Συνταγές

Φτιάξε εύκολες χαλλουμωτές του Panayioti Savva

χαλλουμωτές

Απολαυστικές κάθε στιγμή με λίγο αρωματικό βούτυρο ή ελαιόλαδο!

Καθώς χάζευα στον instagram account μου έπεσα επάνω σε μια foody ανάρτηση στην ιστορία του φίλου Panayioti Savva από το πανέμορφο νησί της Κύπρου μας.

Εκ πρώτης όψεως έμοιαζαν με ψωμάκια και σκέφτηκα δεν μπορεί να ‘ναι απλά «ψωμάκια», έτσι έσπευσα να μάθω. Κι όχι μόνο έμαθα τι είναι, αλλά του ζήτησα τη συνταγή για να την μοιραστώ μαζί σου.

Πρόκειται για παραδοσιακές χαλλουμωτές που παρασκευάζονται με την προσθήκη κομματιών χαλουμιού και δυόσμου σε ζύμη για ψωμί, κι έχουν συνήθως το σχήμα στρογγυλών ψωμιών.

Ταιριάζουν ιδανικά με αρωματικό βούτυρο ή με μερικές σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Πάμε να δούμε τη συνταγή του Panayioti μας λοιπόν…

Θα χρειαστείς:

  • 500γρ χωριάτικο αλεύρι
  • 1/2 φακ. μαγιά
  • 1 κουτ. κοφτό αλάτι
  • 2 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • 1 χαλούμι μεγάλο ή 2 σε κυβάκια
  • 2 κ.σ δυόσμο ξερό
  • 1 αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ νερό
χαλλουμωτές
Photo courtesy of www.deenasavva.com

Εκτέλεση:

Βάζουμε στην λεκάνη το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό. Ζυμώνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά. Αναμειγνύουμε το χαλούμι με τον δυόσμο και το προσθέτουμε στη ζύμη. Πλάθουμε μικρά ψωμάκια, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα αφήνουμε για 20 λεπτά.

Ψήνουμε τις χαλλουμωτές στους 150 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

χαλλουμωτές
Photo courtesy of www.deenasavva.com

Ο Panayiotis Savva είναι ιδιοκτήτης και bartender του Barrel House στη Λάρνακα. Ζυθοποιός και ιδρυτής του κυπριακού νομαδικού ζυθοποιείου «Mad Pan». Τον γνώρισα στα 7th BeerBartender Awards δοκιμάζοντας παράλληλα ένα ιδιαίτερο ως προς την παρασκευή του gourd cognac από τα χεράκια του και η αλήθεια είναι ότι άνετα θα έπινα αυτή τη στιγμή ένα ποτηράκι.

Σχετικά με αυτό αλλά και με τον Panayioti μπορείτε να μάθετε πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://linktr.ee/psavva ή ακολουθώντας τον στο Instagram https://www.instagram.com/pansavva/

zorbabook