αισθήματα ελευθερίας, σου δίνει ένα φινετσάτο και ιδιαίτερο ούζο, ελαφρύ στη γεύση και με μία μικρή επίγευση μαστίχας.

Τσίπουρο

Το Τσίπουρο Πελάδα γίνεται κι αυτό σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες και ακολούθως με τη χρήση της τεχνολογίας το απόσταγμα περνά από τη στήλη κλασματικής απόσταξης( ισοδύναμη περίπου με εξαπλή απόσταξη) δίνοντας σου ένα έξτρα καθαρό απόσταγμα .Η επιλογή και η συγκέντρωση των καλύτερων στέμφυλων από τις ποικιλίες,Μοσχάτο Ρίου, Μοσχάτο Αμβούργου και Ροδίτες ισορροπούν τις γεύσεις και τα αρώματά του.

Έχουν στη κατοχή τους 3 βραβεία!

Τα δύο αυτά προϊόντα έχουν στη κατοχή τους συνολικά 3 βραβεία αναφορικά το Ούζο Πελάδα βραβεύτηκε για δεύτερη φορά και απέσπασε το χρυσό βραβείο ποιότητας και το Τσίπουρο Πελάδα βραβεύτηκε στην πρώτη τους συμμετοχή σε διαγωνισμό με το χάλκινο βραβείο ποιότητας. 

Δεν ξέρετε πόσο πολύ νοσταλγώ τη περίοδο της τριήμερης σε αυτό το μαγικό μέρος και πόσο θα ήθελα να βρισκόμουν τώρα σε μία πελάδα, κάπου στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και να απολαμβάνω αυτό το τσιπουράκι παρέα με καλούς φίλους! 
 

Ακολούθησε το makeyourway.gr στο Google News